avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de vanzare cumparare cu uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de vanzare cumparare cu uzufruct

Buna ziua, am incheiat cu prietena mea (noi necasatoriti) un contract de vz-cu cu uzufruct (fara alta clauza), noi fiind nuzi proprietari iar parintii ei uzufructuari, in cote parti egale. Prietena mea mai are 1 frate bun si 2 surori de tata. Casa si terenul sunt pe numele la ambii parinti (casa facuta in timpul casatoriei parintilor). Pe mine ma intereseaza daca fratii ei si-ar mai cere vreun drept ce sanse ar avea. Parintii ne-au vandut toata averea lor, nu mai are nici o proprietate. Cota mea parte mai poate cineva sa mi-o darame vreodata??
Pretul in act al casei este de 50000 ron.
In aceeasi zi, la notar s-a incheiat si o donatie pe suma de 50000 ron intre parinti si fratele bun al prietenei mele, precum sa nu mai aiba acesta vreo pretentie vreodata.
Presupunand ca am sa ma cert cu prietena mea peste 5-10 ani, parintii acesteia ar mai putea sa-mi strice mie actul? Va dati seama ca nu le-ar conveni sa mai i-mi ramana mie cota parte din casa. Va multumesc din suflet si sper sa ma lamuriti!!!
Cel mai recent răspuns: tini1982 , utilizator 08:15, 30 Septembrie 2008
Pai bun, toata lumea e de acord sa refacem actele. Dar care ar fi primul pas?
Sa anulam actul? Cum se procedeaza? Cati bani ne costa? Unde trebuie sa mergem?
Oricum va dati seama cate mii de persoane sunt la fel ca mine? Pana cand si mama mea are aceeasi roblema.
Am fost la 3 notari in Targoviste cu acest act si le-am spus ce mi-au spus cei de pe forum, iar ei mi-au spus ca nu sunt sanatos daca cred ca se poate asa ceva. Ba mai mult au ras de mine. Eu ce sa mai cred?
Ce nu se poate face? Transfer bancar ca sa aveti dovada ca ati achitat sumele? Asta nu se poate face? :O Mai, minune!
Dv. ati intrebat aici avocati care v-au dat aceste solutii... ati fost la un avocat cu actele astea si cu toata povestea din spatele lor?
Cum sa spuna un notar ca nu se poate face plata prin banca sau ca nu se por imbunatati niste acte deja incheiate... :( Pe de alta parte, poate inteleg cum, caci cati notari stau de vorba o ora cu clientul ca sa inteleaga situatia, cati adapteaza actele la situatia reala si nu inlocuiesc doar niste nume in "formularele" pe care ei le numesc procuri, contracte etc. :sorry:
Sincer, nici nu stiu cat as avea curaj sa-mi sfatuiesc un client sa mearga sa incheie un contract in forma pe care i-o pune in fata notarul... sincer. :rtfm:
De multe ori imi intreb clientii: pai asa ati facut? Raspunsul e de foarte-foarte multe ori ca nu, dar ca asa le-a spus notarul ca se scrie... :hammer:

Daca nu gasiti jurist sa va refaca actele si sa va analizeze situatia cu actele in fata, obtineti o dovada de la frate ca are acei bani (dovada scrisa de la un tert).
In orice caz, ceea ce v-am spus noi aici nu inseamna consultatie juridica, ci doar cateva pareri in lipsa unei analize reale a situatiei si a actelorş de aceea, solutia data de noi poate fi una buna sau una proasta. Cel mai bine mergeti intr-o consultatie, nu luati decizii pe baza unui forum sau a unui vecin care are o parere.

Bafta!
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Septembrie 2008
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Doamna avocat, aceasta ,,dovada scrisa de la un ter"' se poate incheia la un notar in forma autentica?
Fratele doreste sa facem orice act numai sa fie bine, treaba e ca am inteles de la acest notar ca nu pot face nici un act cu fratele din care sa reiasa ca el renunta definitiv de la viitoarea rezerva succesorala, sau ca banii pe care i-a primit de la parinti sunt din vanzarea casei.
Poate acest notar nu stie, am sa merg la altul, spuneti-mi va rog daca fratele este de acord sa facem orice, numai sa fie bine, ce act am mai putea face acum sa imbunatatim situatia?
Cu surorile nu putem vorbi, deoarece nu sunt in relatii, dar am vrea cu orice pret sa le indepartam de la acest drept.
exista vreun act de despagubire intre frati pentru viitoarea rezerva succesorala? (adica sa poata prietena mea face acest act impreuna cu fratele in care el sa renunte la orice drept cand vor muri parintii?)
va multumesc!!!
Ultima modificare: Luni, 29 Septembrie 2008
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Dovada de la tert inseamna de la o a treia persoana, nu dv. si nu fratele...
POate fi si incheiat la notar actul, dar mai bine ar fi o dovada care sa nu para facuta special; v-am dat si un exemplu de astfel de act.

Notarul acela stie foarte bine, un astfel de act e nul. V-am spus ca cel mai bine refaceti plata macar, daca tot vrea fratele, de ce nu faceti asta...
Ca sa precizeze fratele ca banii sunt din vanzarea casei se poate, de ce nu? Doar sa nu renunte la mostenire, asta nu poate...

Nu puteti indeparta pe nimeni de la mostenirea la care are dreptul legal. Orice pret ati plati, chiar mai mult decat pretul casei...
Nu exista niciun astfel de act intre frati sau intre orice alte persoane.
:offtopic: Va rog sa nu redactati mesajul cu litere mari. E ca si cum ati tipa la noi, unii useri iau acest lucru ca o agresiune pe forum. Multumesc pentru intelegere.
Si care act sa il refacem doamna avocat, actul de donatie, nu ?

Alte discuții în legătură

Art.845 c civ. tini1982 tini1982 Buna ziua, va rog din suflet sa ma ajutati. Parintii prietenei mele ne-au facut mie si ei un act de vz-cu cu uzufruct (asta e singura clauza) pe casa care o ... (vezi toată discuția)
Desfiintarea unui contract de vz-cu cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna seara, ma intereseaza si pe mine daca pot desfiinta un contract de vz-cu cu uzufruct cu acordul ambelor parti, binenteles, dar, in acelasi timp, sa ... (vezi toată discuția)
Uzufructul tini1982 tini1982 Buna ziua, spuneti-mi va rog daca a castigat cineva de pe acest forum vreun proces in care a cerut anularea unui contract de vz-cu uzufruct sub pretextul ca: ... (vezi toată discuția)