avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Plata amenzii contraventionale
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Plata amenzii contraventionale

Am 2 intrebari:
1. Este adevarat ca daca depun o contestatie in termen de 48 ore de la intocmirea PV , atunci in cazul in care pierd eventual procesul, trebuie sa platesc doar jumatate a amenzii?
2. Daca platesc amenda in termen de 48 de ore este egal cu recunoasterea faptei si are efect asupra posibilitatii de contestare in 15 zile? ( pe PV semnez "nu recunosc fapta)
Multumesc pt raspuns
Barnex
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 13:26, 18 Ianuarie 2024
1.In ce priveste prima intrebare adresata de dvs, acel termen de 48 de ore care ofera posibiliatea achitarii a jumatate din cuantumul amenzii, nu este conditionat de introducerea plangerii contraventionale, sau altfel spus legea prevede acest termen de la intocmirea procesului-verbal de contraventie. Asadar, momentul intocmirii procesului-verbal de contraventie este cel care da nastere acestui termen, independent de intrducerea plangerii contraventionale. Asadar, daca nu achitati jumatate amenda in termen de 48 de ore de la intocmirea procesului-verbal, dar formulati plamgere contraventionala si o veti pierde, nu veti mai avea aceasta posibilitate de achitare a jumatate din cuantumul amenzii.
2. In ce priveste achitarea amenzii contraventionale, practica judiciara s-a pronuntat constant in sensul ca nu are valoarea recunoasterii faptei contraventionale, si achitarea acestei amenzi nu impiedica formularea plangerii contraventionale,si chiar obtinerea unei hotarari judecatoresti favorabile. In situatia achitarii amenzii, plangerea contraventionaala trebuie formulata in sensul ca pe langa anularea procesului-verbal de contraventie, trebuie solicitata si obligarea intimatei la restituirea amenzii achitate, ca o consecinta a anularii procesului-verbal.
Mult succes!
Ar fi bine sa platiti 1/2 din amenda in 48 de ore si apoi in termen de 15 zile puteti depune si contestatie in care sa cereti sa vi se restituie si suma achitata din amenda. In caz ca veti castiga veti veti primi banii inapoi iar in caz ca veti pierde ramaneti cu doar jumatate din amenda platita.
buna ziua !am o intrebare referitoare la amenda contraventionala , am primit acum ceva timp o amenda de la jandarmerie pentru consum de alcool in spatiu public(desfacusem o bere si la un minut dupa au aparut jandarmii) si mi a venit amenda la primarie 200 RON ,as vrea sa stiu ce se intampla daca nu o platesc ?locuiesc cu parintii si amenda a fost data pe acea adresa,va trebui sa o plateasca tatal meu ? va rog sa ma lamuriti
1. plangerea suspenda executarea amenzii. daca introduceti plangerea in primele doua zile lucratoare (si nu 48 de ore), in cazul in care pierdeti aveti posibilitatea sa platiti1/ 2 din amenda numai daca achitati in primele doua zile lucratoare de la data hotararii definitive a instantei judecatoresti. in caz contrar platiti amenda intreaga.
2. in locul unde ati semnat scrie "Am luat la cunostinta" si nicidecum "Recunosc fapta" prin urmare semnarea nu inseamna recunosterea faptei.
este valabila plata a jumatate din amenda in 48 de ore de la comunicarea hotararii definitive?
daca se poate care este temeiul legal?

Alte discuții în legătură

Plangere contraventionala remus388 remus388 1.Daca achit in termen de 48 ore jumatate din amenda prevazuta in pv , mai pot sa contest pv.? 2.Daca il contest si nu depun la dosar dovada de achitare a ... (vezi toată discuția)
Cum se plateste amenda in urmatorul caz ? glo glo am contestat procesul verbal prin care am fost amendat cu o amenda . aveam posibilitatea sa achit jumatate in termen de 48 ore. dak l-am contestat in ... (vezi toată discuția)
Plata amenda in 48 ore de la primirea comunicarii hotararii judecatoresti verax4me verax4me Am avut o amenda ( pt. viteza si lumini neaprinse) in valoare de 406 ron, deci 203 Ron in 48 ore. Am decis sa fac o contestatie la judecatorie , contestatie ... (vezi toată discuția)