am urmatoarea problema
SG si SE au fost casatoriti, s-au despartit in fapt in martie 2007 si divortul s-a pronuntat in aprilie 2008.
in timpul casatoriei au locuit in apartamentul, coproprietatea lui SE, a mamei ei si a fratelui ei, impreuna cu mama sotiei.
in timpul casatoriei au facut imprumuturi-titular fiind SG-el avea salariul mai mare codebitoare( coimprumutat) fiind fosta sotie.cu acesti bani ,in mare parte s-au facut multiple imbunatatiri in apartamentul in care au locuit: gresie, faiamta, parchet, termopan, centrala termica, mobila schimbata, electrocasnice-tot.
s-au facut 3 imprumuturi:8000 lei, 3000E, 7000E cu rate lunare ce cca 1000lei.dupa despartirea in fapt, sotia l-a dat afara, el s-a mutat in chirie, el a platit ratele integral, avand intreg salariul grevat. plateste si pensie de intretinere in proportie de 33%.
-----ce am putea cere si ce am putea obtine este intrebarea mea???
am facut o actiune de partaj prin care am dolicitat partajarea datoriilor si bunurilor si i-am chemat in judecata pe cei trei-mama, fiica si fiu-coproprietari pentru sporul de valoare adus apartamentului, am cerut si 60% din cat a paltit el singur de la despartirrea in fapt si pana acum.
----hotararea este opozabila bancilor, avand in vedere ca nu sunt parti in proces?
----ati mai avut dosare asemanatoare? daca da, cum s-a pronuntat instanta?
Nu am experienţă în acest domeniu, de aceea luaţi, vă rog, opinia mea ca atare: o simplă expunere teoretică.
Poate colegii avocaţi, cu mai multe asemenea speţe la activ, îmi vor demonta aserţiunea. N-am să le port pică. X-(
:)
Băncile creditoare îl vor urmări în continuare pe fostul soţ, el avînd calitatea de debitor. Nu cred că băncile vor fi dispuse să-şi dividă creanţele. Cu atît mai puţin cu cît, nefiind parte în proces, hotărîrea nu le este opozabilă. Cred că doar în cazul în care fostul soţ ar deveni insolvabil băncile o vor urmări pe fosta soţie, fie în temeiul solidarităţii (dacă s-a angajat solidar) fie în temeiul fidejusiunii.
Puteţi cere restituirea sporului de valoare adus apartamentului, din care, presupun, pîrîţii vor cere să se scadă cel puţin contravaloarea folosinţei imobilului de către fostul soţ şi cel puţin în privinţa cotelor deţinute de mama şi fratele fostei soţii. Împărţirea acestei sume între soţi trebuie să aibă în vedere şi cheltuielile făcute de soţi pentru acel spor de valoare şi pentru restituirea creditelor din care au obţinut sumele necesare acelor amenajări ale imobilului.
De vcerut, puteti cere orice si obtine de asemenea!
Ca mare-i gradina justitiei romanesti!
Nu inteleg, daca sunteti avocat, de ce nu ne-ati dat date; expunerea e extrem de lapidara si nu prea pot face un calcul sau sa-mi formez o convingere... sper sa fiti mai explicita in actiune, caci judele ala poate va avea 60 de dosare in sedinta...
Da, banca nu are nicio treaba... Si aici nu ne legam de lege, dar cum desfaci un contract cu un om si il inchei cu altul asa, in baza a nimic? In plus, daca sotul titular de credit are venit de 1000 de lei si eu, fidejusor, am 1 leu... la divort, de unde ia banca rata? Daca, similar, i-am bagat eu in casa mea?
Cum ati ajuns la acei 60%? Ca sa verificam o teorie, nu ar trebui sa vedem demonstratia ei?
Depinde de:
- cat a folosit sotul apartamentul;
- ce fel de bunuri sunt cele investite (de folosinta indelungata sau nu, care e perioada de folosinta comuna);
- ce va cere si sotia la partaj (daca nu cere mobilele, ce mai conteaza valoarea mobilei pe care o lasati in casa?);
- daca sotia are venituri la negru si poate demonstra;
- cum se pune problema pe perioada despartirii in fapt (de exemplu, puteti sustine ca sotia nu a contribuit in perioada amintita la cheltuielile comune, caci ati fost despartiti, dar dv. ati contribuit, vrand-nevrand; solicitati toate sumele achitate in perioada aceasta la banca);
- care e suma debitelor raportata la suma imbunatatirilor;
- daca cineva a muncit si fizic la imbunatatirile astea;
Multe alte elemente de fapt, reies din discutia cu clientul...
De obtinut se poate obtine, dar redactarea complexa si, in acelasi timp, clara a actiunii e cruciala!!!
E deosebit de important cum cereti de la bun inceput...
Si eu sunt curioasa, astept pareri despre abordare...
multumesc pt. raspuns.am cerut sporul de valoare. problema este ca toate chitantele , pe numele reclamantului, sunt la parata. nu a vrut sa i le inapoieze cand s-au despartit. reclamanrul o sa incerce sa mearga la toate magazinele si sa solcite copii de pe chitantierul magazinului respectiv...cam greu avand in vedetre ca sunt din 2006 si unele mai vechi. stiti alta solutie?
o sa duca si martori dar nu pot declara ceea trebuie retinut prin inscrisuri.
cei 60 % i-am calculat la limita bunului simt astfel:
am luat in considerare faptul ca nu toti banii au fost investiti in mobilier si imbunatatiri la apartament, o parte din ei au fost folositi pentru intretinerea familiei si nevoi obisnuite ale acesteia, vacante etc
am luat in calcul ca ultimul an, parata-fosta sotie a fost angajata
am luat in calcul, cat timp nu a fost angajata, munca prestata efectiv pentru intretinerea familiei .
oricum paratii nu recunosc nimic
:offtopic: Nu mai redactati mesaje consecutive, editati-l pe cel anterior. Va multumesc pentru intelegere.
Da, cred ca mai bine are sanse prin adrese facute de avocat...
Ati luat in considerare munca ei in gospodarie si in perioada in care ea a lucrat?
Suma investita intr-o locuinta e mult mai mica decat sporul de valoare şpe care il aduce imobilului. Asa incat, nu vad cum ati cerut sporul de valoare egal cu sumele cheltuite sau chiar mai putin decat acestea...
IN plus, pe ce va bazati sa cereti sporul de valoare si nu valoarea investitiilor?
In rest, multe dointre intrebari nu au raspuns si nu cunosc intreaga situatie a veniturilor sotilor ca sa dau pareri in plus. Eu as merge mult pe chestia cu faptul ca ea nu contribuie la cheltuielile comune de un an, dar el da. Insa, depinde de alte amanunte, clar.
Divort
ionela18
BUNA ZIUA.
Eu si sotul meu am decis de comun acord sa divortam dupa 8 ani de casnicie, am ajuns la concluzia ca nu mai putem sa stam impreuna. Noi locuim ... (vezi toată discuția)