avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Termene de decadere - raspunderea materiala a ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Termene de decadere - raspunderea materiala a militarilor pentru pagubele produse institutiilor

Art. 24. - (1) Răspunderea materială a militarilor pentru pagubele produse instituţiilor publice prevăzute la art. 2 poate fi stabilită numai în cazul în care acestea au fost constatate în cel mult 3 ani de la data producerii lor.

(2) Obligarea la restituirea sumelor încasate fără drept, a contravalorii bunurilor ori serviciilor nedatorate, se poate face numai în cazurile în care paguba a fost constatată în cel mult un an de la data primirii sumelor sau bunurilor ori de când au beneficiat de serviciile nedatorate. În cazul constatării pagubei după un an de la data primirii sumelor sau bunurilor ori a beneficierii de serviciile nedatorate, dar nu mai târziu de 3 ani de la această dată, răspunderea materială se va stabili în sarcina celor din vina cărora s-a produs paguba.

(3) Când persoanele prevăzute la art. 20 alin. (1) sunt cadre militare, militari angajaţi pe bază de contract sau salariaţi civili şi nu au fost de bună-credinţă, ele vor fi obligate la restituirea sumelor sau la plata contravalorii bunurilor ori a serviciilor nedatorate, dacă paguba a fost constatată în cel mult 3 ani de la data primirii sumelor, bunurilor ori a prestării serviciilor nedatorate.

(4) Termenele prevăzute de prezentul articol sunt termene de decădere.

Avand in vedere art de mai sus am si eu rugamintea de a-mi spune cineva cum se calculeaza si ce inseamna termenul de decadere .Ideea este ca paguba a fost constatata in temenul general de prescriptie de 3 ani asa cum se arata si in decretul 167 din 1958 privind prescriptia extintiva.Tot odata daca paguba a fost constatata inainte de 3 ani cu cateva luni, se poate considera conf alin 4 termen de decadere limita maxima de 3 ani.
multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:07, 11 Noiembrie 2011
Decretul nr. 167/1958, abrogat de la 1 octombrie 2011 prin Codul civil (sau Noul cod civil, cum i se spune), reglementa prescriptia.

Termenele de prescriptie nu sunt totuna cu termenele de decadere. Spre deosebire de termenele de prescriptie, termenele de decadere nu pot fi suspendate sau intrerupte si sunt incompatibile cu institutia repunerii in termen.

Termenele de decadere nu se calculeaza, ele sunt prevazute in acte normative. Pentru ca ati intrebat ce inseamna termenul de decadere, va dau o definitie din literatura de specialitate:
Termenul de decadere este intervalul de timp inlauntrul caruia titularul unui drept subiectiv este obligat, printr-o dispozitie legala imperativa, sa-si exercite acel drept intr-un anumit mod sau in anumite conditii, sub sanctiunea stingerii dreptului respectiv.
Ultima modificare: Joi, 10 Noiembrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
va multumesc mult ,dar as mai intreba daca se considera prescris subiectul in cazul in care sa efectuat terminarea cercetarii dupa termenul de 3 ani.presupun ca trebuia efectuata in termenul de max 3 ani
Ok. Haideti sa nu mai discutam despre prescriptie si decadere. :)

Am citit si eu OG nr. 121/1998, ca sa inteleg contextul. Nu am lucrat cu acest act normativ si am vrut sa vad daca raspunderea cadrelor militare e pe dos fata de raspunderea persoanelor care lucreaza in alte institutii. Nu este pe dos, ca sa zic asa.

Nu are importanta, din punctul de vedere al termenelor prevazute la art. 24 din OG nr. 121/1998, cand s-a terminat cercetarea administrativa, cand a fost emisa decizia de imputare etc.

Trebuie ca seful unitatii sa constate producerea pagubei in termenul de 3 ani prevazut la art. 24, alin. (1) din OG nr. 121/1998, asa cum prevede, destul de clar zic eu, art. 22, alin. (1) din acelasi act normativ. Procedura cercetarii administrative este o procedura ulterioara datei constatarii pagubei, care nu intra in cuprinsul termenului de 3 ani (cred ca din acest motiv ati intrebat cum se calculeaza un termen de decadere). Atentie, pentru pagubele prevazute la art. 20 din OG nr. 121/1998 termenul in care trebuie constatata paguba este de un an.

Cred ca am fost clara de data aceasta, dar incerc si cu un exemplu: daca paguba s-a produs in 1 ianuarie 2005, trebuie ca seful unitatii sa constate producerea ei pana in 1 ianuarie 2008 inclusiv. In data de 1 ianuarie 2008 dispune, in scris, efectuarea cercetarii administrative (art. 22 prevede ca dispozitia sa fie data "de indata"). Procedura cercetarii administrative si orice alte proceduri sunt ulterioare si nu au legatura cu termenul de 3 ani prevazut la art. 24, alin. (1) din OG nr. 121/1998, termen care, in exemplul dat de mine, a fost respectat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare drepturi bănești necuvenite FNUASS FNUASS Cum se procedează pentru recuperarea drepturilor banesti necuvenite personalului civil din MApN? Se aplica prevederile art 256 din Legea 53/2003, ... (vezi toată discuția)
Civil sau militar cioly cioly sunt cadru militar si din aceasta postura am comis urmatoarea infractiune: in anul 2008 am falsificat un contract de inchiriere a unui imobil, în sensul că ... (vezi toată discuția)
Este lovita de nulitate decizia de imputare? vasilica52 vasilica52 Buna ziua, O decizie de imputare emisa impotriva subsemnatului (la aproape 10 ani de la trecerea in rezerva cu drept de pensie), in urma unei succesiuni de ... (vezi toată discuția)