Am si eu o dilema si dupa lungi cercetari tot nu i-am dat de cap. Speta e in felul urmator. Vreau sa imi infiintez un srl mai deosebit. Deosebit pentru ca legea cere sa fie creat de o anumita categorie profesionala sau ca 1/2 din membrii consiliului de administratie sa aiba profesia respectiva. Eu nu intrunesc conditia insa un prieten o intruneste si este dispus sa participe numai cu numele si profesia. Acum stau in dubiu cum e mai bine sa fac: srl cu unic asociat sau srl normal.
1. daca fac srl cu asociat unic - varianta pe care personal as merge, si cu numirea persoanei ce intruneste conditiile profesionale ca administrator, pot sa ma adaug si eu ca unic asociat in statut la administratori? si daca da, mai pot ocupa functia de director economic(am studii in domeniu) pentru a putea semna bilanturile? Sau cum se poate face in asa fel incat raspunderea sa cada toata pe mine iar persoana in cauza sa nu fie nevoita sa semneze in fiecare luna actele?
2. daca fac srl normal cu 2 asociati, atunci cum pot proceda ca rezultatul sa fie acelasi? Adica eu sa raspund ca administrator si sa fiu si director economic?
Exista vreo posibilitate ca un director economic sa ia atributiile administratorului prin fisa postului?
Se poate si intr-un caz si in celalalt.
Deci, prietenul poate fi asociat unic iar dvs. administrator. Nimic nu va impiedica sa tineti dvs. evidenta contabila. Problema este insa cand va trebui sa repartizati profitul. Dvs. nu veti putea beneficia de dividende ci doar de salariu. Vor fi discutii.
In cel de-a doua varianta, este oarecum asemanator, prietenul va fi doar actionar, dvs. actionar dar si administrator. D.p.d.v. al evidentei contabile este identic. Repartizarea dividendelor se face insa proportional cu numarul de actiuni.
Mult succes!
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Contabilitate
lunga
Buna ziua ! Va rog sa imi spuneti, daca sunt administrator la societatea mea, am dreptul sa efectuez evidenta contabila a firmei, daca nu am o diploma in acest ... (vezi toată discuția)
Control in srl
calin_andrei
Dragilor, pe scurt situatia este asa:
Unic asociat in SRL (cetatean strain) a pus-o pe contabila administrator; nu stiu limitele mandatului. Contabila se ... (vezi toată discuția)
Asociat-unic
gazdatunde
Buna ziua!
Am o intrebare, un asociat-unic poate sa lucreze la firma, fara sa fie angajat?
De la ITM au zis ca tebuie sa fie angajat cu contact de munca!
Va ... (vezi toată discuția)