avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... spor ore de noapte, repaus saptamanal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

spor ore de noapte, repaus saptamanal

1. Pentru salariatii de noapte, sporul de noapte de 25% se calculeaza ca si suma fixa din salariul de incadrare (670 RON x 25% = 168 RON) sau spor de 25% calculat doar pentru orele lucrate in timpul noptii [670 RON : 168 h/luna = (3.99 RON/h x 60 hnoapte) x 25% = 60ron] ?
Pentru cei care nu se incadreaza la salariat de noapte conform art.125 alin(2) din Codul Muncii republicat, dar au ore de noapte lucrate in luna, cum se platesc aceste ore?

2. Se transmit la revisal sporul de noapte, de ore suplimentare si sporul de sambata-duminica? Acestea nu apar in contractul individual de munca, apar doar in contractul colectiv de munca la nivel de unitate.

3. La un program de L-V de la ora 8-16 un salariat este chemat sa vina intr-o sambata si sta de la ora 10 - 20:30, luni la fel sta de la 08 - 20:00. Cum poate respecta societatea repausul saptamanal de 2 zile libere consecutive? Ce remuneratie se acorda pentru aceste ore lucrate in plus?

Cel mai recent răspuns: lav1 , utilizator 14:57, 7 Noiembrie 2011
Va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri la intrebarile de mai sus.

La punctul 1 interpretarea ITM este ca salariatul de noapte beneficiaza de un spor de 25% din salariul de baza 670RON x 25% = 168 RON suma fixa. Mi se pare cam trasa de par interpretarea. Noi calculam in sporul doar pentru orele de noapte lucrate. Nu mai stiu cum e corect!

La punctul 2 in specificatiile tehnice ale noului revisal scrie ca sporul cu caracter permanent este sporul care apare in contractul individual de munca. Nu avem sporuri trecute in CIM, ele apar doar in contractul colectiv de munca la nivelul unitatii. Din acest motiv nu am transmis sporurile la revisal. Nu stiu daca e corect!

La punctul 3 este o situatie personala. Ca sa putem transmite in termen noul revisal am venit sambata la munca (desi programul meu e de luni-vineri) si luni am stat mai mult ca sa finalizez. Nu stiu cum se poate respecta in acest caz repausul saptamanal de 2 zile libere consecutive. Angajatorul vrea sa-mi acorde zilele libere platite pentru aceste ore lucrate in afara programului. Nu stiu cand sa stabilesc aceste zile libere.

Multumesc.
1. Sporul se calculeaza pentru orele lucrate noaptea nu pentru tot programul.
Art. 126 Salariatii de noapte beneficiaza:
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

2. Sporul pentru munca de noapte nu este un spor permanent. Am inteles ca REViSAL are o lista prestabilita cu privire la sporuri permanente, daca sporul pentru munca de noapte nu apare in lista atunci nici ligiuitorul nu l-a considerat spor permanent.

3. Art. 122
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
Sporul de noapte apare in REVISAL ... sporul de noapte poate avea si caracter permanent , in situatia celor care lucreaza numai de noapte ... sunt putine cazuri , dar sunt ...

Caracterul permanent sau ocazional al unui spor nu este stabilit de catre legiuitor, ci de modul de acordare a acestuia ....
adelaida_07 a scris:

1. Sporul se calculeaza pentru orele lucrate noaptea nu pentru tot programul.

3. Art. 122
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.


1. Art. 126 Salariatii de noapte beneficiaza:
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Am sunat la ITM Bihor si am vorbit cu un inspector de la control care mi-a spus ca daca angajatul se incadreaza la salariat de noapte sporul nu se acorda doar pentru orele lucrate in timpul noptii ci ca si procent din salariul de baza. Au si inceput controalele pe aceasta tema si s-a dat masura sa se corecteze calculul incepand cu 01.05.2011.

3. Si cum se respecta repausul saptamanal de 2 zile libere consecutive in saptamana in care am lucrat si sambata?
lav1 a scris:

......

3. Si cum se respecta repausul saptamanal de 2 zile libere consecutive in saptamana in care am lucrat si sambata?


Art. 137 C.mun.
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

......

Zilele de repaus saptamanal , altele decat sambata sau duminica, trebuie sa fie stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern al angajatorului ...

Alte discuții în legătură

Program de lucru in ture rrramor rrramor Daca am un program de lucru in ture de 12 / 72, platesc orele de noapte cu spor de 25%, cum abordez zilele de sambata si duminica?Daca vor fi lucrate, stiu ca ... (vezi toată discuția)
Ore de noapte vestala vestala As dori sa aflu care sunt conditiile de salarizare pentru un angajat care lucreaza in trei schimburi,uneori si sambata si duminica,in functie de programul ... (vezi toată discuția)
Plata orelor lucrate noaptea papic papic Buna, as dori sa stiu cum se platesc orele de munca prestate noaptea,daca un angajat lucreaza doar in ture de noapte a cate 12 ore, tot a doua noapte ( adica o ... (vezi toată discuția)