avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca in Romania
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca in Romania

Buna ziua .Sunt cetatean cu dubla cetatenie romano-olandeza si acutalmente sunt rezident (cu drept de sedere permanenta) in o tara din comunitatea europeana(nu Olanda).As dorii sa stiu daca exista o forma legala prin care eu daca sunt angajat de o companie romana... ,aceasta companie ,la cererea mea,sa plateasca taxele pentru pensie si asigurari sociale in statul european unde sunt rezident?In cazul in care nu se poate din pozitia de angajat sa solicit acest lucru as vrea sa stiu din ce pozitie pot cere acest lucru(exp.liber profesionist?) ? Va multumesc anticipat pentru amabilitatea de a-mi raspunde la intrebarile puse :) .
Cel mai recent răspuns: my_landmark , utilizator 00:33, 5 Noiembrie 2011
- Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau sa-si mareasca punctul de pensie.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 708 lei, iar nivelul maxim de 10.110 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 708 lei veti plati 222 lei lunar.

Multumesc mult pentru faptul ca ati avut amabilitatea sa imi dati un raspuns dar pe mine ma interesa daca este posibil ca eu sa lucrez in Romania ca angajat al unei companii romane si sa nu platesc nimic din taxe statului roman ..ci din salariul meu chiar daca lucrez in Romania sa imi platesc taxele(pensie somaj ect ) in statul european unde sunt rezident de 7 ani (acest stat nu e Romania si nici Olanda ,eu avand cetatenie romano-olandeza ).cei de la compania unde ar urma sa lucrez mi-au spus ca daca vreau sa nu platesc taxele in Romania va trebui sa fac contract cu ei ca liber profesionist si sa imi platesc eu taxele unde vreau.Vroiam sa stiu daca exista si alta varianta ca sa lucrez cu aceasta companie fara sa fie nevoie sa lucrez ca liber profesionist.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cotizatie cas nicoletabu nicoletabu Buna ziua, Lucrez cu contract de munca in strainatate si doresc sa cotizez la CAS, nefiind angajata in Romania. Pot face acest lucru? Cum trebuie sa procedez ... (vezi toată discuția)
Contracte de asigurare in sistemul public de pensii si in cel de sanatate UnDac UnDac Buna, Din noiembrie, lucrez in strainatate. Am inteles ca ar fi ceva variante pt a-mi plati singur taxele ce se platesc daca as fi fost salariat in tara, gen ... (vezi toată discuția)
Doresc sa ma asigur in sistemul public de pensii analici analici Am 40 ani si am avut nesansa sa lucrez la o firma care din 15 ani lucrati la mi-a trecut in caretea de munca ultimii 5 ani,iar acum lucrez la o alta firma care ... (vezi toată discuția)