avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Starea bugetara vs Starea natiunii
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Starea bugetara vs Starea natiunii

Joi, revista Capital a publicat un articol despre situatia macro-economica a Romaniei in care se arata ca la nivel de politica economica si bugetara stam aproape cel mai bine din Europa.

Avem 30% din PIB datorie guvernamentală consolidată
Avem un deficit de 6,4% din PIB (adică exact cât media deficitelor din cele 27 de state UE) si in 2011 ar trebui sa fie sub 3% conf. lui Basescu
Avem o inflatie care a coborat vara aceasta pana la 3,5%, aproape de media europeana.
Doar 14.6% din PIB au mers spre subvenții și ajutoare sociale. In Fr. si Ge. au depasit 27%.
Teoretic, pe hartie avem 5,5% din PIB pentru investii, depasiti doar de Polonia cu 5,6%.

Va invit sa comentati.

[ link extern ]
Cel mai recent răspuns: ContSters228228 , utilizator 19:36, 5 Noiembrie 2011
In general, Guvernul transpune in practica politica partidului care in campanie si-a atras voturile populatiei pentru programul prezentat.
Multi nu inteleg ca un Guvern nu reprezinta alteceva decat niste oameni ( nu stapani ) pusi acolo pentru a servi interesele populatiei care i-a incredintat partidului soarta sa pana la viitoarele alegeri.
Ei nu sunt de pe alta planeta sunt oameni normali de-ai nostri pusi NU sa modifice din temelii structura ramurilor economice doar sa puna in practica hotararea partidului majoritar.
Un prim ministru nu este un Mesia si nu este atributul lui da hotarasca masurile, asta e treaba Parlamentului, el aplica ceea ce Parlamentul hotaraste atunci cand are majoriate.
In Romania lucrurile au luato razna cand un "destept" a hotarat ca se poate guverna si prin orodante de urgenta si pe asumarea raspunderii si a amestecat competentele iesind un talmes-balmes, cu schimbarea cadrului legal de multe ori in acelasi an.
Dupa parerea mea am ajuns unde ne aflam din cauza prostiei omenesti, incepand de la primul pana la ultimul cetatean, nimeni nu ar recunoaste ca se face vinovat de ceva, oricine e devina, aerul, apa, planetele, europa, lumea intreaga mai putin el/ ea.
Iar cand prostia e ridicata la rang de virtute nici o lege economica nu mai poate fi aplicata, ca stiu ei cine e devina si de aia nu pot guverna.
Pai ce ar fi cu un Parlament majoritar de dreapta Guvernul sa aplice masuri de stanga
Dupa parerea mea in Romania politicienii romani nu fac politica de dreapta sau de stanga din convigere ci din interes si atunci se ajunge iar la anomalia de dinainte de 89 cand unul decidea si ceilalti aplicau ca altfel pierdeau postul
De altfel, cred ca postul de ministru nu e unul de conceptie ci doar de executie ( nu am vazut un ministru "nascand" vreo idee geniala care sa-l impuna ci doar comportamentul il recomanda - "asta e onest nu fura."
Deci, cresterea economica nu o asigura decat piata, vedeti supermarketurile gem de lume care cumpara si de produse marea lor majoritate importate peste 90% - de ce oare? pentru ca e mai usor sa iei comision din marfurile importate decat sa asiguri cadrul legal de producere a acestora in tara.
Ar trebui stimulata productia interna. Cum? aici trebuie sa intervina Parlamentul sa adopte o strategie de dezvoltare pe bune, nu pe interese partinice, cu masuri concrete privind protectionismul intern, cu facilitati pentru cei ce importa tehnologia, know-how, cu garantii pentru credite, cu multe masuri favoabile dezvoltarii economei dar cu niste oameni care sa nu se gandeasca la proprozitii de genul " nu il las, ce sa se imbogateasca numai el" "mie ce imi iese" - astia sunt primarii.
Prost cand proverbul romanesc spune "pestele de la cap se impute" si se si aplica
Problema este ca statul intervine in economie si ii taie aerul necesar cresterii. Impunerea de taxe idioate (forfetara, etc) nu au facut decat sa anihileze posibilitatea de crestere economica. Guvernul executa, Parlamentul decide. Asta este ideea de baza intr-un stat de drept insa la noi e invers.
Alex_Munteanu a scris:

Impunerea de taxe idioate (forfetara, etc) nu au facut decat sa anihileze posibilitatea de crestere economica.


... cum s-a "motivat" "forfetaru'":

"NOTÃ DE FUNDAMENTARE
Ordonanţă de urgenţă cu privire la rectificare bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar -fiscale
...
Reglementarea unor măsuri financiare în domeniul bugetar pe anul 2009, propusă prin acest proiect de act normativ este determinată de:
...
- Reglementarea şi implementarea măsurilor de reformă impuse de recentele evoluţii macroeconomice, precum şi a celor care fac obiectul acordului de împrumut încheiat între România şi Fondul Monetar Internaţion al (FMI), Comisia Europeană, Banca Mondială şi celelalte instituţii financiare;
...

2.Schimbări preconizate:
...
a) Referitor la impozitele directe
Proiectul de ordonanţă de urgenţă are în vedere introducerea unor măsuri privitoare la:

- introducerea unui impozit minim datorat de contribuabilii care declară impozit pe
profit mai mic decât impozitul minim propus, precum şi de către microîntreprind erile care
declară impozit pe veniturile microîntreprinderilor mai mic decât impozitul minim propus
;

...
... "

[ link extern ]


Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Noiembrie 2011
ContSters228228, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Premierul emil boc a demisionat din fruntea guvernului Insurance Logistics Team Insurance Logistics Team Premierul a demisionat din fruntea Guvernului Emil Boc si-a anuntat demisia astazi 06.02.2012 la ora 10.30. \"Am luat decizia de a depune mandatul ... (vezi toată discuția)
Ialomiteanu: isarescu ne spune ce avem de facut jeorj jeorj Ialomiţeanu: \"domnul guvernator ne spune lucruri bune şi ce avem de ... (vezi toată discuția)
Reducere 25% la brutul bugetarilor ContSters70098 ContSters70098 buna seara ce parere aveti de masura pe care vrea Guvernul sa o puna in aplicare? credeti ca va rezolva problemele tarii? credeti ca, spre exemplu, suma de ... (vezi toată discuția)