avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Reclamarea unui co-locatar agresiv si coleric
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Reclamarea unui co-locatar agresiv si coleric

Situatia e foarte delicata. Mama mea si fratele ei locuiesc de cand s-au nascut (anii '40) in aceeasi vila, unul in apartamentul de la parter, altul la etaj. S-au certat acum cativa ani, iar daca la inceput situatia era o ignorare reciproca, acum incepe sa escaladeze. Unchiul meu incepe sa devina coleric, agresiv si certaret.

Dintre diversele activitati ostentative pe care le-a facut in ultimul an pot enumera:
- lasat fecalele catelului (meu) la usa parintilor mei;
- facut zgomot (ciocane, bormasini, samd) cu religiozitate in fiecare sambata si duminica intre 2 si 4, in timpul perioadei de odihna;
- rascolit si aruncat in mijlocul casei lucruri de-ale maica-mii din spatiile comune (pivnita, pod)
- injurat cainele (meu) minute in sir pentru ca a facut o groapa in gradina;
- desi spatiile comune din casa (pivnita, pod) si curtea au fost pana la cearta folosite de amandoi fratii, in mod egal si echilibrat, a inceput sa isi traga linii pe "proprietatea lui", muscand insa serios cascavalul din partea maica-mii.

Desi eu si tatal meu il salutam ca pe un membru al familiei, ne trateaza cu un sictir regal si nu se sfieste sa ne infrunte cu agresivitate cand se mai isca vreo discutie (lucru din ce in ce mai frecvent), iar pe mama mea o ameninta fara retinere cu pumnul.

Desi l-am confruntat de cateva ori, atragandu-i atentia asupra acestor fapte, nu recunoaste nimic si ne acuza violent de tot felul de lucruri, din care reiese de obicei o umbra de paranoia si mania persecutiei, care se accentueaza de fiecare data.

In aceste conditii, in care nu se poate "discuta civilizat" cu unchiul meu, e ceva de facut? Sau fiind o chestiune familiala va trebui sa mai suportam situatia inca 30 de ani?

Va multumesc anticipat pentru orice sugestie.
Cel mai recent răspuns: CrisCP , utilizator 18:45, 6 Noiembrie 2011
adresati-va agentului de proximitate de la sectia de politie de care apartineti in prezenta caruia sa incercati o reconciliere
Din ceea ce povestiti reiese ca unchiul dvs. este o pesoana bolnava, acest comportament nefiind altfel justitifcat.Asa fiind, ar trebui sa-l tratati ca atare, adica , fie il ignorati, fie il intelegeti si incercati sa-l ajutati.
Din punct de vedere legal, l-ati putea actiona doar daca v-a creat un prejudiciu prin faptele lui...daca amenintarile la adresa mamei dvs. au fost de natura sa o sperie...i-au cauzat temere, etc.Iar orice ati dori sa invocati in fata organelor judiciare trebuie dovedit, altfel nu veti face decat sa va plimbati pe usile instantelor sau pe la politie.
Cum spuneti si dvs., este o problema mai mult familiala, unde autoritatile nu intervin sau nu va pot apara interesele decat acolo unde legea prevede....
Daca unchiul dv. este o persoana in varsta, asa pare din ceea ce descrieti, se pare ca a pornit pe calea fara intoarcere a bolii Alzeimer sau a sindromului Korsakof. Pregatiti-va cu rabdare si eventual folositi-va de sprijinul rudelor. Ar trebui determinat sa mearga la medic. El are copii? Deocamdata aceste manifestari sunt soft, ca sa zic asa, desi dv. vi se par aberante, dar ceea ce urmeaza este mult mai greu de indurat si ar trebui sa intre in evidenta medicala de specialitate.

Nu spun mai mult, dar manifestari agresive care apar dupa un comportament normal de o viata, sunt semipermanente si fara motiv nu pot indica decat inceputul acestei boli.
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri, deocamdata.

In ceea ce priveste intrebarea de mai sus, nu, nu are copii, dar este casatorit (si, imi pare rau sa spun, sotia sa incepe sa manifeste un comportament similar, deci nu se poate pune problema unei "aliante" pentru a-l convinge sa se caute la un medic).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reclamatii manaila2007 manaila2007 Sotia este administrator la asociatii de proprietari. Un locatar face intr-una reclamatii pe tot felul de motive care i se par lui ca nu sunt in regula la ... (vezi toată discuția)
Despre hartuire in noul cod civil adrian_1984 adrian_1984 Un fost prieten (iubit) de-al ei ii trimite prietenei mele mesaje pe mail, in care ii spune ca doreste sa vorbeasca cu ea. Nu e agresiv sau vulgar, mesajele ... (vezi toată discuția)
Ma ameninta ca ma scoate afar din casa si ca ma bate 12345678 12345678 buna ziua. am o problema si daca se poate sa ma lamuriti cu unele probleme. momentan stau in casa parintilor. din cauza unor neintelegeri intre mine si tatal ... (vezi toată discuția)