avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenitori legali
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenitori legali

conform legii ,fratii sau nepotii defunctului au vreun drept la mostenire atata timp cat sotia inca traieste si nu au avut copii?
Cel mai recent răspuns: omidee , utilizator 16:11, 15 Noiembrie 2011
Da, fratii sau descendentii acestora vor imparti pe jumatate cu sotia supravietuitoare, mostenirea, daca vor accepta in termen legal mostenirea
unde pot gasi articolul de lege care prevede acest lucru?
Noul cod civil
Nota bene: era la fel si in vechia legislatie (C. civ corelat cu Legea 319/1944) doar ca nu era atat de clar/limpede exprimat

Art. 971. - (1) Soţul supravieţuitor este chemat la moştenire în concurs cu oricare dintre clasele de moştenitori legali.
(2) În absenţa persoanelor prevăzute la alin. (1) sau dacă niciuna dintre ele nu vrea ori nu poate să vină la moştenire, soţul supravieţuitor culege întreaga moştenire.

Art. 972. - (1) Cota soţului supravieţuitor este de:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;
b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
d) trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.


Art. 976. - (1) Ascendenţii privilegiaţi sunt tatăl şi mama defunctului.
(2) Colateralii privilegiaţi sunt fraţii şi surorile defunctului, precum şi descendenţii acestora, până la al patrulea grad inclusiv cu defunctul.
Ultima modificare: Marți, 8 Noiembrie 2011
romascanu, moderator
Art. 317: Independenţa patrimonială a soţilor
(1)Dacă prin lege nu se prevede altfel, fiecare soţ poate să încheie "orice acte juridice cu celălalt soţ "sau cu terţe persoane.
Cum s-ar traduce in limbajul nostru neprofesionist acest articol de lege?Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune stare stare Trebuie sa se faca taxa de succesiune a unchiuli meu.A fot casatorit , nu a avut copii, apartament cumparat inainte de casatorie , dar o parte din rate ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! revin cu o intrebare, deoarece parerea avocatilor ... adinaioana34@icloud.com adinaioana34@icloud.com Buna ziua! Revin cu o intrebare, deoarece parerea avocatilor cu care am vorbit, este putin diferita. Sper sa ma puteti ajuta, va rog mult! Povestea este in ... (vezi toată discuția)
Succesiunea in cazul sotului supravietuitor marcu_elena2000 marcu_elena2000 in cazul mostenirii apartamentului,in situatia in care nu au existat copii in timpul casatoriei(apartamentul cumparat de ambii soti in timpul casatoriei),mai ... (vezi toată discuția)