avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie cu art. 79 (7)
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie cu art. 79 (7)

Buna ziua,

Sunt angajata cu norma intreaga la o societate din data de 12 mai 2008, cu CIM pe durata nedeterminata iar acum cateva zile mi s-a spus ca postul meu se va desfiinta din data de 1 octombrie 2008 deoarece firma nu isi mai permite sa plateasca acest post.
Tot acum cateva zile, inainte de a mi se comunica acest lucru, mi s-a spus ca va trebui sa fiu mutata de pe firma la care am fost angajata pe o alta firma din grup, deoarece aceasta nu isi mai permitea sa isi plateasca angajatii. Ca urmare, am semnat o demisie pe care am primit-o de la directorul de resurse umane, prin care eu demisionam din functie cu data de 1 octombrie 2008. Aceasta demisie nu mentiona articolul in baza caruia demisionam si cu toate acestea eu am semnat, avand incredere ca nu vor face lucruri necurate avand in vedere ca nu era vorba decat o mutare de pe o firma pe alta si nestiind ca postul meu urma a se desfiinta.
Apoi am fost rugata sa accept alta pozitie in firma, dupa care mi s-a spus ca postul se va desfiinta oricum de la 1 octombrie, ca accept sau nu acea pozitie.

Nu am acceptat acest post si am fost nevoita sa plec din firma. Mi s-a spus ca se va lua in considerare demisia de trecere de pe o firma pe alta, cu data de 1 octombrie 2008. Am intrebat si cu ce articol se va inregustra demisia, daca tot nu am avut ocazia sa imia aleg articolul di Codul Muncii si mi s-a spus ca este 79, puntul 7: angajatorul renunta la preaviz.

Ce mai pot face in situatia asta? Dupa acate am inteles as fi avut dreptuul la salarii compensatorii ... in concluzie as vrea sa stiu ce am pierdut, pentru demisia fiind semnate, banuiesc ca nu se mai poate face nimic....

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:17, 30 Septembrie 2008
Buna dimineata,

Im primul rand doresc sa multumesc celor care mi-au raspuns.

Vreau sa aduc cateva lamuriri: demisia pe care am semnat-o a fost pentru a ma muta de pe o firma pe alta, eu nestiind ca postul meu urma a se desfiinta si probabil nici angajatorul nu stia acest lucru la acel moment.... desi, dupa cate stiu, aceasta ar fi trebuit sa se desfasoare dupa anumite proceduri (decizie de desfiintare a postului prin AGA, instiintarea angajatului, ...etc.). Deci, eu nu am renuntat la postul pe care il ocupam la acel moment,nici nu se intentiona acest lucru... eudoar ma mutam de pe o firma pe alta, in cadrul grupului, deoarece societatea la care am fost angajata initial a vrut sa reducadin cheltuielile cu salariile.... se pare pe spinarea mea si a altora ca mine....

A fost greseala mea pentru ca nu am tratat cu suficienta atentie acest lucru... DAR, avand in vedere ca demisia nu specifica nici un articol, cum mi se poate impune un anumit articol, articolul 79 (7) care, din cate am inteles de la domnul elis, nu acorda salariatului dreptul de a beneficia de "măsuri active de combatere a şomajului" si de "compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil".

Momentan, demisia mea inca este in asteptare, in sensul ca nu au trimis-o inca la ITM, deoarece angajatorul inca spera ca pana la 1.oct sa accept postul de secretara in locu celui de traducator detinut anterior sau eventual o alta modalitate de colaborare cu ei, eventual un part-time pe postul anterior (nu inteleg cum se mai poate face angajare part-time, din moment ce postul se defiinteaza!?!)

Dat fiind faptul ca demisia mea nu a plecat inca spre ITM, as dori sa stiu daca exista o modalitate de a inceta CIM prin desfiintarea postului, asa cum a specificat domnul elis si care este baza legala pentru aceasta si de asemenea daca art. 55 b)ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea - permite renuntarea la preaviz, deoarece inteleg ca asta doresc angajatorii cu orice pret (probabil sa nu ma mai plateasca pt cele 15 zile de preaviz). De asemenea, presupunand ca le-as putea impune o alta demisie, de data acesta in conditiile legale pe care le voi decide eu, care este articolul sau modalitatea pe care mi-ati recomanda-o?

In speranta ca m-am facut inteleasa, va multumesc anticipat pentru atentie....


Incetarea CIM prin demisie sau cu art.55b nu va da dreptul sa beneficiati de "masuri de combatere a somajului" (adica sa intrati in somaj si sa beneficiati de indemnizatie de somaj).
Daca decizia de incetare a CIM nu a ajuns inca la ITM, incercati sa discutati cu angajatorul sa va inceteze CIM cu art.65(1), adica desfiintarea locului de munca.
Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie ca CIM al dvs. sa inceteze cu unul din articolele din Codul muncii aratate mai jos:
- art. 56 lit. a), b), c), e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile ulterioare;
legat de conditiile de a beneficia de masuri active de combatere a somajului v-au explicat deja colegii mei.

angajatorul inca spera ca pana la 1.oct sa accept postul de secretara in locu celui de traducator detinut anterior sau eventual o alta modalitate de colaborare cu ei, eventual un part-time pe postul anterior (nu inteleg cum se mai poate face angajare part-time, din moment ce postul se defiinteaza!?!)

Postul fie nu se mai justifica sa fie tinut cu norma intreaga si atunci pentru a nu se desfiinta se trece la post cu 1/2 norma, fie se desfiinteaza postul iar angajatorul are obligatia de a va propune un alt post conform studiilor si pregatirii dvs (nu secretara). Ceea ce spuneti ca face angajatorul in acest moment este ceva de genul "adio dar ramai cu mine"

Intelegem ca sunteti furioasa pe angajator si doriti sa va luati revansa impunand conditii de incetare a contractului de munca, numai ca este destul de tarziu atata timp cat angajatorul are o demisie semnata de dvs.
Incercati sa va gasiti un alt loc de munca, luati ca pe o experienta (nu tocmai placuta) tot ceea ce s-a intamplat si mai multa atentie pe viitor la ceea ce semnati. Din nefericire asta este situatia. Curaj si o sa treceti mai departe!

Incercati sa vorbiti cu angajatorul si sa va inceteze c.i.m. prin desfiintarea postului - art.65 alin.1 C.mun.
In acest caz, beneficiati de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Inregistrati o noua cerere prin care va retrageti cererea de demisie motivand ca din eroare ati inregistrat alta cerere cand de fapt vroiati sa inregistrati o cerere de co sau concediu fara plata.Apoi inregistrati cererea de concediu(a2a) si retrageti-o printr-o noua cerere (a 3a) inregistrata pentru motive personale. Ia vedeti atunci,ce parere mai are firma???Daca se depasesc 5 zile,orice decizie se poate anula.

ps Nu semnati nici o demisie sub nici un motiv pana nu va da contractul pe noua firma inregistrat la itm

m.sorin- admin. cosmar
Ultima modificare: Marți, 30 Septembrie 2008
neata_admin, utilizator

Alte discuții în legătură

Cum pot beneficia de somaj in cazul in care nu imi dau demisia la cererea angajatorului? FlorianCatineanu FlorianCatineanu Buna ziua, de curand am fost anuntat verbal de catre firma la care lucrez ca sunt in preaviz de 15 zile, si sa imi aleg modalitatea de a parasi ... (vezi toată discuția)
M-am intors din concediu pentru cresterea copilului si mi se cere sa imi dau demisia alina-mihaela alina-mihaela am o nelamurire: m-am intors din concediu crestere copil in data de 25.05.2012 si mi s-a adus la cunostiinta ca firma este in perioada de restructurari, iar eu ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la preaviz daridannah daridannah pot renunta la preaviz?si daca da mai pot primi indemnizatia de somaj?in baza carei legi se poate face asa ceva? (vezi toată discuția)