avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Poate un cetatean strain sa vinda apartament mostenit ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Poate un cetatean strain sa vinda apartament mostenit si cumpara altul


Buna ziua
Am vazut discutindu-se pe tema acestui subiect dar nu am inteles foarte clar raspunsurile.
Eu: nascuta in RO, locuiesc de multi ani in alta tara EU+cetatenie straina (nu am cetatenia romana).
Am mostenit un apartament dupa decesul mamei care acum doresc sa il vind si sa cumpar in alta regiune a Romaniei apartament/ casa cu teren.

Ce drepturi am sau nu in acesta situatie? Pot sa vind apartamentul? Am dreptul sa cumpar altul sau o casa?

Am dreptul sa cumpar un garaj care este (terenul) proprietatea Primariei de la o persoana fizica?
Apreciez orice informatie



Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 20:37, 7 Noiembrie 2011
Puteti vine si cumpara orice imobil (cladire) fara nici o restrictie. In privinta achizitionarii de terenuri exista o restrictie pentru cetatenii straini (inclusiv UE). In cazul cetatenilor UE, restrictia expira in 2012 desi este posibil sa fie prelungita pana in 2017. MAE a facut o cerere in acest sens catre CE.
Multumesc pentru raspuns.
Inteleg ca sint limitata numai la achizitionarea unui apartament.

In cautarile mele am gasit si aceasta nedumerire care se numeste "cota indiviza aferenta apartamentului". In primul rind nu stiu ce inseamna, in al doilea rind as dori sa inteleg care este diferenta intre un cetatean strain si unul roman cind se ajunge la aceasta cota indiviza aferenta a unui apartament in momentul in care il vinzi sau cumperi.

Este adevarat ca totusi exista exceptii in privinta achizitionarii unui imobil cu teren pentru cetatenii straini daca acestia deschid o firma?



Ultima modificare: Luni, 7 Noiembrie 2011
ContSters226650, utilizator
Cota indiviza este acea cota de proprietate a spatiilor comune. Fiecare proprietar de apartament detine cativa metri patrati din scara, chena, uscator, etc.

Da, puteti cumpara terenuri prin intermediul unei firme sau puteti cumpara terenuri agricole indiferent de cetatenia europeana.
Ultima modificare: Luni, 7 Noiembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Sa inteleg ca aceasta cota indiviza a unui apartament care este alocata unui apartament care este in proprietatea unui cetatean strain, acesta nu este de fapt proprietar pe aceasta cota indiviza- care presupune ca un cumparator al apartamentului pierde acest drept chiar daca are cetatenia romana (cumparatorul).

Mai in gluma, mai in serios asta ar insemna ca nu mai platesc utilitaile de comun ale scarii pentru ca nu sint proprietar pe ele.

Cum influenteaza vinzarea/cumpararea a unui apartament daca?


Va multumesc pentru raspunsurile clare si profesionale
Ultima modificare: Luni, 7 Noiembrie 2011
ContSters226650, utilizator
nu este afectata de cetatenia proprietarului

Alte discuții în legătură

Vanzare-cumparare teren persoane fizice straine oanag oanag conform legislatiei in vigoare, cetatenii straini au dreptul de a cumpara apartamente dar nu au dreptul sa cumpere terenuri. Ce pot face in situatia in care, ... (vezi toată discuția)
Cumpararea/vanzarea apartamentului cu drept de superficie roriro roriro Buna seara, Eu (cetatean roman) si sotul meu (cetatean strain non-UE, fara acorduri bilaterale asupra cumpararii terenurilor) vrem sa cumparam un ... (vezi toată discuția)
Persoane fizice straine care doresc proprietati in tara claclacla claclacla Va rog sa ma ajutati daca se poate cu un raspuns legal... O persoana de cetatenie egipteana doreste sa achizitioneze o proprietate si probabil sa si locuiasca ... (vezi toată discuția)