avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Grupa a II-a lipsa in decizia de pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Grupa a II-a lipsa in decizia de pensie

Buna seara,
As dori sa aflu un sfat referitor la urmatoarea problema: dupa circa 2 luni si jumatate de asteptare, azi mama mea a primit decizia de pensionare insotita de aneza corespunzatoare.
Desi a depus la dosar adeverinta din care sa reiasa perioada corespunzatoare pt. incadrarea in grupa a II -a de munca, pe anexa in cauza aceasta nu este trecuta la rubrica "stagiu de cotizare realizat in gr. II (Lg 3/1977) --> 0.
Intrebarile pe care le am sunt urmatoarele:
- grupa a II-a de munca se ia in calcul la pensie ? (drepturile au fost calculate in baza legii 263/2010, fiind mentionat art. 99 --> referitor la stagiul suplimentar; culmea in acceasi lege la art. 100 se precizeaza majorarea punctajelor pt. grupa a II-a)
- cum se procedeaza in aceasta situatie ? trebuie depusa contestatie la decizia de pensionare ? (catre cine si in ce termen) (daca raspunsul la prima intrebare este afirmativ)
- se poate remedia situatia la Casa de Pensii sau doar in instanta ? (varianta cu instanta nu este agreata; dar daca este singura optiune ea devine viabila)
- cum se poate verifica veridicitatea calculului avand in vedere ca pe anexa corespunzatoare deciziei este trecut doar "total puncte realizate"

Va multumesc anticipat pt. raspunsuri.
Cu deosebita stima si respect
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:12, 12 Noiembrie 2011
da se ia in calcul,se rezolva de obicei doar in instanta prin contestatie la tribunal sectia VIII a conflicte de munca si asigurari sociale,in 45 de zile de la primirea deciziei
Si totusi actiunea in instanta va fi indreptata catre Casa de Pensii care a eliberta decizia de pensionare. Dar se poate indrepta si catre persoana care a emis decizia si care nu a luat in considerare actele de la dosar ?
nu catre casa de pensii
Art. 99 din Legea nr. 263/2010 nu are legatura cu activitatea lucrata in grupe de munca.

Decizia de pensie se contesta la Comisia Centrala de Contestatii din cadrul Casei Nationale de Pensii Publice, in termen de 30 de zile de la comunicare. Contestatia se depune la casa de pensii care a emis decizia. Daca pierdeti in procedura administrativa prealabila, puteti ataca hotararea Comisiei Centrale de Contestatii la tribunal.

Scanati decizia de pensie si anexa acesteia si trimiteti-mi-o pe adresa de e-mail de la profilul meu. M-ar interesa si adeverinta, daca mai aveti o copie a acesteia. Nu pot sa va ajut cu calcule estimative ale punctajului mediu anual, insa pot sa va spun ce prevederi legale au fost incalcate, daca este cazul. Daca imi trimiteti decizia, va rog sa stergeti datele personale.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Noiembrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Respingere decizie de pensionare grupa 2-a neocaste neocaste Buna ziua, am un caz care cred eu trebuie dat statul in judecata sa pot iesi la pensie. Am depus dosarul de pensionare, toate actele in regula. 38 Ani ... (vezi toată discuția)
Strungar - grupa a ii-a de munca:da sau nu? katea78 katea78 Cine ma poate ajuta cu un raspuns argumentat juridic cu privire la dosarul de pensionare al tatalui meu. Datele principale sunt urmatoarele. - depunere ... (vezi toată discuția)
Contestatie impotriva deciziei de pensie BiancaTudose BiancaTudose buna ziua! Bunica mea s-a pensionat cu 53 de ani vechime, dintre care o mare parte din ei a lucrat in grupa a II- a de munca. S-a emis decizia in data de ... (vezi toată discuția)