avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1264 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... zile concediu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

zile concediu

Buna seara,

Daca in cadrul companiei avem angajati apartinand altor culte (musulmani etc) cand li se acorda zille libere pt sarbatorile legale? Am colegi care le solicita atat pentru sarbatorile legale ortodoxe cat si pentru cele apartinand cultelor lor.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: toy_story , utilizator 19:54, 11 Noiembrie 2011
trebuie respectate sarbatorile stabilite legale prin legea romana... este optional daca le acordati pe legea altor culte
toy_story a scris:

Buna seara,

Daca in cadrul companiei avem angajati apartinand altor culte (musulmani etc) cand li se acorda zille libere pt sarbatorile legale? Am colegi care le solicita atat pentru sarbatorile legale ortodoxe cat si pentru cele apartinand cultelor lor.

Multumesc.

Art. 139 C.mun:
(1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
- 1 şi 2 ianuarie;
- prima şi a doua zi de Paşti;
- 1 mai;
- prima şi a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 1 decembrie;
- prima şi a doua zi de Crăciun;
- 2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de către angajator.

Art. 143 C.,mun. : Prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pot stabili şi alte zile libere.
Freelis ca sa inte;eg, trebuie sa le dau spre ex si zile libere de Craciun plus inca 2 zile pentru "Craciunul lor"? Sau trebuie sa-si aleaga cand vor zilele de concediu.
Multumesc!
Da, trebuie acordate cate 2 zile pentru fiecare sarbatoare a lor .. in speta, 2 zile pentru Craciun , 2 zile pentru paste etc... nu se acorda in alte perioade
Ok insa nu inteleg. le acord 2 zile pentru sarbatorile lor, dar suntem obligati sa le acordam si pentru sarbatorile ortodoxe? Adica le acordam 2 zile pentru Craciunul lor si 2 zile pentru Craciunul ortodox, total 4 zile?
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Prevedere legala zile libere sarbatori legale MarcelaS MarcelaS Buna ziua, As vrea sa va cer parerea in ceea ce priveste prevederea legala de mai jos: [i]Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt: ... (vezi toată discuția)
Sarbatori legale in functie de apartenenta religioasa vicky200290 vicky200290 Buna. Am o nelamurire. Sunt o Matrora a lui Iehova si noi avem anual Comemorarea Mortii lui Isus. Singura noastra sarbatoare. Din codul muncii nu imi este ... (vezi toată discuția)
Zile libere - sarbatori religioase andreimaria andreimaria Buna ziua , Referitor la art.139 - codul muncii Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt : - 1 si 2 ianuarie; - prima si a doua zi de ... (vezi toată discuția)