avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Prevedere legala zile libere sarbatori legale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Prevedere legala zile libere sarbatori legale

Buna ziua,

As vrea sa va cer parerea in ceea ce priveste prevederea legala de mai jos:

Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
- 2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.


- pe cine includem aici? Cei care sabatoresc Craciunul pe stil vechi, adica in 7 ianuarie sunt inclusi aici?, dar catolicii?
- cum fac dovada apartenentei la cultul religios respectiv?
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 11:08, 7 Ianuarie 2010
Probabil prin declaratie pe propria raspundere.
Solutia (contabila) este sa platiti toate zilele lucratoare din luna ianuarie pentru aceste persoane dar sa acordati faptic zilele libere respective.
In acest caz nu considerati ca acesti angajati sunt mai privilegiati?

Daca lucreaza intr-o firma in care se intrerupe activitatea in sarbatorile legale ortodoxe, ei sunt liberi si atunci, dar sunt liberi si cu ocazia sarbatorilor lor.
Daca avem in vedere ca zilele de sarbatori legale nu se platesc ei nu sunt privilegiati ci dezavantajati pentru ca nu sunt platiti nici in sarbotorile ortodoxe nici in ale lor. Cred ca problemele s-au rezolvat amiabil in fiecare loc (liber cu recuperare ulterioara sau poate alta modalitate) dar sincer nu-mi pot inchipui un text de lege care sa rezolve situatia desi legiuitorul trebuia sa spuna exact cum se procedeaza legal. Dar programele ITM cum opereaza cu aceste zile? Nu cred ca tin cont de zilele de sarbatoare ale altor culte.
Codul muncii:
(1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
- 1 şi 2 ianuarie;
- prima şi a doua zi de Paşti;
- 1 mai;
- prima şi a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 1 decembrie;
- prima şi a doua zi de Crăciun;
- 2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

Avem aici doua aliniate, din care user-ul initiator ne-a citat doar pe cel de-al doilea, care se refera, NOTA BENE !!!, la cultele religioase legale, altele decât cele creştine. Adica de acest aliniat nu beneficiaza crestinii, nici ortodocs, nici catolici, nici ortodocsi de rit vechi.

Pentru crestini de toate felurile, exista aliniatul 1 al articolului, care prevede zile libere de Craciun, Pasti, Rusalii, fara sa indice data calendaristica a acestora, acordand zile libere salariatilor in acea zi calendaristica in care se serbeaza evenimentul religios, oricare ar fi data.
In concluzie, ortodocsii de rit vechi vor beneficia de libere platite pentru Craciunul lor, in baza alin. (1), nu a alin. (2).

Pe unde am lucrat eu, depistarea crestinilor ne-majoritari s-a facut "tacit": cam stia lumea cine este sarb, cine neamt, si luam de buna credinta cererile de liber pentru sarbatorile lor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile libere - sarbatori religioase andreimaria andreimaria Buna ziua , Referitor la art.139 - codul muncii Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt : - 1 si 2 ianuarie; - prima si a doua zi de ... (vezi toată discuția)
Zile libere legale tmmiotm tmmiotm Buna ziua. Va rog sa imi spuneti daca zilele libere pentru persoanele care au Craciun si Paste la data diferita le iau din zilele de concediu sau au aceste ... (vezi toată discuția)
Sarbatori legale in functie de apartenenta religioasa vicky200290 vicky200290 Buna. Am o nelamurire. Sunt o Matrora a lui Iehova si noi avem anual Comemorarea Mortii lui Isus. Singura noastra sarbatoare. Din codul muncii nu imi este ... (vezi toată discuția)