eugenilean a scris:
Acum vreo 6 luni am primit cu revista Readers Digest un fel de carte postala cu oferta promotionala la lenjerie, oferta din Elvetia. Am comandat un set pt mine si unul pt sotie, le-am primit si le-am platit.
Asta inseamna ca asta a fost primul contract si el s-a incheiat, a fost cu executare dintr-o data, intrucat niciuna dintre parti nu a solicitat in vreun mod prelungirea lui...
Sunt de acord cu tine, J H, ca asta a fost un contract dar... a fost
singurul contract si nu include clauza aceea abuziva.
Contractul a fost ok, cu pret si tot, cu termen, in el neprecizandu-se nimic derspre vreo prelungire, refuz scris sau altele...
Imediat am primit un alt mesaj prin care mi se spunea ca mi se vor trimite la cateva luni produse, in cazul in care nu raspund, iar daca refuz , sa le comunic in scris. La acest mesaj nu am raspuns, considerand ca nu ma poate obliga nimeni sa primesc ceva ce nu am comandat.
Asta, ca spui tu ca o fi clauza abuziva, asta nu o mai vad sa faca parte dintr-un contract...
trope_doi, eu nu am spus ca un lucru sau altul ar fi fost trimis cu vreo confirmare ci, dimpotriva, ca nu prea cred...
Or, daca revista nu are o dovada despre faptul ca omul a primit mesajul, cum a incheiat ea "contractul" cu omul, daca acesta poate oricand sustine: "As fi trimis refuz, evident, doar ca n-am primit nicio oferta..." :O
Arata tu ca omul a primit mesajul ala... :)) ca altfel era in imposibilitatea de a-si manifesta vointa.
IN conditiile in care nu se poate dovedi faptul ca acest contract a ajuns la partea cealalta, cocontractanta, ca aceasta sa cunoasca posibilitatea de a-si da acordul tacit sau sa refuze ofertele expres ... ce mai conteaza tipul de clauza?
Eu asta spun, ca aici nu mai exista contract sau, mai clar, e foarte usor pentru user sa sustina asta...
AStfel, din punctul meu de vedere legea 193 nu opereaza. Ca nu s-a ajuns aici. Ca s-a incheiat un contract a carui derulare s-a terminat, urmand apoi... nimic, din punctul de vedere al userului.
Daca nu se poate dovedi acordul la incheierea contractului, fie si un acord tacit, nu conteaza, nu exista contract...
Eu nu as merge pe 193 pentru ca e riscant, astfel sunt convinsa ca in primul contract derulat cu userul, revista a instiintat clientul de toate informatiile legale pe care trebuia sa i le aduca la cunostinta, asa incat, nu se poate folosi chestia cu lipsa de informare...
Chestia e ca nu poate fi dovedit acordul tacit la incheierea acestui al doilea contract, nu e dovedit acordul nici prin ridicarea coletului (ca acesta a ramas la posta) si prin niciun alt mod. Prin urmare, nu exista contract, nu exista obligatia userului de a plati.
:D
Dupa o verificare atenta a hartiilor, eu i-as lasa sa-si bata gura de pomana... :fight: As merge pe regulile generale ale contractului la distanta precum si pe ordonanta aratata de tine, art 14:
"Art. 14. - Este interzisă livrarea de produse sau prestarea de servicii
fără o comandă prealabilă din partea consumatorului, dacă această livrare implică solicitarea efectuării unei plăţi. În cazul livrărilor pentru care nu există o comandă prealabilă, consumatorul este exonerat de orice contraprestaţie,
lipsa răspunsului neavând valoare de consimţământ."
ASta as folosi in subsidiar, daca instanta ar trece peste lipsa contractului. E complet ilegal, asa cum sustine omul.