avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune /informatii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune /informatii

este vorba despre o situatie mai complicata: fratele mamei a murit acum cativa ani, in urma lui a ramas sotia lui ( nu s -a facut succesiune dupa el), anul acesta a murit si sotia...ca mostenitori au ramas sora sotiei si noi, nepotii (in conditiile in care mama mea a murit si ea,la fel si celalalt frate al unchiului. Deci cum se imparte mostenirea? Multumesc tuturor celor care mi-ar putea da un raspuns.
Cel mai recent răspuns: bluesky1 , utilizator 17:30, 30 Septembrie 2008
Dacă fratele mamei nu a avut copii, succesiunea după el este culeasă de soţia supravieţuitoare, părinţii lui (dacă erau în viaţă) şi fraţii şi surorile lui sau, dacă unii dintre aceştia erau decedaţi, copiii acestora (nepoţii din fraţi şi surori ai unchiului).

Dacă sora lui (mama dumneavoastră) era în viaţă la data decesului fratelui ei, cota parte moştenită de ea vi se cuvine în calitate de succesor al ei.

Sora soţiei unchiului dumneavoastră nu poate veni direct la succesiunea unchiului, în schimb va moşteni cota parte care i-a revenit soţiei unchiului la moartea acestuia.

În principiu, dacă părinţii unchiului dumneavoastră erau decedaţi, moştenirea după unchi se transmite astfel:
- 1/2 revine soţiei supravieţuitoare
- 1/2 fraţilor şi surorilor unchiului (sau descendenţilor acelora dintre fraţi/surori care erau decedaţi la data morţii unchiului)

Asta dacă nu cumva unchiul a dispus altfel prin testament.

Liviu S.Bordaş

Mai adaug doar că vor moşteni numai acei succesibili care au acceptat succesiunea.


Ultima modificare: Marți, 30 Septembrie 2008
themis, utilizator
va multumesc foarte mult pentru raspuns; situatia este asa: mama era decedata la data mortii unchiului, iar unchiul meu si sotia dansului nu au avut copii.Unchiul si nici sotia sa nu au lasat testamente. in cazul acesta se schimba ceva din cele ce mi-ati spus?multumesc din nou.
Nu, nu se schimbă nimic. Veniţi la succesiunea unchiului prin reprezentarea mamei şi veţi culege ceea ce ar fi cules ea dacă ar fi fost în viaţă. Repet, dacă aţi acceptat succesiunea. În schimb, la succesiunea după soţia unchiului nu aveţi vocaţie succesorală.

Liviu S.Bordaş

totul este clar acum, va multumesc pentru timpul acordat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cuplu decedat fără urmași. cine are dreptul la moștenire? liliana.rr28@yahoo.com liliana.rr28@yahoo.com Un unchi și soția ambi decedați fara copii dar unchi cu frați în viață doar unu are dreptul fratele în viață sau și copii frățiilor morți? (vezi toată discuția)
Drepturi mostenire geta2005 geta2005 Soțul meu ,fiu unic a decedat înaintea mamei lui eu nora am dreptul la mostenire , casa si terenul soacrei mele ? Mentionez ca nu am avut copii cu soțul meu. (vezi toată discuția)
Buna ziua. de curând sora mea a murit. ea a fost căsătorită ... Marialuiza27 Marialuiza27 Buna ziua. De curând Sora mea a murit. Ea a fost căsătorită dar nu a avut copii. Soțul ei fiind mai mic cu 10 ani ..ea a decis sa ii facă testament sa ... (vezi toată discuția)