avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pot beneficia de pensie de invaliditate?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pot beneficia de pensie de invaliditate?

sunt inginer si am o vechime totala de 32 ani (cotizatie).
sunt bolnav de diabet tip II de 4 ani, am tensiune arteriala mare, colesterolul mare, vasele inimii 65% infundate, nu am deocamdata nici un stend montat, probleme mari cu vederea si as dori sa ma pensionez de boala pentru fac fata serviciului cu greu fiind foarte stresant.
as vrea sa imi puteti spune ce sanse de pensionare am.
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 16:43, 19 Noiembrie 2011
Legea 263/2010

Pensia de invaliditate
Art. 68. -(1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza:
a) accidentelor de munca si bolilor profesionale, conform legii;
b) neoplaziilor, schizofreniei si SIDA;
c) bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca.


H.G.257/2011

A. Procedura de incadrare in grad de invaliditate

Art. 81
(1) Evaluarea capacitatii de munca, in vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face la cererea persoanei interesate, de catre medicul specializat in expertiza medicala a capacitatii de munca, din cadrul CNPP, denumit in continuare medic expert al asigurarilor sociale.
(2) Pentru persoanele prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) din lege, evaluarea capacitatii de munca, in vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face la cererea comisiei de la nivelul unitatii din care face parte, care poate fi sesizata si de catre persoana interesata, sau, in cazul persoanelor trecute in rezerva, la cererea persoanei interesate, de catre comisiile de expertiza medico-militara de pe langa spitalele din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.

Art. 82
(1) In vederea evaluarii capacitatii de munca, persoanele care solicita expertiza medicala a capacitatii de munca in vederea incadrarii lor in grad de invaliditate depun o cerere la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii competente, in functie de domiciliu.
(2) Cererea pentru expertiza medicala a capacitatii de munca in vederea incadrarii in grad de invaliditate este insotita de documente medicale.
(3) Cererea prevazuta la alin. (1) se depune cu cel putin 45 de zile inaintea expirarii duratelor maxime de concediu medical prevazute de lege. Medicul curant acorda concediu medical necesar in vederea finalizarii procedurii de expertizare a capacitatii de munca, in conditiile legii.
(4) Evaluarea capacitatii de munca a persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) din lege se face la solicitarea comisiei din unitatea din care face parte persoana expertizata, in conditiile prevazute in reglementarile interne, proprii institutiilor din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.

iftode_marcela a scris:
sunt inginer si am o vechime totala de 32 ani (cotizatie).

Stagiul realizat este suficient pentru a beneficia de pensie de invaliditate, indiferent de varsta pe care o aveti.

sunt bolnav de (...)
as vrea sa imi puteti spune ce sanse de pensionare am.

Nu va poate spune nimeni, pe un forum, daca va puteti pensiona pentru ca sunteti bolnav. Incadrarea in grad de invaliditate este de competenta exclusiva a medicului specializat in expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul cabinetului de expertiza medicala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, o persoana cu tumora la unul din rinichi , rinichiul ... sopor sopor Buna ziua, O persoana cu tumora la unul din rinichi , rinichiul va fi scos ,Are drept la pensie de invaliditate.. Va multumesc (vezi toată discuția)
Pot beneficia de pensia pe caz de boala? ecaterina18 ecaterina18 Va rog frumos, vreau sa aflu daca o persoana cu astfel de boli se poate pensiona:Incontinenta urinara de efort, Insuficienta renala cronica in stadiu de ... (vezi toată discuția)
Pensie pe caz de boala aleee85zah aleee85zah As dori sa stiu cum procedeaza persoana care este in concediu medical si trebuie sa se pensioneze, din cauza unui infart. Actele necesare, si unde trebuie ... (vezi toată discuția)