avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Codul muncii, reducerea duratei de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Codul muncii, reducerea duratei de munca

Buna seara,
Conform Codului muncii, angajatorul poate reduce durata de munca de la 5 la 4 zile lucratoare / saptamana, cu reducerea corespunzatoare a venitului lunar. Ce incadrare au zilele neplatite si ce impact au ele asupra vechimii in munca, au regim de zile fara plata ? :(
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:16, 19 Noiembrie 2011
Art.52 alin.3 C.mun. : In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Angajatorul este cel indreptatit sa aprecieze, la momentul luarii deciziei privind reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana si durata acestei masuri, chiar daca este temporara.
Unde legea nu distinge, nici interpretul nu trebuie sa distinga. Aceasta regula tine seama de faptul ca, unei formulari generale a textului legal trebuie sa-i corespunda o aplicare a sa tot generala, fara a introduce distinctii pe care legea nu le contine. Prin urmare, numai angajatorul poate decide durata pentru care ia aceasta masura, intrucat legiuitorul nu a stabilit nici durata minima si nici durata maxima.

Aceasta masura se poate ataca in instanta in termen de 45 de zile de la data comunicarii . Actiunae se depune la Tribunalul in raza caruia isi are domiciliu reclamantul.
Consider ca durata maxima este stabilita in continutul art.52 alin 3:
(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

@adelaida_07:
Mi-e teama ca un angajator nu poate reduce saptamana de lucru de la 5 zile lucratoare la 4 zile lucratoare.
Un angajator reduce doar durata de munca a salariatilor proprii de la 5 zile pe saptamana la 4 zile de saptamana


Dar asta face! Nu rezulta ca in cazul acelui angajator saptamana de lucru va avea o durata de 4 zile?
Sau, in contextul art.112, pot interpreta ca durata durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 32 de ore pe saptamana. Cate zile lucratoara rezulta pe saptamana?
Ultima modificare: Miercuri, 16 Noiembrie 2011
ContSters42179, utilizator
pneagu a scris:

Dar asta face! Nu rezulta ca in cazul acelui angajator saptamana de lucru va avea o durata de 4 zile?
Sau, in contextul art.112, pot interpreta ca durata durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 32 de ore pe saptamana. Cate zile lucratoara rezulta pe saptamana?

Aici este problema ca nu mai suntem in cazul unui CIM cu norma intreaga pentru ca desi se lucreaza 8 ore pe zi se lucreaza doar 32 ore pe saptamana - respectiv 4 zile din cele 5 ale saptamanii normale de munca.
Astfel ca temporar se modifica unilateral timpul de munca de la 5 zile la 4 zile pe saptama, suntem practic in fata unui CIM cu timp partial. Pentru zilele nelucrate nu se platesc contributii, asfel ca in stagiul de cotizare la somaj, de exemplu, pentru o luna in care norma lunii este de 22 zile, salariatul are doar 18 zile pentru care s-a achitat contributie, si deci il afecteaza in realizarea stagiului de cotizare de 12 luni pentru deschiderea dreptului la indemnizatie.

...tot nu am inteles in ce raport contractual mai sunt cu angajatorul in ziua de ...vineri (de exemplu), ziua a cincea din saptamana normala de lucru. CIM-ul meu se suspenda si se redeschide luni, prima zi....? Sunt aceste zile contabilizate ca si zile fara plata ? Desi functionam asa de 4 luni, departamentul resurse umane nu ne da un raspuns clar.........
am inteles, scuze de insistenta.... o alta parere facea trimitere la faptul ca prin notificarea ITM-ului, respectivele zile pot avea o alta incadrare....oricum se pierde la punctul de pensie, se mai penalizeaza si vechimea cotizatiei....?

Alte discuții în legătură

Concediul fara plata - cu sau fara acordul salariatilor? auggri auggri In legea nr. 53/2011 - Codul Muncii - art.52 pct. 3 se precizeaza ca \"in cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic batrineanu batrineanu buna ziua daca ma poate ajuata cu o informatie [b]PE CE DURATA SE POATE ACORDA JOMAJ-UL TEHNIC? SI DACA INFLUENTEAZA CU CEVA ACORDAREA ... (vezi toată discuția)
Inregistrare in revisal sode sode Bună ziua ! Aș dori un răspuns la întrebarea: Cum se înregistreayă în REVISAL reducerea săptămânii de lucru la 4 zile, implicit a salariilor ... (vezi toată discuția)