avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Militar in rezerva - pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Militar in rezerva - pensionare

Sunt militar in rezerva si doresc sa aflu cand si in ce conditii pot sa beneficiez de pensie. Am vechime efectiva in M.Ap.N. de 15 ani si 3 ani scoala militara. Am trecut in rezerva in anul 1998 la cerere, fara drept de pensie si de atunci am lucrat in diverse firme timp de 6 ani. Am varsta de 50 ani. In perioada cat am activat am indeplinit functii de comanda timp de 13 ani. Ma intereseaza daca pot beneficia de prevederile anexei 5 din legea 263/2011 si cand pot beneficia de pensie anticipata si de limita de varsta si in ce conditii. Va multumesc anticipat.
Cu stima si respect barbos.
Cel mai recent răspuns: barbos , utilizator 21:17, 21 Noiembrie 2011
@barbos

Am interpretat corect Legea nr. 263/2010 si HG nr. 257/2011 si va mai dau un argument care mi-a venit in minte gandindu-ma la intrebarile si la situatia dvs.

Pensiile prevazute de Legea nr. 263/2010 sunt: pensia pentru limita de varsta, pensia anticipata, pensia anticipata partiala, pensia de invaliditate si pensia de urmas.

Pentru a beneficia de pensie anticipata sau de pensie anticipata partiala, un cadru militar trebuie sa indeplineasca conditiile de varsta si de stagiu prevazute la art. 62, alin. (1) respectiv art. 65, alin. (1) din Legea nr. 263/2010. Apoi legiuitorul mai pune o conditie pentru persoanele prevazute la art. 6, alin. (1), pct. I, lit. c) din Legea nr. 263/2010, si anume sa se afle in una din situatiile prevazute la art. 62, alin. (2) sau art. 65, alin. (2) din Legea nr. 263/2010 (situatiile sunt identice).

Prima situatie din cele reglementate limitativ este sa fie trecut in rezerva (cadrul militar, fireste). Or, un cadru militar nu poate fi, in acelasi timp, si activ si trecut in rezerva. Fortand logica, am putea spune ca persoanele prevazute la art. 6, alin. (1), pct. I, lit. c) din Legea nr. 263/2010 nu pot beneficia de pensie anticipata sau de pensie anticipata partiala.

Insa este evident ca legiuitorul nu a dorit sa excluda persoanele care provin din sistem militar de la acordarea pensiei anticipate sau a pensiei anticipate partiale. Pur si simplu avem de-a face cu o balba grava a legiuitorului, a "n"-a in zilele noastre.


@leusan

Intrebarea dvs. nu are legatura cu acest topic, insa eu va raspund.

Domnul pentru care intrebati a iesit la pensie inainte de 1 ianuarie 2011, direct din sistem militar. El este deja beneficiar de pensie pentru limita de varsta, prin efectul legii. Poate sa solicite oricand doreste recalcularea pensiei prin adaugarea satgiilor realizate ca civil (temei legal - art. 107, alin. 4 din Legea nr. 263/2010).

Accesati link-ul de mai jos si cititi tot, am raspuns pe larg la o intrebare similara:
www.avocatnet.ro/content/for...
Buna seara.
Nu ma indoiesc de faptul ca interpretarea dvs. este corecta ci de cea a reprezentantilor casei de pensii. Deocamdata doar m-am informat pentru a fi pregatit din punct de vedere legislativ in momentul contactarii casei de pensii. Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varsta de pensionare pentru militari Dreptul muncii Dreptul muncii Cat este varsta de pensionare pentru militari, acum cu noua lege a pensiilor? A ramas la 55 ani sau este la 60 de ani, pentru fiecare caz in parte (in functie ... (vezi toată discuția)
Data iesirii la pensie - cadru militar vladconsta vladconsta Am lucrat 14 ani militar activ 2 ani scoala militara 1 an jumatate armata 11 ani salariat civil 2 ani somer actualmente nu lucrez .Sunt nascut la data 24 ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru cadrele militare in rezerva cristel padurean cristel padurean Subiect: dilemă referitoare la acordarea pensiei militare. Sînt ofiţer în rezervă. În contextul Legii 263/2010, sînt în următoarea dilemă: - ... (vezi toată discuția)