avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Copyright imagine de pe un site unde nu sunt ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Copyright imagine de pe un site unde nu sunt specificate notificari de nici un fel

Buna seara,
Am folosit in site o imagine care a fost luata de pe un site unde nu sunt specificate notificari de copyright si nici nu sunt folosite elemente de wattermark.


Acum cateva zile m-a contactat o firma romaneasca, care reprezinta o mare banca de imagini din afara, cum ca trebuie sa platesc 150E+tva.

I-am informat ca nu s-a stiut ca imaginea face parte din portofoliul lor, le-am dat si adresa de unde a fost luata imaginea...iar dupa notificarea lor imaginea a fost indepartata de pe site (le-am demonstrat buna intentie).

Intrebarile mele sunt:
1. ce sa fac in aceasta situatie? Mie mi se pare corect sa-mi ceara despagubiri site-ul de unde am luat eu imaginea (nu e nimic despre copyright, nici macar site-ul nu are jos copyright).
2. ce se intampla daca iei imagini de pe site-urile care ofera surse editabile si pachete intregi de imagini in format mare si le folosesti?
3. ce se intampla daca o imagine luata de pe internet e modificata si prelucrata in proportie de 80-90%?
4. ce se intampla cand eu iau o poza de pe un site care o are cumparata de la ei cu licenta, dar site-ul respectiv nu are nimic trecut de copyright?...am luat in calcul si varianta ca poate cel de la care eu am copiat imaginea are licenta pe ea.
5. daca cer acum acordul de folosire a celui de la care am copiat poza mai are vre-o relevanta?

Multumesc pentru raspunsuri!
Elena
Cel mai recent răspuns: elenoc , utilizator 21:08, 21 Noiembrie 2011
Buna seara,
In primul rand, v-ati speriat degeaba. Probabil site-ul il aveti pentru uz personal, in cazut contrar v-ar fi atacat in instanta nu v-ar fi cerut bani "degeaba". Niciodata nu dati bani pe internet daca nu ati cumparat ceva. Se stie ca legea romaneasca nu este destul de clara in ceea ce priveste internetul. Cu toate acestea sunt imagini inregistrate pentru nume de companii , respectiv brand-uri pentru care imaginea, sloganul sau orice alta forma de publicitate sunt esentiale si ele nu pot fi reproduse, replicate, modificate sau pur si simplu copiate. Pe internet exista termenul de "copyright infrirgement" care ataca clar acest tip de publicitate frauduloasa pe seama unui brand, iar imaginea, sloganul sunt repezentate de semnul R cu un cerculet care demonstreaza clar ca aceasta este marca inregistrata.Ca raspuns la intrebarile enumerate:

1. nu faceti nimic, nu au baza legala decat daca v-ati folosit in scop pentru a-i pejudicia
2. nu se intampla nimic daca luati imagini editabile, ele pntru astea sunt facute, asa isi fac ei vizitatori
3. daca o imagine este modificata si nu refera stricat la portretul unei persoane, un brand , logo sau slogan , nu este problema. mai ales daca sunt distribuite gratuit
4. sa presupunem ca banca de imagini, ceea ce nu stiu sa existe la noi, ia un logo, imagine de pe un site extern , care nu are trecut ca este inregistrata ( r-ul cu cerculet ) atunci aia se chiama ca prostesc lumea, stiti vorba aia " care cade , cade".
5. intotdeuna e bine de cerut acordul, mai ales daca exista nedumeriri

si... cu placere, sper sa va fie de folos
Multumesc pentru raspuns!
Poza a fost pusa pe site-ul unui cabinet medical privat. Am folosit o poza foarte mica...aprox. 2/3 cm. Poza nu a fost luata de la aceasta banca de imagini...habar nu am avut ca este a lor. Greseala mea este ca nu am cerut acordul proprietarului site-ului de unde am luat poza.
Am vazut aici ca multi se plang de aceiasi problema, dar chiar nu stiu ce sa fac...sa-i las sa intenteze proces?
Oare se va ajunge la asa ceva sau nu?
O alta persoana mi-a spus ca le-a transmis ca le platesate 50E si au acceptat, desi initial cerusera 150E.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, daca sa spunem, o firma copiaza un site, de la o alta ... pnndzx pnndzx Buna ziua, daca sa spunem, o firma copiaza un site, de la o alta firma, si il face identic, care sunt urmarile legale? Ce poate patii firma care a copiat ... (vezi toată discuția)
Poze luate de pe alte site-uri alx_g alx_g Buna ziua, Sunt ineresat sa stiu daca pot copia/folosi imaginile unor produse luate de pe site-ul producatorului si sa le pun nemodificate pe site-ul meu ... (vezi toată discuția)
Copyright imagini preluate de pe internet alex2209 alex2209 Buna seara! Pe site-ul pe care-l detin am creat cateva bannere, iar la unele dintre ele am folosit imagini pe care le-am gasit in cautarile din google. ... (vezi toată discuția)