avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general penalitati pentru neindeplinirea obligatiilor ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

penalitati pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale

Buna ziua,

Am un contract de prestari servicii in care eu sunt achizitor si cealalta parte contractanta este prestator.
Prestatorul a intarziat cu prestarea serviciilor sale, depasind termenul stipulat in contract.
In una din clauzele contractului este stipulat asa: "in cazul in care, din vina sa exclusiva, prestatorul nu reuseste sa-si execute obligatiile asumate prin contract, atunci achizitorul are dreptul de a deduce din pretul contractului, ca penalitati, o suma echivalenta cu 0.1% pentru fiecare zi de intarziere pana la indeplinirea in totalitate a obligatiilor ce ii revin prin contract."

Intrebarile mele sunt:
1. Eu am dreptul de a factura aceste penalitati de intarziere, si daca da.... care este termenul de prescriere a aceste facturi (in cazul in care prestatorul nu vrea sa o achite)?

2. se poate compensa (prin ordin de compensare) valoarea aceste facturi de penalitati cu o parte din datoriile pe care le am eu fata de prestator?

3. eu nu inteleg expresia: "de a deduce din pretul contractului"? adica pot sa achit datoria catre prestator mai putin cu valoarea penalitatilor? si daca da.... cum se inregistreaza in contabilitate?

Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: leopoldina , utilizator 12:57, 22 Noiembrie 2011
Da, se pot numi penalitati de intarziere, atata timp cat in contract exista clauza referitoare la neexecutarea contractului care are ca si consecinta aplicarea unei penalitati.
Din punctul meu de veder ar trebui inaintati in instanta factura/facturile printr-o somatie de plata .
Ultima modificare: Marți, 22 Noiembrie 2011
Adorjan Ramona, Consilier juridic
multumesc foarte mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termene contractuale achitare factura gilisor gilisor Dorim sa va prezentam o situatie contractuala: In contractual de prestari servicii se stipuleaza urmatoarele: “10.Obligatiile achizitorului 10.1 ... (vezi toată discuția)
Penalitati de intarziere prescrise partial; ordonanta de plata calin_andrei calin_andrei Buna ziua, Situatia este dupa cum urmeaza: contract finalizat, facturi achitate cu intarzieri foarte mari, penalitati de intarziere stipulate in contract. ... (vezi toată discuția)