avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Examen Barou 2012- se vor considera dispozitiile ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Examen Barou 2012- se vor considera dispozitiile noilor coduri ?

Buna ziua, stie cineva daca examenul de adm. in profesia de avocat din anul 2012(toamna) se va desfasura in lumina dispozitiilor noilor coduri? Noul Cod Civil a intrat in vigoare la data de 1 octombrie 2011,iar proiectul de punere in aplicare a Noului Cod penal se afla deja pe masa Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, camera decizionala. Proiectele de punere in aplicare a celorlalte coduri, respectiv Codul de procedura civila si Codul de procedura penala se afla in etapa dezbaterilor, insa cu siguranta se va stabili o data de intrare in vigoare cat mai recenta, data fiind natura relatiei de interdependenta a dreptului substantial si proceduri. Sunt foarte confuz in aceasta privinta pentru ca vreau sa ma pregatesc din timp pentru acest examen si nu stiu ce dispozitii sa iau in considerare. Stie cineva daca au luat organele de conducere ale UNBR o decizie in acest sens ? Totusi am invatat 4 ani dupa actualele coduri, nu vrea sa aflu la anul, cu 3 luni inainte de examen, ca se vor considera dispozitiile noilor coduri...Va multumesc mult !


Cel mai recent răspuns: mihai81 , utilizator 14:00, 9 Aprilie 2012
Buna seara Marius,
O astfel de problema si intrebare s-a pus si la definitivatul in profesia de avocat din anul acesta.Din pacate trebuie sa te anunt ca "cei" de la Barou nu stiau mare lucru si nici pe site-ul UNBR nu scria nimic. Intr-adevar intr-un sfarsit, inainte cu 1 luna de examen au aflat ca se va da din vechiul Cod Civil.
Ceea ce va sfatuiesc eu e sa intrati mai des pe site-ul UNBR, si sa luati legatura cu Baroul din circumscriptia orasului dvs, oricum subiectele le aflati inainte cu 50 de zile sau 60 de zile de examen.
Buna seara, Ramona,
Intradevar, am vazut si eu ca pe site-ul UNBR nu s-a afisat nicio asfel de informatie pentru examenul din sesiunea de anul acesta, desi Legea de punere in aplicare fusese publicata in 10 iunie in M.OF. Cu siguranta la examenul de anul viitor se va repeta istoria... O sa incerc sa obtin raspunsuri de la Baroul Bucuresti, desi sunt sceptic in privinta asta :( Multumesc pt raspuns.
Din Codurile care inca nu au intrat in vigoare nu se va da examen, chiar daca vor intra in vigoare la anul deoarece nu exista cursuri scrise sau tratate si nici nu vor iesi pe piata in timp util. Cat despre Noul cod civil inca nu se stie sigur, dar din ce spun profesorii universitari sunt sanse destul de mari sa se dea tot din codul vechi datorita lipsei cursurilor tiparite sau daca se va da din cel nou se va gasi o cale de mijloc si se va pune accent pe institutiile comune celor doua coduri si se vor evita subiectele din institutiile noi sau din schimbrile majore.
Eu tot de la profesori stiu ca se va da dupa vechiul cod.
Dilema e rezolvata. UNBR a publicat pe site Hotararea nr. 357/03.03.2012 care prevede, printre altele, la art.1, al.6 ca din NCC fac obiect al examinarii NUMAI prevederile referitoare la actul juridic civil(art. 1164-1329) si aplicarea legii civile in timp( art. 6-8) si dispozitiile legale corespunatoare acestor prevederi cuprinse in L. 71/2011(legea de punere in aplicare a NCC) privind aplicarea legii civile in timp. De asemenea, fac obiect de examinare si modificarile Codului de proc. civila cuprinse in L.71/2011. Spor la invatare si mult succes la examen !

Alte discuții în legătură

Bibliografia pt intrarea in barou 2012: noua sau vechea legislatie?? alexcraciun alexcraciun Sunt foarte confuz la momentul de fata pt ca nu stiu exact ce legislatie se ia in considerare la examenul de intrare in barou din 2012, mai exact Codul Civil ... (vezi toată discuția)
Admiterea in avocatura 2009 si noile coduri mtoderic mtoderic Am tot auzit vorbindu-se in ultima vreme despre faptul ca se intentioneaza adoptarea noilor coduri (civil, penal, procedura civila si procedura penala) pana in ... (vezi toată discuția)
Admitere in avocatura 2012 crucerux crucerux Daca stie cineva va rog sa-mi spuneti anul acesta se va sustine examenul de admitere in avocatura din vechiul cod civil sau dupa noul cod civil? (vezi toată discuția)