avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... retragere din asociatia de proprietari?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

retragere din asociatia de proprietari?

Buna ziua,
as vrea sa stiu daca se poate ca un membru din asociatie sa se retraga din asociatie sau sa fie exclus. Pentru detalii pot spune ca este un spatiu de la parterul blocului preluat de un "tert" dupa o licitatie publica. Cheltuielile comune erau:
apa pe spatiul comun, gunoiul, indemnizatiile cenzor + presedinte, curatenia pe spatiul comun parcare , alte reparatii comune repartizate pe cota parte.etc si cam atat. Se poate face?si in ce conditii...Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: cga43 , utilizator 01:59, 21 Noiembrie 2011
Cu regret va spun ca noul proprietar alș spatiului nu prea are vre-o vina ca ”fostul” proprietar nu si-a achitat datoriile catre as. dvs. Totusi, noul proprietar trebuia sa se intereseze la dvs. daca vanzatorul are sau nu datorii catre asociatie. Asta v-o spun, asa intre noi...
Cand se fac asemenea tranzactii numeni in afara de cei doi implicati nu stie ce se discuta, cat, cum, in ce conditii vinde spatiul... Vreu sa spun ca noul proprietar nu este chiar un om venit cu pluta incat sa nu stie ca consuma utilitati si servicii prin as. prop., deci ar fi posibil ca vanzatorul sa se inregistreze cu debite... Ma rog, trebuie sa stati de vb. cu dansul, deocamdata este singurul om cu care puteti sa-l abordati pe fostul proprietar pentru a mai putea drege ceva. Pe mine ma mira faptul ca intre fostul (fostii) detinatori ai spatiului, as. de proprietari nu au fost stabilite relatii contractuale.
Pot sa va consolez cu faptul ca am preluat o as. prop. la care a fost arondat un proprietar al mai multor spatii comerciale care le-a inchiriat mai multor firme, acestea au consumat, au plecat si pa si pusi... Valoarea debitului: cam 250 mil lei vechi care desigur au ramas in carca asociatiei (bloc cu 41 proprietari) care abia ”sufla” din aceasta cauza. Practic nu se mai poate face nimic.
In aceste conditii, v-am explicat ce trebuie sa faceti. Daca puteti, ”bateti fierul cat este cald”, ca daca mai trece ceva vreme, trebuie sa va luati adio de la sumele respective.
Inca un sfat util: daca spatiul respectiv consuma apa potabila prin intermediul asociatiei, la subsol faceti separarea de masura (montati un apometru) si daca omul se dovedeste de a fi de buna credinta, robinetul ramane deschis, daca aveti probleme cu dansul, stiti ce aveti de facut... Acelasi lucru se poate face pentru incalzire cu specificatia ca fiind agent economic, acesta trebuie sa incheie un contract de furnizare cu fuirnizorul de energie termica, cantitate ce trebuie scazuta din factura dvs.
Succes!
apa trece pe la noi, prin asociatie...inainte de a ajunge la respectivul...deci e oprita de mult timp. Avem si privilegiu imobiliar doar ca noul proprietar al spatiului este chiar banca care a preluat spatiul prin licitatie...din lipsa de licitatori...Altfel spus...cu tot cu privilegiul meu imobiliar...instituit...s-a procedat astfel:
- la repartizarea sumelor pe primul loc au fost cheltuielile de judecata , conf. art 563 alin.1 cod procedura civila;
- restul sumei a acoperit o parte din creanta garantata cu ipoteca de rang.1 in favoarea bancii;
- pentru creanta catre asociatie...nu au mai ramas bani , banca avand de recuperat in continuare de la debitor...
Mi s-a sugerat astfel ca , creanta este in sarcina debitorului si nu a imobilului asa ca nu am decat sa recuperez creanta printr-o actiune in instanta si executare silita...asupra debitorului deci ...impovararea asociatiei cu alte cheltuieli...avocati...chelt de judecata etc...Cu alte cuvinte...banca...nu are nici o obligatie...E corect asa?
Stiti si dv. legea 230/2007, dar mai postez aici ce scrie in lege privitor la acest aspect:
Art. 51. - (1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.

Acum....ce inseamna ragul 1 si ce este prioritar....Dumnezeu stie! Cine e mai prioritar intre prioritari? Probabil ca "cel ce-mparte, parte-si face", nu? Dar nu cred ca e cusher. Nu cred si pace buna. Poate avocatii sa ne lamureasca in aceasta privinta.
Adam Grecu a scris:

Inca un sfat util: daca spatiul respectiv consuma apa potabila prin intermediul asociatiei, la subsol faceti separarea de masura (montati un apometru) si daca omul se dovedeste de a fi de buna credinta, robinetul ramane deschis, daca aveti probleme cu dansul, stiti ce aveti de facut...


De 11 ani platesc "pausal" apa rece "de buna cedinnta" -- 10 - 12 - 14 mc /lunar, in conditile im care exista un apometru la mine, care inregistreaza exact consumul efctiv. De ce pausal? Pentru ca "administratorul" a considerat necesar sa *dubleze* apometrul deja existent cu un altul, instalat in subsol, pe care il citeste doar d-sa, si doar dumnealui, atunci cand (pardon) i se scoala sa citeasca acel apometru (presupunand ca exista).

Alternativa? "Daca nu-ti convine n-ai decat sa-ti faci bransament separat si contract cu Apa Nova!".

Cu alte cuvinte, daca nu-ti convine sa te fur eu cate putin in fiecare luna, accepta furtul comis de Apa Nova.


Mi-e teama (pentru domniille lor, "Administratorii si Apa-novele din lumea larga") ca situatia astfel prezentata a fost inacceptabila. Si ca a trebuit sa gasesc alternative. Ceea ce le recomand calduros tuturor contribuabililor furati (explicit|) in acelasi mod.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Noiembrie 2011
cga43, utilizator
@cga43, Sincer regret ce vi se intampla de 11 ani si daca spun sincer, am rugamintea sa ma credeti pe cuvant. Vi se intampla acest lucru pentru ca efecti vreti sa va lasati furata de acest administrator. As mai spune ca nu va cunoasteti drepturile de consumator cinstit.
Pana una-alta, informati-ne si pe noi ce alternative ati gasit la metoda de consum in pausal cu care smecherul de administrator va serveste - poate mai invatam si noi cate ceva.
Sa va spun ceva: 9 din 10 cazuri se intampla ca patronii unor spatii comerciale sa consume si sa nu plateasca ceea ce consuma. Asa a patit si autorul topic-ului, asa a patit si o asociatie pe care o administrez acum. Mai cunosc o multime de cazuri asemanatoare.
In cazul dvs.se potriveste o vorba;:”persoanele excluse sunt de fata”...
Bun, ce trebuie sa faceti? Sa mergeti la conducerea as. prop. cu propunerea de a incheia o Conventie privind plata utilitatilor si a serviciilor consumate de firma dvs., prin as. prop. conform prevederilor L 230/2007 si a HG 1588?2007, asa cum am spus in primul meu post, ca raspuns la intrebarile din topic. Cred ca ati inteles bine, la conducerea as. prop., nu la administrator. Sigur de multe ori se intampla ca administratorul sa fie ”cheia si lacata” intr-o asociatie, insa nu disperati, poate se gaseste un ac mai ascutit si pentru cojocul acestui domn! - nu dau solutii.
Pe MP puteti sa-mi dati o adresa de mail valida si va pot trimite un model de Conventie pe care sa o incheiati cu as. proprietari. Acest model este postat de mine la Documente utile si sa stiti ca este un model care poate fi adaptat si modificat potrivit nevoilor de la fata locului
Daca as. prop. doreste dublarea apometrului in susbsolul blocului, f. bine, sa o faca cu un apometru verificat, de clasa de precizie B, cu diametru de 32 mm - daca tot au de gand sa comercializeze apa. Este necesar sa vi se permita accesul la acest apometru (eventual prin reprezentant, nu zic sa mergeti chiar dvs. in subsol...) ori de cate ori este nevoie
Cu stima, A. Grecu.

Alte discuții în legătură

Contributii la asociatia de proprietari Amariei Alin dumitru Amariei Alin dumitru spatiu comercial din contructie la parterul unui bloc, cu intrare separata fata de locatari, cu bransament separat la apa si contract de apa-canalizare cu ... (vezi toată discuția)
Cheie de la subsolul blocului CristiACB CristiACB Buna ziua. Numele meu este Cristi si sunt presedinte de Asociatie de proprietari. Recent am avut o reclamatie la Politie referitor la faptul ca nu am dat o ... (vezi toată discuția)
Referitor la societatile comerciale care detin spatii in proprietate aflata la parterul blocului migaste migaste Buna ziua, sunt administrator la un bloc ce are la parter, de-o parte si de alta a intrarii din fata, doua societati comerciale, proprietare la randul lor a ... (vezi toată discuția)