avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Certificat de urbanism-in aer
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Certificat de urbanism-in aer

Buna .Am cumparat un teren in septembrie 2007 , pe care am dori sa construim o casa.Am depus dosarul pentru certif. de urbanism inca din sept.2007.Ni s-a spus ca nu exte facut PUZ-ul pentru zona respectiva.Am cautat persoana care trebuia sa faca PUZ-ul, un " domn" care ne-a promis ca va fi gata in decembrie, apoi in martie , pana cand in mai 2008 , a reusit sa-l termine.....L-a trimis primarului pentru semnat ( nu era consiliu local atunci).Primarul a semnat PUZ-ul in ultima lui zi in primarie( din iunie s-a ales un nou primar + consiliu local).Ni s-a spus ca nu e acceptata semnatura fostului primar, si noul consiliu trebuie sa accepte PUZ-ul.De atunci PUZ-ul atarna pe perete, iar noua ni se zice ca trebuie sa asteptam....si iar sa asteptam.Avem deja 3 numere de inregistrare pentru obtinerea certificatului de urbanism, si inca nu avem nici un raspuns clar, cand il vom primi, sau daca il vom primi.
Ce se poate face?Exista vreun termen in care sa primim un raspuns clar?Cat sa mai asteptam?

Va multumesc

Cel mai recent răspuns: szia2008 , utilizator 14:02, 3 Octombrie 2008
Am cautata, dar nu am gasit termen. Dar vedeti ca exista Ordonanta de Urgenta 27 din 18 aprilie 2003, privind procedura aprobarii tacite. asta prevede ca daca nu se da raspunsul in termenul legal - aici cred ca e de 30 de zile - autorizatiile se aproba tacit (adica se considera aprobate de la sine). Pe aceasta cale trebuie sa consultati un jurist in specialitate, care sa vada exact cum sta situatia.
Din păcate instanţele sunt foarte reticente în aplicarea OUG 27/2003.

Textul ordonanţei sună cam aşa:

In sensul prezentei ordonante de urgenta, termenii si expresiile de mai jos au urmatorul inteles:
a) autorizatie - actul administrativ emis de autoritatile administratiei publice competente prin care se permite solicitantului desfasurarea unei anumite activitati, prestarea unui serviciu sau exercitarea unei profesii; notiunea de autorizatie include si avizele, licentele, permisele, aprobarile sau alte asemenea operatiuni administrative prealabile sau ulterioare autorizarii;


Motivarea instanţei, într-un caz similar, a fost aceea că actul supus aprobării consiliului local nu este un act de natura celui reglementat de OUG 27/2003, în sensul că el nu permite solicitantului "desfasurarea unei anumite activitati, prestarea unui serviciu sau exercitarea unei profesii", astfel că el nu poate face obiectul prevederilor ordonanţei, neputînd fi considerat aprobat tacit prin trecerea termenului legal de răspuns.

Asta nu înseamnă că nu puteţi încerca.

Liviu S.Bordaş
Autorităţile şi instituţiile publice sesizate au obligaţia să comunice petiţionarului, în termen de 30 de zile de la data înregistrării petiţiei, răspunsul, indiferent dacă soluţia este favorabilă sau nefavorabilă.
În situaţia în care aspectele sesizate prin petiţie necesită o cercetare mai amănunţită, conducătorul autorităţii sau instituţiei publice poate prelungi termenul cu cel mult 15 zile.
Deci , ar fi trebuit sa primim raspuns clar deja.Va multumesc .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aprobare tacita catalinrw catalinrw Legea aprobarii tacite se poate aplica si asupra unei institutii bancare ? pe scurt dak am depus o cerere la banca iar aceasta nu a furnizat nici un raspuns ... (vezi toată discuția)
Aviz anfp...aprobare tacita? julien_slbz julien_slbz ANFP intarzie, nejustificat, emiterea avizului pt transformarea unui post de functionar public...Daca s-a depasit termenul legal de 30 de zile, se poate aplica ... (vezi toată discuția)
Abuzurile functionarilor primariei alinh alinh Buna ziua Am si eu o chestiune de rezolvat si anume am depus la primarie un dosar pentru obtinerea autorizatiei de construire conform legii 50/1991.Adresele ... (vezi toată discuția)