avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... contract de comisionare
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

contract de comisionare

este corect sa inchei un contract de comisionare intre o persoana fizica (un angajat al societatii) si o societate , pentru care aceea persoana fizica primeste un comision si i se retine impozitul pt stopaj la sursa
mentionez ca acea persoana fizica este si angajat al societatii si prestarea de serviciu este separat de ceea ce tine de fisa postului.
multumesc.

Cel mai recent răspuns: ContSters59477 , utilizator 21:52, 2 Octombrie 2008
Sunteţi sigur de faptul că acel contract este un contract de comision? Sau doar l-aţi numit aşa...
În ce constau obligaţiile comisionarului cu care doriţi să contractaţi?


Liviu S.Bordaş
este un contract de comision.
societatea ii stmuleaza pe angajati , oferindu-le posibilitatea de a castiga un ban in plus daca isi dau intereseul .
acel angajat a reusit sa inheie un contract intre societatea noastra si o societatea straina, in momentul de fata afacerea merge bine iar angajatul trebuie rasplatit , asa mi se pare corect.
este cumva ilegal acest lucru?


sogedacom a scris:

este un contract de comision.
societatea ii stmuleaza pe angajati , oferindu-le posibilitatea de a castiga un ban in plus daca isi dau intereseul .
acel angajat a reusit sa inheie un contract intre societatea noastra si o societatea straina, in momentul de fata afacerea merge bine iar angajatul trebuie rasplatit , asa mi se pare corect.
este cumva ilegal acest lucru?





În acest caz, din punct de vedere juridic, contractul nu este unul de comision. Mai degrabă un contract de mandat cu reprezentare.

Esenţa contractului de comision este lipsa reprezentării. Comisionarul, chiar dacă încheie acte pe seama comitentului, le încheie în nume propriu. Ori, în cazul dumneavoastră, cel pe care îl numiţi comisionar încheie acte juridice nu în numele lui propriu, ci în numele societăţii, ca reprezentant al ei.

Faptul că îl răsplătiţi pentru contractele încheiate nu înseamnă decît că acel contract de mandat este unul cu titlu oneros. Dar, numind acea răsplată comision, contractul nu devine prin aceasta unul de comision, care are regulile lui. Sigur, nici nu comiteţi cine ştie ce grozăvie numindu-l astfel.

Nu cred că este nimic ilegal în a remunera activitatea mandatarului dumneavoastră.

Întrebările din prima intervenţie aveau ca scop doar limpezirea situaţiei expuse. Nu erau nicidecum vreun reproş.

Liviu S.Bordaş
Ultima modificare: Joi, 2 Octombrie 2008
themis, utilizator
multumesc mult pentru raspuns.
CONTRACTUL DE COMISION
Este contractul prin care o persoana (comisionar) se obliga sa savarseasca pe numele sau, dar pe cheltuiala altei persoane (comitent) un act juridic, (ex. depunerea in consignatie a unui bun in vederea vanzarii) in schimbul unei remuneratii (comision).
Codul Comercial in cartea I, t. XII, cap. II, art. 405 si urm. reglementeaza contractul de comision (drepturile si obligatiile ce revin partilor contractante - comisionar si comitent).

Noţiunea şi caracterele juridice ale contractului de comision.
In relaţiile comerciale, mandatul apare, de multe ori ca un procedeu tehnic prea riguros ; el presupune cunoaşterea da catre terţi a persoanei mandatului, precum şi limitele împuternicirii date de acesta mandatarului. Pentru asemenea relaţii, mai avantajos pentru terţi este contractul de comision, care este tot un mandat, dar fără reprezentare sau cu o reprezentare indirectă.
Esenţa contractului de comision este cuprinsă în art.405 C.com. care prevede : « Comisionarul are ca obiect tratarea de afaceri comerciale de către comisionar în socoteala comitentului. »
Pe baza acestor dispoziţii legale şi ţinând seama de definiţia mandatului se poate preciza noţiunea contractului de comision şi caracteristicile acestuia.
Contractul de comision este un contract prin care o parte, numită comisionar, se obligă pe baza împuternicirii celeilalte părţi, numită comitent, să încheie anumite acte de comerţ, în nume propriu, dar pe seama comitentului, în schimbul unei remuneraţii, numită comision.
Având în vedere elementele care îl definesc, contractul de comision apare ca o varietate a mandatului comercial ; contractul de comision este un mandat comercial fără reprezentare.
Din definiţia dată contractului de comision rezultă caracteristicile acestui contract :
a) contractul de comision este un contract bilateral sau sinalagmatic ; el dă naştere la obligaţii în sarcina comisionarului şi comitentului ;
b) contractul de comision este un contract cu titlu oneros ; prin încheierea contractului, ambele părţi urmăresc realizarea unui folos patrimonial ;
c) contractul de comision este un contract consensual ; el ia naştereprin simplul acord de voinţă al părţilor.
Condiţiile de validitate ale contractului de comision.
Contractul de comision este valabil încheiat dacă sunt îndeplinite condiţiile cerute de art.948 C.civ., pentru orice convenţie : consimţământul, capacitatea, obiectul şi cauza.
Consimţământul părţilor. Ca orice contract, contractul de comision se încheie prin acordul de voinţă al părţilor.
Intrucât contractul de comision este un mandat fără reprezentare, el are la bază împuternicirea pe care comitentul o conferă comisionarului de a încheia anumite acte juridice, cu precizarea condiţiilor în care va acţiona comisionarul. Această împuternicire este un act unilateral care exprimă voinţa comitentului. Inscrisul constatator poartă denumirea de procură, ca şi în cayul contractului de mandat.
Potrivit legii, mandatul poate fi expres sau tacit, în acest din urmă caz putând rezulta din executarea lui de către mandatar. Acest principiu este deopotrivă aplicabil şi contractului de comision. Se cere însă să existe o manifestare expresă a voinţei comitentului, cu privire la împuternicirea comisionarului de a încheia acte juridice în nume propriu, dar pe seama comitentului. In caz de îndoială, mandatul este cu reprezentare. Mandatul fără reprezentare este o excepţie, şi deci trebuie să rezulte din manifestarea expresă a voinţei comitentului.
Deoarece contractul de comision se poate încheia şi prin acceptarea tacită a comisionarului, în cazul în care comisionarul nu voieşte să primească însărcinarea comitentului, el este ţinut să îndeplinească obligaţiile prevăzute de art. 376 C. Com. ( să îl înştiinţeze pe comitent de refuzul său, să conserve bunurile primite din partea comitentului, etc. )
Capacitatea părţilor. Pentru încheierea contractului de comision, trebuie să fie îndeplinite condiţiile de capacitate cerute de lege.
Comitentul trebuie să aibă capacitatea de a încheia el însuşi actele juridice pe care le va încheia pe seama sa comisionarul. Deoarece aceste acte juridice sunt fapte de comerţ pentru comitent, înseamnă că acesta trebuie să aibă capacitatea de a încheia acte de comerţ.
Comisionarul trebuie să aibă capacitate deplină de exerciţiu. Într-adevăr, încheind actele juridice „ proprio nomine”, comisionarul trebuie să îndeplinească cerinţele legii privind capacitatea de a încheia acte juridice.
Întrucât acţionează în nume propriu, dacă încheie acte juridice ca o profesiune obişnuită, comisionarul dobândeşte calitatea de comerciant ( art. 7 C. com.).
Activitatea comisionarului poate fi organizată în condiţiile unei întreprinderi, adică în forma întreprinderii de comisioane prevăzută de art.3 pct.7 C. com.
În calitatea de comerciant, comisionarul are toate obligaţiile profesionale al e comercianţilor ( publicitatea prin registrul comerţului; ţinerea registrelor comerciale şi desfăşurarea activităţii comerciale în condiţiile concurenţei licite).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare cu contract de mandat mihaiciornei mihaiciornei am o societate si as vrea sa deschid un punct de lucru in alta localitate. persoana care se ocupa cu vinzarea materialelor o pot plati in baza unui contract ... (vezi toată discuția)
Intermediere contracte internationale produse agricole etc. nitosandrius nitosandrius Buna ziua, As dori sa intermediez o afacere in care vanzatorul este in alta tzara iar cumparatorul este in Romania. Cum se procedeaza de obicei? As ... (vezi toată discuția)
Contract comision-casa de macat? cola cola persoana fizica neautorizata incheie contract de comision cu SA pentru vanzarea de butelii . Nu se utilizeaza casa de marcat desi se vinde catre populatie . ... (vezi toată discuția)