avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce inseamna "in solidar"
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce inseamna "in solidar"

Daca am vindut impreuna cu un asociat un apartament din care eu am avut 1/2 si in urma unei sentinte judecatoresti suntem obligati sa restituim banii cat trebuie eu sa platesc?

In sentinta scrie exact asa:

"Obliga in solidar piritii sa restituie reclamantei pretul de..."
"Obliga in solidar piritii sa plateasca suma de..., reprezentind cheltuieli de judecata"

Cum trebuie sa procedez eu tinind cont ca nu il mai gasesc pe fostul meu asociat? Trebuie sa restitui eu toti banii inclusiv cheltuielile de judecata integral? Ce inseamna "in solidar"?

-
Cel mai recent răspuns: Lulica , utilizator 14:28, 28 Octombrie 2011
florentina albu a scris:

In Codul civil, raspunsurile la problema dvs. suna astfel:

Art. 1039
Obligatia este solidara din partea debitorilor, cind toti s-au obligat la acelasi lucru, astfel ca fiecare poate fi constrans pentru totalitate, si ca plata facuta de unul din debitori libereaza si pe ceilalti catre creditor.

Art. 1053
Codebitorul solidar care a platit debitul in totalitate nu poate repeti de la ceilalti decit numai de la fiecare partea sa.
Daca unul dintre codebitori este nesolvabil, atunci pierderea cauzata de nesolvabilitatea acestuia se imparte cu analogie (in mod proportional) intre ceilalti codebitori solvabili si intre acela care a facut plata.In Noul cod Civil s-au mai pastrat aceste prevederi?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare obligati in solidar eugen82 eugen82 cum se executa o hoatrire irevocabila prin care doua persoane sint obligate la o plata? au fost piriti impreuna in solidar si au pierdut. se executa unul 50% ... (vezi toată discuția)
Executare judecatoreasca in solidar!? Mircea SCALAT Mircea SCALAT 1-Intr-un proces sunt chemaţi mai mulţi cetăţeni, în mod individual ca Părâţi! 2-În cererea de chemare în judecată se dă drept capăt de cerere ... (vezi toată discuția)
Executare hotarare civila catalina.r catalina.r Buna ziua!am fost dati in judecata ca parti,eu,mama si fratele meu,noi fiind sucesori din partea tatălui,decedat inainte de introducerea acțiunii.S-a ... (vezi toată discuția)