avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Salariu si ajutor de somaj
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Salariu si ajutor de somaj

Am angajat cu contract pe durata nedeterminata 8 ore/zi o persoana care era la data angajarii in somaj. Acum primeste si salariu, dar si 30% din ajutorul de somaj. Din pacate, estimez o perioada mai complicata din punct de vedere financiar pentru firma. Intrebarea mea este: Pot sa-i propun angajatului un act aditional ca sa ii reduc numarul de ore/zi si sa-si pastreze si cei 30% din somaj? Care este numarul minim de ore/zi care sa-i permita persoanei sa-si pastreze cei 30%? Trebuie sa ramana contract pe durata nedeterminata? Pot sa il trimit in concediu fara plata, o luna-doua? N-as vrea sa-i complic viata dar, trebuie sa ma asigur ca vom avea bani sa-i achitam salariu si darile la stat. Exista vreun act normativ unde sa gasesc informatiile acestea? Va rog mult sa ma sfatuiti cum sa fac!
Cel mai recent răspuns: cgoras , utilizator 20:26, 21 Noiembrie 2011
1. Toate informatiile le gasiti in Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca din care va redau:

Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
a) la data încadrãrii în muncã, conform legii, pentru o perioadã mai mare de 12 luni;
...

Art. 72.
(1) Persoanele prevãzute la art. 17 alin. (1) şi alin. (2) lit. c) cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj potrivit legii şi care se angajeazã pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajãrii, le înceteazã plata indemnizaţiei de şomaj beneficiazã, din momentul angajãrii pânã la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptãţite sã primeascã indemnizaţia de şomaj, de o sumã lunarã, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilitã şi, dupã caz, reactualizatã conform legii.
...
2. Asadar salaritul respectiv beneficiaza de cei 30% numai daca are CIM pe perioada nedeterminata si cu program normal de lucru.

3. Daca il trimiteti in CFP pe acea perioada nu va beneficia de cei 30%.

4. Puteti sa-i modificati CIM in perioada determinata sau cu program partial de lucru dar asta o puteti face numai prin act aditional la CIM deci va trebui sa fie semnat si de salariat, daca este de acord cu modificarea.
Multumesc mult pentru ajutor! Va asigur de tot respectul meu!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de 30% de la somaj c_claudia2001 c_claudia2001 din somaj am fost angajata pe perioada de 2 luni si apoi pe perioada nedeterminata.Am inteles ca nu primesc cei 30%.Pot face ceva sa schimb situatia?am auzit ... (vezi toată discuția)
Mai primesc indemnizatia de somaj daca m-am angajat cu program de 2 ore/zi? kathyalu kathyalu Buna ziua! Sunt in somaj si astazi am incheiat un contract de munca pe per. nedeterminata pt un program de 2 ore/zi, salariu brut 175 lei.Nu stiu daca trebuie ... (vezi toată discuția)
Somaj stelutabobeica stelutabobeica Buna ziua! Sotul meu este in somaj si ar dori sa se angajeze cu contract de munca.In ce situatie poate beneficia de cei 30% din somaj?Cu un contract de munca ... (vezi toată discuția)