avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... contract prenuptial
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

contract prenuptial

Buna ziua,

Am si eu o intrebare referitoare la contractul prenuptial.urmeaza sa ne casatorim si am vrea sa incheiem un contract prenuptial. Nu stiu daca a intrat in vigoare in codul civil incheierea acestui act si daca nu este valabil actul incheiat la notar? stiu ca acest contract este valabil in caz de divort dar in caz de deces doamne fereste ce se intampla?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Lăzăruţiu Lucian , Avocat 11:38, 22 Noiembrie 2011
a intrat de la 1.oct.2011
se incheie la notar
consultati un avocat sa va ajute la redactare
Noul cod civil a intrat in vigoare la 1.10.2011.
Dvs. va referiti la conventia matrimoniala prevazuta de:

Art. 329 Conventia matrimoniala
Alegerea unui alt regim matrimonial decat cel al comunitatii legale se face prin incheierea unei conventii matrimoniale.

Art. 330 Incheierea conventiei matrimoniale
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, conventia matrimoniala se incheie prin inscris autentificat de notarul public, cu consimtamantul tuturor partilor, exprimat personal sau prin mandatar cu procura autentica, speciala si avand continut predeterminat.
(2) Conventia matrimoniala incheiata inainte de casatorie produce efecte numai de la data incheierii casatoriei.
(3) Conventia incheiata in timpul casatoriei produce efecte de la data prevazuta de parti sau, in lipsa, de la data incheierii ei.

Art. 331 Simulatia conventiei matrimoniale
Actul secret, prin care se alege un alt regim matrimonial sau se modifica regimul matrimonial pentru care sunt indeplinite formalitatile de publicitate prevazute de lege, produce efecte numai intre soti si nu poate fi opus tertilor de buna-credinta.

Art. 332 Obiectul conventiei matrimoniale
(1) Prin conventia matrimoniala nu se poate deroga, sub sanctiunea nulitatii absolute, de la dispozitiile legale privind regimul matrimonial ales decat in cazurile anume prevazute de lege.
(2) De asemenea, conventia matrimoniala nu poate aduce atingere egalitatii dintre soti, autoritatii parintesti sau devolutiunii succesorale legale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunuri comune Nico.tanase Nico.tanase In cazul in care nu se doreste ca un bun dobandit in timpul casatoriei sa fie considerat comun, ce act ar trebui incheiat pt dobandirea lui ? Multumesc (vezi toată discuția)
Conventia matrimoniala FrauD FrauD Conventia matrimoniala trebuie facuta obligatoriu la notar sau se poate face si la un avocat? (vezi toată discuția)