avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... masina retinuta ca proba
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

masina retinuta ca proba

Buna ziua, as dori o clarificare daca se poate in situatia aceasta:
- au fost cumparate de la o piata niste tigari cu timbru de ucraina , in vederea consumarii acestora de catre cumparator si familie respectiv prieteni, fara a fi comercializate in scop de obtinere profit.
- tigarile erau in niste sacose , LA VEDERE in portbagaj. Cumparatorul nu a stit ca pana si detinerea lor este infractiune.
- la un control de rutina in trafic , politia rutiera a solicitat deschiderea portbagajului
- li s-au luat declaratii, marfa a fost inventariata si confiscata, iar MASINA care este IN LEASING a fost pusa sub sechestru la sediul politie. In declaratie a fost mentionat faptul ca masina nu este proprietate personala , ea fiind in leasing.
- de atunci au trecut 3 luni, de la administrativ li s-a spus ca trebuie sa plateasca o amenda uriasa , care reprezinta taxe si impozite aferente marfii( aici nu inteleg de ce cumparatorul trebuie sa plateasca si nu cel care le-a vandut, atat timp cat oricum produsele le-au fost luate), iar daca vor plati imediat li se va restitui masina.
- de la procuratura li s-a spus ca masina este constituita ca proba in procesul de CONTRABANDA , si trebuie facute cercetari sa se vada daca nu este modificata sau stiu eu ce idei mai pot avea.
- de ce le-a fost sechestrata masina atat timp cat nu aveau acordul societatii de leasing? vorbim aici de abuz in serviciu sau nu? nu se puteau face cercetari pe loc sa se vada daca masina are locuri ascunse , ca apoi sa le fie restituita? cine ar trebui sa plateasca ratele in aceste 3 luni , sau cate vor mai urma? cum poate fi recuperat bunul de catre utilizator?
- v-as multumi enorm daca ati putea sa iluminati in aceasta situatie ridicola.
Cel mai recent răspuns: Mihai Costache , Avocat 12:28, 23 Noiembrie 2011
1. impozitele si taxele le achita cel care le importa, in cazul dvs fiind cumparatorul.
2. uzul personal este precizat de lege ca si cantitate insa in acest caz cantitatea a fost depasita si se prezuma in mod absolut ca este vorba de comercializare de produse accizate;
3.fiind calificata ca si contrabanda deja exista un dosar penal in lucru si nu se pune problema unei amenzi administrative decit daca procurorul decide aplicarea art 18 ind 1 CP (putin probabil, insa posibil)
4. sechestrul masinii ca si bun folosit la savirsirea unei infractiuni este perfect legal si nu este nevoie de a acordul societatii de leasing. probabil va fi returnata proprietarului dupa finalizarea procesului penal sau al cercetarii penale cf art 169 CPP

nu este o situatie ridicola, s-a savirsit o infractiune si exista proceduri penale in curs de desfasurare.
pe scurt cat de grava este situatia?
multumesc pentru raspunsuri
nu am de unde sa stiu cit de grava este, in mod normal ar trebui sa existe un dosar penal deschis pentru infractiunea de contrabanda. cind veti fi chemat la audiere ar fi bine sa aveti un avocat cu dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contrabanda sechestru masina, ajutor cosminghe cosminghe Buna ziua, Am o problema, va rog ajutor cu un sfat, acum cateva zile un prieten ma rugat sa ii dau si lui masina mea imprumut pentru un ... (vezi toată discuția)
Detinerea in afara antrepozitului fiscal klaus86 klaus86 articolul 296^1 alineatul (1), dupa litera k) se introduc doua noi litere, literele l) si m), cu urmatorul cuprins: “l) detinerea de catre orice ... (vezi toată discuția)
Complice la contrabanda sau nu? mariusbt1 mariusbt1 un prieten pleaca cu masina sa la ukraina sa aduca tigari.eu ai spun sa ma ia si pe mine pana la ukraina deoarece vreau sa cumpar niste marfa[ ... (vezi toată discuția)