avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 231 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata partiala

buna ziua .as dori sa stiu in ce conditii pot beneficia de pensie anticipata partiala pentru barbati.data nasterii ianuarie 1953 vechime 35ani.
multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:17, 26 Aprilie 2012
Conditii:
-Varsta 60 de ani
- Stagiu de cotizare de 35 de ani,fara stagiu asimilat
"stagiu asimilat" insemnand stagiu militar?
Ultima modificare: Luni, 23 Aprilie 2012
tecuvaleriu, utilizator
Legea 263/2010

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
d) a beneficiat, in perioada 1 aprilie 2001 — 1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurari sociale, acordate potrivit legii;
e) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca si boli profesionale;
f) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani;
g) a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.
(2) Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevazute la alin. (1) beneficiaza de perioadele asimilate daca in aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare in conditiile prezentei legi.
(4) Perioadele asimilate prevazute la alin. (1) se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale in conditiile prevazute de prezenta lege.

Va multumesc.
In cazul sotie nascuta ianuarie 1955 cu stagiu de cotizare 12ani si 7 luni ,care este posibiliatea de pensionare?(mentionaz ca in decembrie 2009 a suferit un accident cerebral vascular si a fost incadrata cu gradul 1 de handicap.pana in prezent nu beneficiem de nicio penise sau indemnizatie ,niciunul din noi,eu avand-o in ingrijire permanenta)
Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Luni, 23 Aprilie 2012
tecuvaleriu, utilizator
Sotia dvs. poate beneficia de pensie pentru limita de varsta in ianuarie 2015, atunci cand va implini 60 de ani. Nu poate beneficia de pensie anticipata partiala sau de pensie anticipata intrucat nu a realizat stagiile prevazute de lege. Faptul ca este incadrata in grad de handicap nu ar putea sa o ajute decat in privinta stagiului necesar pentru a beneficia de pensie de invaliditate, insa si pentru aceasta categorie de pensie ar avea nevoie de un stagiu de 13 ani. Prin urmare, va iesi la pensie atunci cand va implini 60 de ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata DulcaFlorina DulcaFlorina As avea nevoie de o parere specializata pt a ma lamuri intr-o problema a unchiului meu si anume: Are 55 de ani si 4 luni si 33 de ani de munca din care 19 ani ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata craciunescu viorel craciunescu viorel care este valoare pensiei anticipate si varsta pentro o femeie nascuta in august 1956 (vezi toată discuția)
Cand pot iesi la pensie anticipata partiala? delia1988 delia1988 Sunt nascut in 16-04-1959,barbat. Am stagiu de cotizare total de 29 ani 3 luni 22 zile,din care 4 ani 3 luni 3 zile in grupa II. Cand pot indeplini orice fel ... (vezi toată discuția)