avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 199 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Respecta CNAS deciziile Curtii Constitutionale?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Respecta CNAS deciziile Curtii Constitutionale?

In Monitorul Oficial nr355 din 23.06.2011 a fost publicata Decizia nr.335 din 10 martie 2011 referitoare printre altele la dispozitiile art.257 din Legea nr.95/2006.
"O situatie aparte vizeaza insa dispozitiile art. 257 alin. (2) lit. f) teza finala din Legea nr. 95/2006, dispozitii care au fost declarate neconstitutionale in masura in care se interpreta ca valoarea contributiei minime la fondul de asigurari sociale de sanatate, datorata de persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din dividende si dobanzi, venituri din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si alte venituri care se supun impozitului pe venit, nu poate fi mai mica decat cuantumul unui salariu de baza minim brut pe tara, lunar. In acest sens a fost pronuntata Decizia nr. 1.394 din 26 octombrie 2010, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 863 din 23 decembrie 2010. Ulterior pronuntarii acestei decizii, dar anterior publicarii sale in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, art. I pct. 4 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 107/2010 a modificat art. 257 alin. (2) lit. f) teza finala din Legea nr. 95/2006, preluand insa, in mod identic, solutia legislativa declarata ca fiind neconstitutionala.

Avand in vedere aceste aspecte, precum si dispozitiile art. 147 alin. (4) din Constitutie, potrivit carora "Deciziile Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. De la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor", Curtea constata ca dispozitiile art. 257 alin. (2) lit. f) din Legea nr. 95/2006, asa cum au fost modificate prin art. I pct. 4 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 107/2010, sunt, de asemenea, neconstitutionale in masura in care se interpreteaza ca valoarea contributiei minime la fondul de asigurari sociale de sanatate, datorata de persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din dividende si dobanzi, venituri din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si alte venituri care se supun impozitului pe venit, nu poate fi mai mica decat cuantumul unui salariu de baza minim brut pe tara, lunar.

Pentru considerentele expuse, in temeiul art. 146 lit. d) si al art. 147 alin. (4) din Constitutie, precum si al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) si al art. 29 din Legea nr. 47/1992,

CURTEA CONSTITUTIONALA

In numele legii

D E C I D E:

1. Admite exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Miron Emil Dragos Ciolacu in Dosarul nr. 7.414/99/2009 al Tribunalului Iasi - Sectia comerciala si contencios administrativ si constata ca dispozitiile art. 257 alin. (2) lit. f) teza finala din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, asa cum au fost modificate de art. I pct. 4 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 107/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, sunt neconstitutionale in masura in care se interpreteaza ca valoarea contributiei minime la fondul de asigurari sociale de sanatate, datorata de persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din dividende si dobanzi, venituri din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si alte venituri care se supun impozitului pe venit, nu poate fi mai mica decat cuantumul unui salariu de baza minim brut pe tara, lunar. "In data de 06.09.2011 sotia mea primeste o scrisoare de la CAS prin care este instiintata ca figureaza in baza de date cu venituri din dividende ,si este invitata la sediu pentru clarificarea situatiei.Sotia mea a depus toate actele cerute de CAS si in data de 10.11.2011 primeste o decizie de impunere din partea CAS ,in valoare de 778,9 roni.De unde provine aceasta suma?!!In anul2007 si respectiv 2008 sotia mea figura la ANAF cu venituri din dividende de 3,00roni in 2007 si 4,00 roni in 2008 sume de care sotia mea nici nu a stiut fiind primite datorita unui certificat de propietate de la marea privatizare, cand aceste certificate s-au distribuit gratuit.CAS sustine ca a primit aceste date de la ANAF deabia anul acesta.Pana acum sotia mea nu a primit nici o instiintare de la CAS privind vreo datorie.In anii 2007-2008, sotia mea a lucrat din luna octombrie 2007 pana in luna iunie 2008 in restul perioadei neavand nici un venit(in afara sumei din dividende:D).CAS aplicand prevederile Legii 95din2006 art.257 alin.2 lit.f a ajuns ca pentru o suma de 7roni sa ceara acum aberanta suma de 778,90roni de la un om care se afla la vremea respectiva in cea mai paupera situatie.Mentionez ca in aceasta situatie sunt sute sau poate chiar mii de cetateni din orasul nostru,in marea majoritate pensionari,unii avand de plata o suma dubla si pentru sotia sau sotul decedat.Avand in vedere cele prezentate ,va rog sa-mi spuneti daca CAS respecta decizia Curtii Constitutionale de mai sus.Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Petre Enache , Avocat 10:21, 23 Noiembrie 2011
Se pare ca nu.. e din cauza ca functionarii publici nu fac cursuri de formare profesionala continua sau nu se duc, nu urmaresc ce se preda la aceste cursuri.. sau acele cursuri nu sunt actualizate cu ultimele modificari legislative in materie, inclusiv cu dispozitiile curtii constitutionale

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Baza de calcul cass pentru venituri din dividente sau dobanzi pentru o persoana casnica Dobregina Dobregina Buna ziua. Sunt casnică şi sunt coasigurată prin soţul meu. În perioada 2007-2012 am obţinut venituri impozabile din dividente şi dobânzi, ... (vezi toată discuția)
Decizie impunere din oficiu -cass vioricadinu vioricadinu Buna ziua, Ma numesc Stefan Alexandru. Va rog sa ma lamuriti daca este normal sa primesc decizie de impunere din oficiu pentru plata CAS ( avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)
Asigurare sanatate pentru salariat cu contract de munca cu timp partial trandafir2 trandafir2 Un salariat cu contract individual de munca cu timp partial (de exemplu 1 ora/luna), al carui singur venit este cel din salariu, beneficiaza sau nu de ... (vezi toată discuția)