avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Decizie impunere din oficiu -CASS
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Decizie impunere din oficiu -CASS

Buna ziua,
Ma numesc Stefan Alexandru. Va rog sa ma lamuriti daca este normal sa primesc decizie de impunere din oficiu pentru plata CAS ( avand in vedere ca nu obtin nici un venit din munca sau din alte surse ; in anul 2012 mi-am vandut apartamentul pentru ca am ramas fara loc de munca si nu puteam face fata cheltuielilor). La momentul vanzarii trebuia sa-mi spuna Notarul ce taxe si impozite trebuiau achitate de mine( nu am fost instiintat).
Ce lege este in vigoare sa ma oblige la plata CAS, eu neavand nici un venit, in continuare fiind intretinut de parinti. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:23, 1 Septembrie 2014
Art. 257, (2), litera f), din Legea 95/2006 - Reforma in domeniul sanatatii – contributii obligatorii, care spune ca :

(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%, care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor, precum si orice alte venituri realizate din desfasurarea unei activitati dependente;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
f) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit, numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a)-d), alin. (2^1) si (2^2) si art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.

Conform literei f), daca un contribuabil are de exemplu venituri dintr-o tranzactie imobiliara care se supune impozitului pe venit si nu este asigurat in sistemul public de sanatate, conform Codului Fiscal, CNAS pretinde aplicarea cotei de 5,5% la aceeasi tranzactie.

Si asta in conditia in care in data de 23 decembrie 2010 s-a publicat in MO 863 Decizia nr.1.394 din 26 octombrie 2010 a Curtii Constitutionale care a declarat ca neconstitutionale dispozitiile art. 257 alin. (2) lit. f) teza finala din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii .

Sursa : www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie cass iulius dogan iulius dogan Buna ziua, Sunt un PFA inregistrat in iunie 2009 si am platit 5.5% CASS + 0.85% CM din venitul estimat pentru 2009. Pe langa venitul realizat pe PFA mai am ... (vezi toată discuția)
Unic asociat, angajat cu 4 ore/zi - trebuie sa platesc cass? sama sama buna , sunt patronul societatii si angajat cu o 4 ore/zi la societatea mea. in cazul in care doresc sa-mi ridic dividende pentru anul 2010, inafara de cei ... (vezi toată discuția)
Contributie asistenta sanatate pentru dividente valeriurv valeriurv Un pensionar cu o pensie de cca. 2000 lei pe luna in anul 2009 si care primeste dividente trebuie sa plateasca CASS ? (vezi toată discuția)