avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... proces privitor datorii , penalitati catre asociatie ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

proces privitor datorii , penalitati catre asociatie proprietari

buna ziua
-nu mi-am platit platit asociatia de vre-un an.
-am fost plecat. cand am revenit am descoperit niste penalitati f mari.
de exemplu la valoarea calculata la 1 luna de vara de 100 lei penalitatea era de 90 lei.
-mi se pare ca la case de amanet si nu am vrut sa le-o platesc.
-cand un prieten mi-a spus ca pot beneficia de scutire penalit conform legii nr... mi-am luat de la fisc veniturile si toate actele necesare si m-am dus la ei dar nu au vrut sa mi le inregistreze fiindca legea mai era valida inca 1-2 saptamani. si ca ele nu au timp sa proceseze actele mele intr-un interval asa scurt....
- pe fiecare foaie afisata lunar jos la panou eu sant evidentiat cu dunga fosforescenta. nu este ilegal asta?
- acum sant dat de ei in judecata pt recuperarea datoriei.

ce pot face ca sa ma scuteasca de penalitati ???
ce acte sa cer de la ei ca sa ma pot apara eu si sa contest corectitudinea calculelor.

-va rog cei care ati castigat procese impotriva pretentiilor asociatiilor sa-mi spuneti ce sa cer, ce sa invoc, fiindca quantumul sumei penalitatilor este exact dublu

va multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 16:32, 1 Decembrie 2011
In temeiul art 10 din l nr 230/2007 ,art 12 A c si d din HG nr 1588/2007 solicitati sa vi se precizeze temeiul legal de aplicare penalitati si valoarea detaliata a acestora
Daca va aflati deja in litigiu cu asociatia de proprietari in instanta de judecata,actiunea asociatiei ar trebui sa lamureasca toate suspiciunile dvs
Fiind actionat in judecata de asociatie, puteti solicita instantei sa desemneze un expert pentru a stabili corect penalizarile. Sigur ca va trebui sa platiti expertiza in avans. Instanta va tine cont de raportul expertului si o sa va oblige sa platiti doar sumele stabilite de acesta si eventualele cheltuieli de judecata.
Tineti va rog cont ca vi se aplica pentru neplata doua feluri de penalizari: cele ale furnizorului, conform contractului dintre acesta si asociatie si penalitatile proprii ale asociatiei.
Penalitatile furnizorului se repartizeaza proportional cu suma restanta raportata la totalul restantelor (daca sunteti singurul restantier platiti toata penalizarea furnizorului).
Doar penalitatile asociatiei nu pot depasi suma datorata. Cele ale furnizorului pot, daca asa prevede contractul.
Evident ca cele doua penalitati insumate pot depasi cuantumul sumei datorate, daca este vorba de o perioada mai mare de timp.

La judecata aveti dreptul sa cereti explicatii clare referitoare la sumele datorate: intretinere, penalizari furnizor si penalizari asociatie. Atunci o sa vedeti de unde apare suma respectiva si daca trebuie sa o contestati sau nu.
In cazul in care asociatia are propriul sistem de penalizare, acesta nu poate percepe o penalizare mai mare de 0,2% /zi de intarziere. Din fondul de penalizari strans de la toti restantierii se platesc penalizarile la furnizori fara niciun alt calcul cat plateste unul sau altul din penalizarile furnizorilor.

Furnizorii au procente mai mici de penalizare decat procentul maxim pe care il practica asociatiile, asa incat penalizarile furnizorilor pot fi achitate din acest fond.

Numai in cazul in care asociatia nu practica un sistem propriu de penalizari, atunci cele ale furnizorilor se repartizeaza proportional cu restanta fiecarui restantier din luna cu factura penalizata.(neachitata adica, total sau partial).

Nu se pot practica in paralel cele doua penalizari.
Poate doar in cazul in care procentul aplicat de asociatie ar fi mai mic, dar insumarea celor doua sume-penalizari nu poate depasi procentul de 0,2% /zi de intarziere si impreuna nu pot depasi suma penalizata.

In instanta aceste conditii conteaza si e bine ca reprezentantii asociatiei sa aiba temele facute.
Ultima modificare: Joi, 1 Decembrie 2011
elga50, moderator
maxx33 a scris:

- acum sant dat de ei in judecata pt recuperarea datoriei.

ce pot face ca sa ma scuteasca de penalitati ???
ce acte sa cer de la ei ca sa ma pot apara eu si sa contest corectitudinea calculelor.

-va rog cei care ati castigat procese impotriva pretentiilor asociatiilor sa-mi spuneti ce sa cer, ce sa invoc, fiindca quantumul sumei penalitatilor este exact dublu

Fiind dat in judecata acum va prezentati la primul termen. Puteti sa va angajati aparator inainte de primul termen care sa studieze dosarul si sa va reprezinte. Daca nu va angajati aparator pana la primul termen, puteti atunci sa solicitati instantei un nou termen pentru a va angaja un avocat.
Oricum, pentru ca dumneavoastra considerati ca asociatia va solicita sume prea mari, puteti direct sau prin avocat, sa solicitati instantei sa desemneze un expert care va verifica legalitatea stabilirii sumelor si va verifica corectitudinea acestora. Instanta va stabili suma ce trebuie sa o achitati in avans catre expert. Acesta, pe baza documentelor de la dosar si a situatiilor contabile de la asociatie (va merge la asociatie) va recalcula sumele pe care le contestati si va intocmi un raport de care instanta va tine cont.
Instanta se va pronunta, in urma acestui raport, asupra sumelor ce o sa fiti obligat sa le platiti pentru intretinere, reparatii, fonduri, penalizari, cheltuieli de judecata solicitate de asociatie.
De castigat nu aveti ce castiga de la asociatie pentru ca, asa cum ati spus, dumneavoastra sunteti restrantier, dar instanta poate stabili sa platiti o suma mai mica decat cea solicitata de asociatie. Adica nu castigati, dar pierdeti poate mai putin. Tineti totusi cont de cheltuielile suplimentare care va revin: cheltuieli de judecata facute de asociatie, cheltuieli de judecata facute de dumneavoastra si onorariu expert. In functie de sume vedeti daca merita efortul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculul penalizarilor de la furnizorii de utilitati inat inat Buna ziua, Va rog sa-mi explicati cum se calculeaza penalizarile de la furnizori in situatia in care asociatia de proprietari aplica 2%/zi penalizare de ... (vezi toată discuția)
Sistem de penalitati popem popem Buna seara Asociatia de proprietari nu are sistem de penalizare propriu , dar la o restanta de ... (vezi toată discuția)