avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 189 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit impozit pe dividende ?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

impozit pe dividende ?

Buna

Daca stiu bine impozitul pe profit este de 16 %, iar impozitul pe dividende este la fel 16%.
In cazul in care asociatul unic al unei firme este o firma din strainatate cat este impozitul ?
Cel mai recent răspuns: Daniela Vorovenci , Consultant fiscal 09:36, 16 Mai 2009
Intr-adevar, art.36, al (3) din Codul fiscal nu aduce o precizare clara in cazul Dvs. Dividendele sunt distribuite si ridicate pana la sfarsitul anului. Prevederea din Cod, respectiv plata pana la 31 decembrie, se refera la dividendele distribuite si neridicate pana la sfarsitul anului. Sensul prevederii este, in opinia mea, acela ca ultima data pentru plata impozitului pe dividendele distribuite (ridicate sau nu) este data 31 decembrie a anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale.
Multumesc pentru raspuns, dar tot nu sunt inca lamurita total: adica, profitul este in cont nerepartizat. eu l-am repartizat partial in diviende atunci cand administratorul a hotarat acest lucru, in luna noiembrie,. Diferenta din profit este tot nerepartizat pana in decembrie. Deci pot plati impozit pe dividende in luna ianuarie 2009 pe dividendele ridicate in decembrie 2008?
Documentar fiscal: Declararea, reţinerea şi plata impozitului pe dividende

Când beneficiarul este o persoană juridică română
Orice persoană juridică română care plăteşte dividende către o persoană juridică română are obligaţia să reţină, să declare şi să plătească impozitul pe dividende, către bugetul de stat.
Impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 10% asupra dividendului brut plătit către o persoană juridică română.
Impozitul care trebuie reţinut se declară şi se plăteşte la bugetul de stat până la data de 25 a lunii următoare celei în care se plăteşte dividendul.
Atenţie! Prin excepţie, în cazul în care dividendele distribuite nu au fost plătite până la sfârşitul anului în care s-au aprobat situaţiile financiare anuale, impozitul pe dividende aferent se plăteşte până la 31 decembrie a anului respectiv.
Cota de impozit pe dividende de 10% se aplică şi asupra sumelor distribuite fondurilor deschise de investiţii.
Declararea impozitului se face prin completarea rândului 05 „Impozit pe dividende distribuite la persoane juridice” din formularul 100 „Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat”.
Important! În cazul dividendelor plătite de o persoană juridică română unei alte persoane juridice române, dacă beneficiarul dividendelor deţine minimum 15%, respectiv 10% începând cu anul 2009 din titlurile de participare ale acesteia la data plăţii dividendelor, pe o perioadă de doi ani împliniţi până la data plăţii, nu se datorează impozit pe dividende.


Când beneficiarul este o persoană fizică română
Veniturile sub forma de dividende, inclusiv sumele primite ca urmare a deţinerii de titluri de participare la fondurile închise de investiţii, se impun cu o cota de 16% din suma acestora. Obligaţia calculării şi reţinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odată cu plata dividendelor catre acţionari sau asociaţi. Termenul de virare a impozitului este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata.
Atenţie! În cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost plătite acţionarilor sau asociaţilor până la sfârşitul anului în care s-au aprobat situaţiile financiare anuale, impozitul pe dividende se plăteşte până la data de 31 decembrie a anului respectiv.
Declararea impozitului se face prin completarea rândului 14 „Impozit pe venituri din dividende distribuite la persoane fizice” din formularul 100 „Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat”.
Plătitorul de venituri din dividende are obligaţia depunerii formularului 205 „Declaraţie informativă privind impozitul reţinut pe veniturile cu regim de reţinere la sursă, pe beneficiari de venit”, până la data de 30 iunie a anului următor realizării venitului, la organul fiscal competent.

Pentru dividendele ridicate in decembrie platiti impozitul pana pe 31 decembrie. Plata peste aceasta data atrage dobanzi de intarziere.
Parerea mea este ca nu se pot lua aceste dividende, acum in 2008, daca nu au fost repartizate. In sprijinul acestei opinii, iata cateva extrase din lege:

Legea 31/1990
Art. 111. - (1) Adunarea generală ordinară se întruneşte cel puţin o dată pe an, în cel mult 5 luni de la încheierea exerciţiului financiar.
(2) În afară de dezbaterea altor probleme înscrise la ordinea de zi, adunarea generală este obligată:
a) să discute, să aprobe sau să modifice situaţiile financiare anuale, pe baza rapoartelor prezentate de consiliul de administraţie, respectiv de directorat şi de consiliul de supraveghere, de cenzori sau, după caz, de auditorul financiar, şi să fixeze dividendul;

P.S.: suntem in decembrie, deci au trecut mai mult de 5 luni de la incheierea exercitiului financiar, timp in care AGA ordinara trebuia sa se intruneasca pentru a fixa dividendul.

OMFP 2374/2007
17. La punctul 222, alineatele (4) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"(4) ...Evidenţierea în contabilitate a destinaţiilor profitului contabil se efectuează după adunarea generală a acţionarilor sau asociaţilor care a aprobat repartizarea profitului, prin înregistrarea sumelor reprezentând dividende cuvenite acţionarilor sau asociaţilor, rezerve şi alte destinaţii, potrivit legii. Entităţile nu pot reveni asupra înregistrărilor efectuate cu privire la repartizarea profitului..."

Daca se dorea ridicarea dividendelor, trebuia sa se intruneasca AGA ordinara pana in mai 2008 inclusiv.
Puteti astepta luna ianuarie 2009, se convoaca AGA si se hotaraste repartizarea profitului aferent anilor 2006 si 2007 pe dividende iar impozitul aferent va avea ca termen de plata ori data de 25 a lunii urmatoare ridicarii dividendelor (daca acestea se ridica), ori 31.12.2009, daca aceste dividende nu se ridica in cursul anului.

Alte discuții în legătură

Contabilitate liliana alba liliana alba buna ziua, am o societate care are profit nerepartizat din 2007, acum patronul vrea dividende, cu ce cota impozitez acestea cu 10 sau 16%?persoana juridica ... (vezi toată discuția)
"problemute" la dividende cristintoncea cristintoncea Problema nr. 2: 1. am nevoie de un sfat. O firma a avut profit in 2007, pe care in bilant l-au trecut pe nerepartizat. In cursul anului 2008 l-au repartizat ... (vezi toată discuția)
Impozit dividende ole ole pentru anul 2009 cand trebuie depusa declarati privind impozitul pe dividende si cand trebuie platit (vezi toată discuția)