avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 778 soluții astăzi

De la ora 11:00, pe live.avocatnet.ro, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... legea175/2010
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

legea175/2010

am avut datorii la intretinere pe care le-am achitat in totalitate pe 8 noiembrie 2011, mai beneficiez de stergerea penalitatilor sau nu?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 07:31, 26 Noiembrie 2011
Legea 175/2010 a fost rau facuta si greu de aplicat. Nu este vina presedintilor de asociatii, administratorilor, comitetelor executive s.a.m.d. ca legea a fost facuta daor pana la jumatate. Asociatiile de proprietari prin aceasta lege ar fi trebuit sa anuleze penalizarile proprietarilor restantieri, dar asociatiile erau datoare cu aceste penalizari catre furnizori iar legea nu-i obliga pe furnizori sa anuleze penalizarile facturate asociatiei.
Iata formularea savanta pe care-au gasit-o legiuitorii nostri:
(4) Sumele cu titlu de penalităţi datorate către asociaţiile de proprietari, anulate conform prezentei legi, vor fi anulate şi din obligaţiile contractuale existente între asociaţiile de proprietari şi societatea furnizoare de servicii.

Adica asociatia va anula sumele datorate catre furnizori, nu FURNIZORII. Pai asociatia poate foarte usor sa traga o linie orizontala peste aceste sume dar ce folos daca furnizorii nu au si ei o baza legala, o reglementare prin care sa poata si ei anula aceste sume din evidenta lor si-apoi sa fie anulate si de furnizorii furnizorilor...
Apoi formularea subliniata este ambigua si datorita faptului ca se refera la "societatea furnizoare de servicii" ca si cum in Romania ar fi o singura societate furnizore de servicii, asa cum pe vremuri era o singura intreprindere de comert exterior.
Si-inca o ambiguitate: se stie ca asocaitiile de proprietari au cele mai mari debite restante si penalizari catre furnizorii de utilitati (apa, gaz, agent termic...) si nu catre societatile furnizoare de servicii (curatenie, intretinere lift, firme de administrare, firme de contabilitate si cenzorat...).
O lege conceputa parca de un "sef de scara" din anii '80. Daca o facea un om care era macar membru intr-un comitet executiv in anul 2010, cu siguranta aparea o lege mai buna. Presedintii, membrii comitetelor, administratorii au tot interesul sa decongestioneze asociatiile de aceste poveri, sa faca ordine si sa aiba situatii financiare bune in asociatii, fara penalizari din partea furnizorilor si fara restante din partea proprieatrilor.
Mentiune ; la noi in asociatie NU au fost si NU sunt restante sau penalizari la nici un furnizor , si totusi aceasta LEGE nu a fost aplicat in nici un fel , ori o parere proprie daca imi permiteti : o Lege data in oricare stat , se aplica NU se interpreteaza . Iertati
In cazul acestei legi, proprietarul cu penalizari si indelinind conditiile legii si putand sa dovedeasca veniturile familiei trebuia sa plateasca toate restantele si sa faca cerere pentru scutirea de penalizari intrucat conducerea asociatiei nu poate sti cine si cat venit are.

Daca conducerea asociatiei se dovedea rau-voitoare, atunci proprietarul putea face sesizare la primarie sau putea actiona in judecata conducerea asociatiei. In acest caz trebuia sa aiba si dovezi scrise ca i se refuza aplicarea Legii 175/2010.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Noiembrie 2011
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati conform 175/2010 PROPIETARap PROPIETARap 1) Proprietarii care isi achita integral cotele de contributie la cheltuielile asociatiilor de proprietari in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare ... (vezi toată discuția)
Lege privind penalitatile de intretinere Corinas Corinas Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca exista vreo lege care scuteste de penalitati la intretinere ( asociatia de proprietari ) persoanele fizice care au ... (vezi toată discuția)
Penalitati minion minion Mai e valabila LEGEA Nr. 175 din 16 iulie 2010 referitoare la penalitatile datoriilor la intretinere? Si anume ca daca platesti integral datoria esti scutit ... (vezi toată discuția)