in caz de concediere se mai dau salarii compensatorii cf noului cod al muncii ?
Ce obligatii are angajatorul daca te da afara , fara sa ai nicio abatere si refuza sa te bage in somaj ?
multumesc
salariile compensatoii nu se acorda conform Codului municii , si a contractelor colective de munca la nivel de national, de ramura ,unitate.doar daca se prevede.
Contractul este individual si nu cred ca prevede salariu compensatoriu in caz de concediere ..
Motivul este ca angajatul este bonlav ( pentru ca este hipertensiv ) si nu se urca la inaltime - intr-un depozit , desi are aproape 5 ani de cand lucreaza la firma respectiva .
I s-a spus ca de la 01.01 nu mai are nevoie de serviciile lui ( ca ar vrea sa angajeze un om mai tanar )
Ce ar trebui sa nu semneze , sau cum se poate apara ?
Multumesc mult si bine ati revenit pe site !
1. Cum va fi concediat acel salariat , intrucat salariile compensatorii nu se acorda in toate cazurile de concediere?
2. Daca doreste sa beneficieze de somaj , atunci sa nu-si dea demisia sau sa solicite incetarea c.i.m. cu acordul partilor .. sa-l lase pe angajator sa-l concedieze pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
Motivul este ca vrea sa angajeze o persoana mai tanara . Asa i s-a spus , si l-a trimis sa se pensioneze ... ca are copii mari si ca se poate descurca ....
Persoana in cauza ar trebui sa astepte sa primeasca decizia de concediere pentru a vedea in baza carui articol din Codul Muncii a fost emisa, avand apoi posibilitatea de a contesta aceasta decizie in instanta.Motivul invocat verbal de angajator nu poate constitui baza legala pentru o eventuala concediere. In cazul in care concedierea se va face pentru motive neimputabile salariatului (vedeti art. 65, 66 si 67 din Codul Muncii), acesta poate beneficia de somaj daca indeplineste conditiile necesare.
Salarii compensatorii
larisa_
Incepand cu data de 17.09.2010, contractul meu de munca a incetat conform art 65 alin 1 din codul muncii. Din cauza reducerii activitatii mi-a fost desfiintat ... (vezi toată discuția)