avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 274 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Certificat de inmatriculare ridicat de politie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Certificat de inmatriculare ridicat de politie

Buna seara,

am urmatoarea problema: am o dacie veche cu care nu circul si care este parcata langa un drum public (in curte fara gard). Aceasta masina nu are nici ITP, nici RCA, nici rovinieta (nu circul cu ea). In timp ce eram langa ea s-a oprit un echipaj de politie si mi-a cerut actele la masina. I-am intrebat care este motivul pentru care imi cer actele deoarece masina nu era pe drum public si acestia mi-au raspuns ca pentru un control de rutina. Am mers in casa si le-am adus actele. Acestia mi-au retinut certificatul de inmatriculare spunad-mi ca o sa primesc o amenda prin posta pentru ca masina nu are ITP. Mentionez ca nu exista nici un martor si nici nu aveau camera de luat vederi. Le-am spus ca masina nu are ITP, RCA datorita faptului ca nu circul cu ea si oricum urmeza sa o duc la REMAT. Din cate stiu, daca eram in trafic cu masina trebuia sa-mi ridice si placutele cu numerele de inmatriculare si sa-mi dea un proces verbal mai ales ca nu exista nici martor nici filamare.
Spuneti-mi, va rog, cum trebuie sa procedez in acest caz, deoarece eu consider ca este un abuz.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: giv , utilizator 08:35, 30 Noiembrie 2011
Mai am o intrebare, trebuia sa am ITP si RCA la masina chiar daca nu circul cu ea? Eu am alta masina cu care merg...
Obligatia exista insa nu cred ca se poate aplica in "speta" prezentata de dumneavoastra.
rocky2009 a scris:

Mai am o intrebare, trebuia sa am ITP si RCA la masina chiar daca nu circul cu ea? Eu am alta masina cu care merg...


În conformitate cu prevederile OG 81/2000 actualizata, vehiculele rutiere înmatriculate pot fi menţinute în circulaţie numai dacă se face dovada încadrării acestora în cerinţele tehnice specifice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi în categoria de folosinţă conform destinaţiei, prevăzute în reglementările naţionale (RNTR 1/2005), prin inspectia tehnica periodica.

In conditiile in care masina era garata, nu exista obligatia sa aibe ITP actualizat.
totsi nu intaleg cum v a cerut actele daca ereati langa masina! si mai mult cum de le ati dat? eu cred ca ereati cel putin in masina si cu motorul pornit ,daca stau langa un ferrari abandonat si trece politia imi cere talonul ????/:-/
Evenimentul s-a petrecut intr-o comuna in care nu mai exista post de politie. Masina era si este parcata in curtea dispensarului. Am venit de la o urgenta si am vrut sa-mi iau ceva din masina veche si m-am trezit cu 2 "indivizi" de la Politia Comunitara langa mine si mi-au cerut actele. Gresala a fost a mea ca le-am dat! Cred ca acestia au bonus in functie de amenzile pe care la dau deoarece amendeaza tot ce misca (oameni care merg cu bicicleta in sat, pe ulite, si nu au veste reflectorizante, asteapta ascunsi oameni care vin cu masina de la camp sa le dea amenda ca nu poarta centura de siguranta.... si ma repet omul vine de la porumb).
Comuna este la 5 km de un drum principal.
Poate asa ati inteles si dvs. cum de mi-au cerut actele....

Alte discuții în legătură

Accident auto rca in caz de lipsa itp DanGh DanGh Buna ziua, Am avut un accident auto (vina mea complet). Am busit pe cineva direct in spate. Masina este cu revizia mare (care verifica tot) facuta la ... (vezi toată discuția)
Neprezentare proces verbal si refuzul platii amenzii la agentul constatator bam1988 bam1988 Buna ziua, Vin si eu cu o problema, deoarece doresc sa iau decizia corecta. Ieri, 10 Sept 2013, ora 19:35 am parcat neregulamentar in Cluj-Napoca, pe o ... (vezi toată discuția)
Situatie extrema: amenda,certificat si permis retinut radu_cucos2006 radu_cucos2006 Buna ziua, se da urmatoarea situatie: In data de 08.1.2014 am condus autoturismul proprietate personala , inmatriculat in Ro , cu asigurare RCA valabila si cu ... (vezi toată discuția)