avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mama mea a donat fratelui meu o casa, nu de mult ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mama mea a donat fratelui meu o casa, nu de mult fratele a decedat. ...

Mama mea a donat fratelui meu o casa, nu de mult fratele a decedat. As dori sa stiu ce drepturi asupra bunului donat are mama sau in ce conditii se poate intoarce bunul donat in proprjetatea mamei. Memtionez ca mostenitori sunt sotia lui si un copil minor

Cel mai recent răspuns: Madalina Pascu , Avocat 22:09, 11 Septembrie 2020
Donatia este in principiu irevocabila. Aceasta inseamna ca revocarea donatiei cu consecinta intoarcerii bunuli in proprietatea donatorului poate fi dispusa doar pentru ingratitudine sau neindeplinirea sarcinilor. Cu toate aceastea exista institutia reductiunii liberalitatilor excesive. Aceasta institutie presupune ca descendentii (copiii, nepotii defunctilor) sunt mostenitori rezervatari iar parintii nu pot sa doneze (sau sa lase prin testament) toate bunurile doar unuia dintre copiii, lipsindu-l total pe celalalt de partea ce i se cuvine din mostenire. Legea stabileste anumite cote din mostenire de care mostenitorii rezervatari nu pot fi lipsiti. In situatia in care defunctul a facut in timpul vietii donatii care depasesc pentru unul din mostenitori aceasta cota la care are dreptul in calitatea sa de succesor legal, el poate solicita reductiunea liberalitatilor excesive (intr-un termen de 3 ani de la deschiderea succesiunii).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie ContSters96930 ContSters96930 Mai vin cu o intrebare daca se face donatie in loc de act de vinzare cumparare ,care este mai bun,donatia se poate darama? (vezi toată discuția)
Anulare donatie - e posibila? modalitati antonie-ana-maria antonie-ana-maria Buna ziua.As dori sa stiu daca acum 16 ani sa facut o donatie al unui apartament,apartament obtinut printr-o mostenire.Cei 2 mostenitori au donat apartamentul ... (vezi toată discuția)
Dreptul mostenitorilor rezervatari la succesiune ? calin_andrei calin_andrei Buna ziua, Poate ma lamureste si pe mine cu o problema specifica succesiunilor: defunctul are 3 nepoti care se afla in grad succesoral egal. Copii nu ... (vezi toată discuția)