avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Spatii comune de incalzire
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Spatii comune de incalzire

Buna ziua,

Firma care administreaza cateva blocuri din zona unde stau, a calculat pentru cheltuielile comune tevile care trec prin subsolul blocului si care transporta apa calda. Calorifere nu mai exista in acest bloc. Practic ei considera tevile de trecere prin subsolul blocului ca ar incalzi spatiile de acolo si sunt cheltuieli comune. Apoi au justificat suma aceea ca fiind cheltuielile privind tevile de trecere prin apartamente, care nu sunt izolate. Care e de fapt adevarul si cum se calculeaza cheltuielile privind tevile de trecere prin apartament pentru cei fara centrala si pentru cei cu centrala ? E o suma exacta per apartament sau ceva care se calculeaza la comun si se imparte la numarul de proprietari sau apartamente? Momentan si eu (care am centrala de apartament) si o vecina ( care nu are centrala) platim aceeasi suma justificata fiind ca si cheltuieli comune. Va rog sa ma lamuriti in aceasta problema.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:58, 4 Decembrie 2011
daca intreg blocul numai este racordat nu trebuie sa mai achitati nimic pentru tevile ce trec prin subsolul blocului sa mearga la alte blocuri... daca mai sunte apartamente ce beneficiaza de caldura de la furnizorul de caldura si apa calda, atunci trebuie platit... cat, urmeaza sa fie calculat de contabila asociatiei si daca sunteti nemultumiti puteti contesta suma in instanta in termen de 5 zile de la afisare
@BogdanP
Cititi subiectul postat de @rodica_post: Autoritate Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice va informeaza
avocatPetre a scris:
... trebuie platit... cat, urmeaza sa fie calculat de contabila asociatiei si daca sunteti nemultumiti puteti contesta suma in instanta in termen de 5 zile de la afisare

Eu stiam ca poate contesta in instanta in 5 MINUTE si nu in 5 zile de la afisare!#-o
Dar nu mai stiu unde se prevede asa ceva. Poate stiti dv sa ne spuneti unde este prevazut termenul de actiune in instanta!
Totusi conducta din subsol nu e element de incalzire. E doar un loc de trecere al apei calde, care trebuie izolata termic. De fapt ce se plateste, pierderile de caldura ? Eu prin spatiu comun de incalzire inteleg casa scarii si uscatoriile, nu si subsolul blocului pe unde doar trec niste conducte. Doar 3 apartament in blocul meu nu au centrala termica de apartament. Subsolul e considerat spatiu de incalzire comun ? Ce lege prevede asta ? Am gasit ceva in ordinul 343/2010. Conductele din subsol daca sunt izolate termic, nu mai cedeaza caldura, logic gandind.
Ultima modificare: Luni, 28 Noiembrie 2011
BogdanP, utilizator
Conductele din subsol incalzesc un spatiu comun. Izolate sau nu, ele incalzesc mai mult sau mai putin acel spatiu si asta se reflecta in factura de caldura.
Asadar subsolul nu poate fi scos din spatiul comun, intrucat incalzirea lui se resimte in confortul termic al intregii cladiri, evident diferentiat, dar se resimte.
Spatiile comune incalzite cat de cat fac ca consumul individual - realizat prin orice mijloace - sa fie mai scazut, dar mentin si parametrii tehnici ai intregii cladiri in limite rezonabile din punct de vedere al comportarii constructiei in timp.

Daca nu ar fi asa, proiectantul nu ar fi prevazut caloriferele in spatiile comune, calorifere pe care proprietarii, in necunostinta de cauza si din motive de economie le-au desfiintat, fara sa tina cont de faptul ca un spatiu neincalzit, rece, va prelua in mod natural din temperatura spatiilor individuale incalzite, provocand astfel consum mai mare in spatiile individuale pentru mentinerea unei temperaturi dorite.
Un fel de Pacala, personaj care ne caracterizeaza adeseori, cand ajungem "sa dam caciula pe ceafa" si sa ne intrebam "pai si-atuncea ce-am facut?".

Alte discuții în legătură

Plata pierderi de caldura la bloc / lege maruis maruis Buna ziua, As dori sa stiu daca exista vreo reglementare (lege) legata de calculul (distribuirea) pierderilor de caldura pentru o scara de bloc. Mai exact ... (vezi toată discuția)
Plata pierderilor de caldura atomis atomis Eu m-am debransat de la caldura, de vreo 2 ierni, si am tot platit nu stiu ce pierderi de caldura, ba pe scara, ba din apartament, dar tin sa sublinie ca pe ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza incalzirea la bloc pentru cei cu centrale? 13anamb 13anamb Nu stiu conform caror legi este calculata plata caldurii pentru cei care au centrale la bloc, sau dupa ce formule se face. Am centrala, stau la bloc si vad ca ... (vezi toată discuția)