avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... violenta in scoli
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

violenta in scoli

In fata une scoli bucurestene un minor de 14 ani este acostat de un baiat mai mare si amenintat. Minorul se sperie de aparitia unuia mai inalt care-l apucase de haine si, in apararea lui, ii aplica o lovitura cu pumnul si scapa din stransoare. Copilul agresor cade si se loveste cu nasul de asfalt. In ce articole si in care legi se incadreaza si in ce masura minorul ce s-a aparat poate fi sanctionat disciplinar de cadrele scolii? In ce masura politia poate incepe ancheta fara plangerea din partea copilului vatamat?
Cel mai recent răspuns: ContSters231123 , utilizator 15:14, 28 Noiembrie 2011
Fapta se incadreaza la art. 180 din codul penal "loviri si alte violente"
Actiunea penala se poate declansa din oficiu daca v-a fi nevoie de mai mult de 20 de zile de ingriji medicale. Dar este foarte putin probabil...

Scoala poate insa dispune sanctiuni precum precum: scaderea notei la purtare, mustrare, avertisment, excluderea de la cursuri pe o perdioada determinata, transferul disciplinar la o clasa paralela.
Depinde de dumneavoastra cum gestionati problema. Daca vor sal sanctioneze prea drastic, va recomand sa amenintati ca depuneti plangere impotriva celui care trebuia sa-i supravegheze( profesor, profesor de serviciu, director, paznic ) si a celor care l-au agresat.

daca nu este in incita scoli nu va puteti lua de cadrul didactic este stict problema de persoane fizice,POLITIA va poate indruma corespunzator, eventual primeste o amenda.
ZeosSupreme a scris:

Fapta se incadreaza la art. 180 din codul penal "loviri si alte violente"
Actiunea penala se poate declansa din oficiu daca v-a fi nevoie de mai mult de 20 de zile de ingriji medicale. Dar este foarte putin probabil...



Raspunderea scolii nu poate fi angajata dincolo de gardul ei, decat daca este organizata o activitate extrascolara si elevii sunt insotiti de un cadru didactic. Altfel am ajunge la aberanta concluzie ca profesorii si paznicii scolii sunt responsabili de tot ce fac elevii pe parcursul a 24 de ore...
De la poarta scolii incepe domeniul public si raspunderea apartine parintilor, daca este minor, si organelor statului care, conform unui ordin de ministru de prin 2008-2009 (nu mai stiu exact), sunt obligate sa asigure protectia si paza unitatilor de invatamant..
In concluzie, poate depune plangere pentru lovire si alte violente, dar daca si-a rupt nasul in cadere si nu din cauza unei lovituri, despre care lovire vorbim aici?
Avem lovire si in cazul in care si-a rupt nasul in cadere deoarece acesta s-a dezechilibrat din cauza loviturii cu pumnul aplicate de minorul de 14 ani. Daca si victima este minora organele de cercetare penala se pot sesiza din oficiu, fara o plangere prealabila, dar in cazul acesta plangerea se poate retrage. Posibil ca victima sa primeasca pana in 20 de zile de ingrijiri si astfel avem infractiunea de "lovire sau alte violente". In mod normal cadrele scolii nu ar trebui sa aplice nicio sanctiune, este un incident izolat ce a avut loc in afara scolii.
Totusi, nu cred ca se va ajunge sa se faca dosar penal, pana la urma sunt niste copii, si pt a se angaja raspunderea penala a minorului trebuie sa se faca o expertiza care sa ateste ca acesta a avut discernamant la momentul savarsirii faptei.
Avem lovire, daca cel lovit a cazut si s-a julit. In cazul in care a cazut cel care a dat cu pumnul ca sa scape de stransoare (eu asa am inteles), nu prea vad lovirea.
Oricum, ceea ce am dorit eu sa subliniez este ca scoala nu poate raspunde pentru faptele minorilor implicati in incident.

Alte discuții în legătură

Se pedepeste...? niq267 niq267 As vrea sa aflu daca si cum se pedepsesc urmatoarele: O colega de a mea a venit la scoala cu niste rude ale sale, pe motiv ca as fi jignit-o cu ceva si am ... (vezi toată discuția)
Doasr penal pt lovire? sergiu-iulian sergiu-iulian buna ziua.am facut si eu o prostie,si nu stiu inca ce pot sa patesc in contiunare :( .intr-o seara lam lovit cu pumnul pe o persoana in zona nasului si a ... (vezi toată discuția)
Agresiunea Statescu Statescu Buna ziua! Intr-o altercatie sunt 2 agresori si 2 victime ale agresiunii. Unul dintre agresori loveste cu un pumn prima victima, care cade la pamant.. ... (vezi toată discuția)