avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie anticipata si anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie anticipata si anticipata partiala

In cazul pensionarii anticipate sau anticipate partiale nu se considera stagiu de cotizare si perioadele pe care legea le denumeste ,,asimilate". Asta e clar si e foarte normal. Insa legea nu mentioneaza nimic despre anii lucrati in conditii de grupa a II-a de munca (denumite acum conditii deosebite). Mai exact sporul pentru aceste perioade (conform tabelului) se adauga la stagiul de cotizare sau nu? Concret o persoana cu 32 de ani de munca din care 14 in conditii deosebite (spor de 3 ani conform tabelului din lege) se poate pensiona anticipat partial ?
Cel mai recent răspuns: aprov1961 , utilizator 14:25, 27 Noiembrie 2011
Nu, sporul de 3 ani se aplica doar la pensionarea la limita de varsta.
1. Din Normele de aplicare a Legii 263/2010 (HG 257/2011):

Art. 50
(1) In vederea deschiderii dreptului la pensia anticipata si la pensia anticipata partiala, stagiul de cotizare cuprinde si perioadele suplimentare acordate pentru activitatea desfasurata in grupele I si a II-a de munca, respectiv in conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii de munca.
...

2. - Aceste perioade suplimentare nu se gasesc in tabele, ele sunt de:
a) 3 luni pentru fiecare an lucrat in gr. a II-a de munca;
b) 6 luni pentru fiecare an lucrat in gr.I de munca.

- Cele din tabele sunt pentru reducerea varstei standard de pensionare.

3. Asadar in cazul dvs., care ati lucrat 14 ani in gr.a II-a de munca si in conditii deosebite de munca vi se adauga la stagiul de cotizare de 32 de ani inca 3 ani si 6 luni si puteti beneficia de pensie anticipata partiala.

Dl Tudor , va multumesc pentru raspuns autorizat.
Am deschis un topic mai concret pt ca dupa cum probabil ati citit comentariile celorlalti raspunsurile sunt diferite(vezi mai sus raspunsul d-lui Alex Muntean sau dincolo raspunsul d-lui Carp Mircea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varsta de pensionare aprov1961 aprov1961 As vrea sa stiu care este varsta de pensionare conform noii legi a pensiilor si a ultimilor modificari de grile cu grupele de munca pentru: -barbat, stagiul ... (vezi toată discuția)
Pensionare grupa i munca flavius2011 flavius2011 Buna seara, Pentru tatal meu nascut in iunie 1958, cu un stagiu de cotizare de 35 ani din care (stagiul militar 1 an si 4 luni), si grupa I munca 100 % 16 ... (vezi toată discuția)
Se poate iesi la pensie anticipat? ramona_84 ramona_84 Tatal meu are 52 de ani este nascut in 26.02.1960 , lucreaza din 10.02.1979 si are in total 38,5 de ani de munca,deoarece 22 de ani s-a incadrat la grupa a ... (vezi toată discuția)