avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Decizia nr. 24/2011 a Inaltei Curti de Casatie si ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Decizia nr. 24/2011 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie pronuntata in dosarul 9/2011 (RIL - taxa de poluare)

Decizia nr.24 în dosarul nr. 9/2011.
Admite recursurile în interesul legii formulate de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Colegiul de conducere al Curţii de Apel Iaşi şi Colegiul de conducere al Curţii de Apel Cluj şi stabileşte că:
1.Acţiunea având ca obiect obligarea Instituţiei Prefectului prin serviciul de specialitate, la înmatricularea autovehiculelor second-hand achiziţionate dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, fără plata taxei de poluare prevăzută de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.50/2008 şi fără parcurgerea procedurii de contestare a obligaţiei fiscale prevăzută de art.7 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.50/2008 este admisibilă.
2. Procedura de contestare prevăzută de art.7 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.50/2008 raportat la art.205-218 din Codul de procedură fiscală nu se aplică în cazul cererilor de restituire a taxei de poluare întemeiate pe dispoziţiile art.117 alin.1 lit.d din acelaşi cod.

Sa inteleg ca nu mai este obligatorie procedura prealabila? Imi explica cineva punctul 2?
Multumesc anticipat!
Nu dati cu pietre, sunt incepator :D

Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 18:36, 27 Noiembrie 2011
Primul pas pe care trebuie sa il faceti este sa solicitati la Directia Generala de Finante Publice Judetene restituirea taxei de poluare pe care ati achitat-o, motivand ca taxa este contrara dreptului comunitar.
Cererea se face conform regulei generale din art 117 Codul de procedura fiscala care reglementeaza posibilitatea restituirii taxelor si impozitelor, deoarece autoritatile romane, cel putin pana in prezent, nu au emis vreo norma care sa prevada procedurile administrative de solutionare a acestei situatii speciale”.
Avand in vedere ca nu exista norme speciale pentru aceasta situatie, este posibil ca autoritatile sesizate cu astfel de cereri sa creeze practici neunitare
Directia Generala de Finante Publice trebuie sa raspunda in 45 de zile la solicitarea de restituire a taxei.
In cazul in care raspunsul organului fiscal este unul negativ, trebuie sa va adresati instantei cu o cerere de chemare in judecata a Directiei de Finante Publice. Cererea se depune la Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ si Fiscal a Tribunalului in raza caruia aveti domiciliul si trebuie insotita de dovada cererii pe care ati facut-o la organul fiscal, precum si de raspunsul primit de la acesta.
Termenul pentru a actiona in justitie este de 6 luni de la data raspunsului negativ sau de la data expirarii termenului in care autoritatea publica trebuia sa raspunda.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare taxa poluare sebastian1970 sebastian1970 Buna ziua, Am cumparat o masina din Germania , la care am platit taxa de poluare. Va rog sa-mi spuneti daca pot sa-mi recuperez banii achitati pe aceasta ... (vezi toată discuția)
Taxa auto - recuperare csetezoli csetezoli buna. Am cuparat in 2010 oct. un Renault scenic cu an fabr. 1997. Am platit taxa de 2400 lei. Care sunt pasii pentru a-mi recupera banii, in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Am castigat in fond dar am pierdut in recurs, ce mai pot face? Narch Narch Buna ziua, Am depus cerere de restituire taxa de prima inmatriculare - s-a admis in fond, dar s-a respins in recurs. Se mai poate face ceva? (vezi toată discuția)