avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbare buletin
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbare buletin

Buna ziua,

Am o cunostinta care ar vrea sa isi schimbe buletinul. Ea momentan locuieste la tara dar vrea sa se mute la matusa sa in oras. Persoana respectiva este majora. Problema e ca matusa nu este in tara. Se poate face mutatia pe noua adresa, implicit schimbarea buletinului fara ca persoana care este proprietara sa fie prezenta? Poate merge la politie doar cu actul de spatiu si celelalte acte necesare fara a fi prezenta proprietara ? Cum ar trebui sa procedeze si care ar fi costurile?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Justitiarul71 , utilizator 21:09, 29 Noiembrie 2011
Ares_3 a scris:


Nu isi schimba cartea de identitate, nu ii trebuie nici pe departe atatea acte cate ii scrieti dvs.




lorelya7x a scris:

Buna ziua,

Am o cunostinta care ar vrea sa isi schimbe buletinul.
...Se poate face mutatia pe noua adresa, implicit schimbarea buletinului fara ca persoana care este proprietara sa fie prezenta?



Cititi mai atent datele problemei.
Vrea sa-si schimbe buletinul.Ce intelegeti prin asta?
Ca vrea sa isi schimbe cartea de identitate :confused:

M-a indus in eroare cuvantul mutatie, m-am gandit la viza de resedinta - acolo s-a oprit ''procesarea''.
Adaug ca si @Justitiarul71 are dreptate: acea declaratie de luare in spatiu in strainatate se poate da doar la consulat sau la ambasada.

Pentru amandoi si pentru @BODEALEX: :coffee: :coffee: :coffee:
Totusi, art. 29 din OUG 97/2005 mentioneaza ca declaratia poate fi autentificata de notar public, fara a face distinctie intre notar public roman sau strain. Personal, mi se pare gresita interpretarea ca notarul public strain ar fi exclus din ecuatie

Imaginati-va ca sunt persoane aflate la sute de km de o ambasada sau consulat... in plus, exista unele state - putine, e adevarat! - in care nu exista oficiu consular/misiune diplomatica. Cum se poate rezolva problema in acest caz? Persoana trebuie sa calatoreasca in statul vecin pentru autentificarea declaratiei de primire in spatiu?
Sau daca proprietarul este un cetatean strain, care nu vorbeste limba romana, cum ar trebui sa procedeze? Functionarul consular nu cred ca isi asuma raspunderea sa autentifice o declaratie in conditiile in care declarantul nu cunoaste limba romana si practic nu intelege ce semneaza.

Mi se pare normal si firesc sa te prezinti la ambasada/consulat cand soliciti acte de identitate... pasaport, titlu de calatorie, procura pentru CI, permis de conducere. Dar pentru autentificarea unei declaratii... mi se pare exagerat. Mai ales ca exista conventii si uzante internationale care permit sa apelezi la notarul local.

Nu vreau sa ma intelegeti gresit... e doar o parere, nu contest cele expuse anterior! :surrender:
Cred ca multe situatii neprecizate clar, in stil alb sau negru, raman la aprecierea lucratorilor de la ghisee sau a sefilor care vizeaza lucrarile lor.

De exemplu, pe site-ul primariei Constanta scrie:


Daca proprietarul spatiului de locuit nu se poate prezenta la depunerea actelor de catre solicitant, va da o declaratie la un notar public de primire in spatiu (acord pentru stabilirea domiciliului sau a resedintei) sau la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei in strainatate.


[ link extern ]

Adica exact ce spune @yvk.


Pe de alta parte, dupa ce am citit ce a scris @Justitiarul71 am intrebat un lucrator SPCLEP daca au avut astfel de situatii - proprietar plecat in strainatate si acord de primire in spatiu dat la notar si a zis ca da, insa li s-a facut observatie la control.
De aceea am preferat sa spun ca nu se accepta - nici la serviciul unde lucreaza nu se mai accepta decat declaratii date la consulat sau ambasada.

Ce sa mai intelegi...

Bodealex, fara suparare, cautati in alta parte informatiile cu privire la emiterea actelor de identitate. Intrati pe site-ul DEPABD si o sa gasiti acolo informatiile actualizate. Sau chiar la sfarsitul acestui forum... Nu mai trimiteti oamenii dupa cai verzi pe pereti pe la comisariate pt. tot felul de dovezi. De cand nu mai este obligatorie armata nu se mai cer nici respectivele documente la schimbarea domiciliului.
In privinta declaratiei de primire in spatiu data la un notar in strainatate legea nu distinge, notar din tara sau notar din strainatate. Intreb pe cei care lucreaza la starea civila... Pt. cei care solicita transcrierea unui act de nastere se poate primi procura de la notar sau de la Ambasada/Consulat, nu-i asa? Nu vad de ce ar fi o problema declaratia de primire in spatiu data la un notar din strainatate. Adica putem inregistra o persoana, un nou nascut, si e mai greu sa schimbi domiciliul de la o adresa la alta cu respectiva procura data la notariat?
Problema e iarasi legea, care lasa loc de interpretari... Si, ca sa nu ai probleme, atata vreme cat nu ai de sus o hartiuta cu care sa te acoperi la un eventual control, ramane la latitudinea celor care va primesc dosarul ce fel de declaratii accepta.#-o
Ultima modificare: Marți, 29 Noiembrie 2011
bep, utilizator

Alte discuții în legătură

Schimbat buletin,parintii sunt in strainatate danylukristy danylukristy trebuie sa imi schimb buletinul,dar parintii mei sunt plecati in strainate si nu pot fi prezenti la ghiseu sa semneze pentru luarea in spatiu.Stiu ca trebuie ... (vezi toată discuția)
Procura facuta in strainatate la consulat sau la notar public? ghitzarushul ghitzarushul As dori sa stiu daca procura facuta la cosulatul Romaniei in Franta este echivalenta cu procura facuta la un notar public (in Franta). Banuiesc ca cea facuta ... (vezi toată discuția)
Carte de identitate cu procura tabitasartor tabitasartor Buna ziua, am avea nevoie sa intelegem de ce eliberarea cartii de identitate pentru cetatenii romani cu resedinta in strainatate se poate efectua doar cu ... (vezi toată discuția)