avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Schimbare instalatie termoficare apartament pe timp de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Schimbare instalatie termoficare apartament pe timp de iarna

Buna ziua!
de curand am cumparat un apartament in Arad, pe care am inceput sa-l renovez avand in vedere ca se afla in stare deplorabila.
Deoarece sunt foarte vechi, nefiind schimbate niciodata de cand s-a construit blocul, intentionez sa schimb si calorifele si tevile de la sistemul intern de incazire, insa pentru acest lucru trebuie oprita pentru 1-2 ore caldura de pe intreaga coloana pe care se afla si apartamentul meu.
Mentionez ca este vorba de un bloc cu 10 etaje.
Am sunat presedinta scarii, pentru a o intreba cum trebuie procedat, insa aceasta m-a trimis sa vorbesc cu administratora, deoarece doar ea are cheile de la subsolul blocului.
Administratora mi-a spus ca "nu exista asa ceva", in sensul ca nu se poate vorbi despre schimbarea caloriferelor pe perioada iernii avand in vedere ca se furnizeaza deja caldura , si ca ea nu-si suma astfel de responsabilitati.
Mi-a spus ca trebuie sa ma descurc pe propria raspundere, sa obtin acordul vecinilor de pe intreaga coloana, sa-i anunt pe toti, etc. Practic s-a absolvit de orice raspundere.
Pana la urma nu stiu nici macar daca o sa-mi dea cheile sa putem patrunde la subsolul blocului.
Am incercat sa-i explic ca tevile sunt foarte vechi, si avand in vedere ca acum renovez intreagul apartament, tot acum trebuie sa fac si aceste modificari, pentru ca apoi ,dupa ce este renovat nu ma mai apuc sa sparg peretii ca sa schimb tevile de termoficare interne.
Din punctul meu de vedere , avand in vedere si ca doamna administrator este platita de locatarii scarii respective, nu cred ca se poate spala pe maini asa de usor de orice responsabilitate , fara sa te indrume macar cum ar trebui sa procedezi.
In plus nu ea ar trebui sa puna un anunt la scara , cum ca in ziua x, intre orele y si z va fi oprita caldura pentru revizii tehnice la unul din apartamente?!
O alta problema pe care o am cu doamna administrator este faptul ca banii adunati la fondul de rulment de la fostii proprietari au fost inapoiati acestora, lucru care conform legii am inteles ca este corect.
Nelamurirea mea este de ce doamna administrator imi cere acum sa returnez eu la fondul de rulment, intreaga suma pe care i-a inapoiat fostilor proprietari si sa continui apoi si sa platesc in continuare in fiecare luna cota parte ce -mi revine ?!
Sunt de acord sa achit din momentul in care am devenit proprietarul apartamentului cota parte ce-mi revine lunar la fondul de rulment, dar nu inteleg de ce trebuie sa pun la loc eu banii pe care ii adunase de la fostii proprietari, pentru perioada cand acestia au detinut apartamentul?
Este normal si legal ceea ce-mi cere doamna administrator?
Referitor la schimbarea caloriferelor in timp ce a inceput deja furnizarea caldurii, ma puteti indruma va rog, cum trebuie procedat, pentru ca totul sa fie facut legal?
Va multumesc anticipat pentru raspunsul Dvs.
Cel mai recent răspuns: ContSters66930 , utilizator 13:39, 13 Ianuarie 2013
Interventia la instalatia de alimentare cu agent termic este dificil a fi efectuata in aceasta perioada
Eventuala interventie este posibila ,de regula nu se realizeaza in perioada sezonului rece
Trebuie sa constientizati ca interventia este posibila numai prin eliminarea unei cantitati apreciabile de agent termic din instalatie,operatie care se concretizeaza ,de regula prin obligarea la plata a solicitantului a c/v acesteia
Este intemeiata solicitarea dvs a vi se permite accesul la subsolul tehnic in vederea remedierii
Cererea administratorei referitor la fondul de rulment este temeinica,avand in vedere ca valoarea acestuia trebuie achitata de catre toti proprietarii din imobil drept garantie pentru platile curente ale asociatiei de proprietari
Interventia in timpul iernii la instalatia de incalzire nu se poate face, in principiu, dar daca va asumati eventuala plata care va veni asociatiei pe factura pentru pierderea de agent termic din cauza faptului ca pentru lucrarea dv. trebuie golite coloanele de agent termic macar pana la nivelul podelei apartamentului dv., atunci s-ar putea efectua aceasta.

Fondul de rulment este o suma pe care trebuie sa o asigure fiecare proprietar deoarece cu acesta se platesc facturile venite la asociatie care nu au apucat sa fie repartizate pe liste si incasati banii.

Sa nu confundati fondul de rulment cu fondul de reparatii. Acesta din urma nu se inapoiaza proprietarului in nicio situatie.
Mă scuzați că mă bag și eu în discuție, dar am o altă opinie.

În ceea ce privește reparațiile - explicați administratorei că instalațiile pe care le aveți în apartament sunt vechi și pot ceda în orice moment, caz în care va trebui, oricum, să oprească încălzirea și să golească instalația. Poate există posibilitatea de a se opri pe tronsoane, să nu fie nevoie să întrerupă la toată scara.

De regulă cei de la punctul termic nu au de unde să știe unde anume este pierderea de agent, ea se observă doar în momentul în care dați drumul la apă ca să umpleți instalația. Oricum, cantitatea totală de apă caldă din instalație nu cred să depășească 2 - 3 mc, așă că nu este o sumă de speriat, iar dacă se oprește căldura în timpul zilei, când locatarii sunt la serviciu iar temperaturile nu sunt foarte scăzute, nu va avea nimeni de suferit.

În principiu, reparațiile se fac până la începerea sezonului rece, dar dacă s-a întâmplat așa și având în vedere că nu sunt temperaturi negative în timpul zilei, cred că puteți găsi înțelegere.
silviu_n a scris:

Oricum, cantitatea totală de apă caldă din instalație nu cred să depășească 2 - 3 mc,


Parcurgeti cu atentie mesajul initial unde autorul precizeaza concret "
Mentionez ca este vorba despre un bloc cu 10 etaje"


Instalatia care asigura circuitul agentului termic aferent 10 nivele,detine un volum mai mare decat cel apreciat de dvs la "2-3 mc"
Doamnăƒ, m-am referit la golirea instalaț›iei verticale (coloanele ș™i radiatoarele din apartamente) ale unei singure scăriƒ de bloc, ori acestea nu conț›in multăƒ apăƒ. Canalizaț›iile din calorifere au diametrul interior de cca 8-10 mm (asta dacăƒ nu sunt obturate multe).

Dacă goliți un calorifer după ce ați închis robineții veți vedea că nu scoateți mai mult de 5 litri de apă iar o coloană verticală de 1” (un țol) conține cca 1,5 litri pe înălțimea unui apartament (reiese din calcule). La un apartament de 3 camere nu sunt mai mult de 50-60 de litri în instalație iar 2-3 metri cubi, cum am apreciat eu, înseamnă 2-3000 de litri!

Nu confundaț›i cu situaț›ia în care se fisureazăƒ o ț›eavăƒ (calorifer) ș™i, fiind sub presiune, se pierde o cantitate mare.

Alte discuții în legătură

Golire si umplere instalatie termica pe timp de iarna irina_karina irina_karina Buna ziua! Voi incepe renovarea totala a unui apartament proaspat achizitionat care necesita imbunatatiri, igienizare totala din motive pertinente. Se vor ... (vezi toată discuția)
Modernizare apartament cristi.catalin cristi.catalin Salut, Am achizitionat recent un apartament intr-un bloc vechi. Dupa cumparare s-a inceput procesul de renovare deoarece apartamentul nu era locuibil. In ... (vezi toată discuția)
Montare centrala de apartament si taiere tevi de incalzire pe toata coloana dviorela dviorela Buna ziua, Am si eu urmatoarea nelamurire: in acest an eu impreuna cu toti vecinii de pe coloana mea am decis sa ne montam centrale termice si de comun acord ... (vezi toată discuția)