avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Militar in rezerva - pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Militar in rezerva - pensionare

Sunt ofiter ing. in rezerva din anul 1998. Sunt nascut in 12 august 1963 si am 48 de ani. Am lucrat numai in M.Ap.N. astfel: 1983-1984 ( 1 an si 5 luni militar in termen ), 1984-1987 student Academia Tehnica Militara, 1987-1998 ofiter activ in unitati cu activitati in conditii deosebite. In anul 1998 am trecut in rezerva prin demisie si am lucrat de atunci neintrerupt pana in prezent in diferite functii in viata civila.
Doresc sa-mi precizati in ce conditii si cand pot beneficia de pensie, tinand cont si de perioada desfasurata in armata.
Cu deosebit respect,
Ultima modificare: Luni, 28 Noiembrie 2011
alextomescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:48, 4 Decembrie 2011
Pentru aceasta perioada am rugamintea sa precizati si lunile.
1987-1998 ofiter activ in unitati cu activitati in conditii deosebite.

Anii nu sunt suficienti pentru un raspuns corect.
Ma numesc AlexandruTomescu si precizez la raspunsul dv. data de 02.12. 2011 referitor la intrebarea mea cu pensia, ca am lucrat efectiv in conditii deosebite in perioada 01.01.1987 - 01.01.1999 in unitati cu grad de pericol ridicat din cadrul M.Ap.N., conform HG 129/2001 modificata cu HG S 1019/2010, CAP. III punctul 4, asa cum reiese din adresele primite de la unitatile din teritoriu.
Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra.
Buna seara,

Ca sa puteti beneficia de pensie la varsta prevazuta in anexa 6 a Legii nr. 263/2010 ar fi trebuit, in primul rand, sa realizati stagiul minim de cotizare in specialitate de 17 ani si 6 luni. Potrivit art. 37, alin. (2) din HG nr. 257/2011, stagiul minim de cotizare in specialitate este format din urmatoarele perioade:
Art. 37
...................................................
(2) Stagiul minim de cotizare in specialitate prevazut la art. 54 alin. (2) din lege este constituit din perioada in care o persoana din sistemul national de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, precum si din sistemul administratiei penitenciare s-a aflat in una dintre urmatoarele situatii:
1. a avut calitatea de cadru militar in activitate;
2. a indeplinit serviciul militar ca militar in termen, militar cu termen redus, elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar;
3. a fost concentrata sau mobilizata ca rezervist;
4. a fost in captivitate;
5. a avut calitatea de functionar public cu statut special in institutiile din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, precum si din sistemul administratiei penitenciare;
6. a avut calitatea de militar angajat pe baza de contract si/sau de soldat si gradat voluntar.

Daca adun perioada in care ati indeplinit serviciul militar cu perioada in care ati fost student si cu cea in care ati avut calitatea de cadru militar, rezultatul este 16 ani si 5 luni. In aceste conditii nu puteti beneficia de pensie la varsta prevazuta in anexa 6 a Legii nr. 263/2010, respectiv nu va puteti adresa casei de pensii sectoriale.

Daca ati fi realizat stagiul minim de cotizare in specialitate de 17 ani si 6 luni, ati fi putut beneficia de pensie anticipata partiala la varsta de 52 de ani si 6 luni, iar de pensie pentru limita de varsta la 55 de ani. Dar pentru ca nu ati realizat acest stagiu, veti iesi la pensie de la casa teritoriala de pensii, deci din sistem civil, si veti putea beneficia de urmatoarele categorii de pensie:
-pensie anticipata partiala la 60 de ani, cu conditia realizarii stagiului complet de cotizare de 35 de ani (pana acum aveti un stagiu realizat de cotizare de aproximativ 27 de ani);
-pensie pentru limita de varsta la 62 de ani si 6 luni, tot daca veti realiza stagiul complet de cotizare de 35 de ani. Daca, din motive independente de vointa dvs., nu veti realiza stagiul complet de cotizare de 35 de ani, veti putea beneficia doar de pensie pentru limita de varsta atunci cand veti implini 65 de ani.

Imi pare rau ca va dau o veste proasta. O solutie pentru a rezolva aceasta situatie ar fi sa mai lucrati minim 1 an si o luna in sistemul national de aparare nationala, ordine publica, siguranta nationala sau in sistemul administratiei penitenciare, daca este posibil. In acest mod veti realiza stagiul minim de cotizare in specialitate de 17 ani si 6 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata - mai steriade steriade am 46 de ani, 17 ani vechime in M.A.I., ofiter, am lucrat 8 ani in \"civilie\",deci in total in jur de 25 de ani in total ( cu stagiu militar termen redus 9 ... (vezi toată discuția)
Data iesirii la pensie - cadru militar vladconsta vladconsta Am lucrat 14 ani militar activ 2 ani scoala militara 1 an jumatate armata 11 ani salariat civil 2 ani somer actualmente nu lucrez .Sunt nascut la data 24 ... (vezi toată discuția)
Data iesirii la pensie - man si mai marian_nicu2001 marian_nicu2001 Pe data de 30 aprilie implinesc varsta de 44 ani. In perioada septembrie 1985 - august 2002 am activat in cadrul M.Ap.N. In anul 2002 am fost trecut in ... (vezi toată discuția)