avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 360 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA PFA la norma, servicii intracomunitare, TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

PFA la norma, servicii intracomunitare, TVA

Buna ziua,

Lucrez in IT ca programator. Am un PFA la norma de venit si un contract de prestari servicii cu o firma din UE. Serviciile le prestez in strainatate. Firma respectiva nu e platioare de TVA.

Intrebarea mea ar fi ce se intampla dupa ce depasesc plafonul de 35 mii euro pe an pentru incasari?
Voi deveni platitor de TVA, dar voi putea factura TVA firmei cu care colaborez desi nu e platitoare de TVA?

Alta intrebare: o data ce devin platitor de TVA voi fi trecut cu PFA in sistem real ?

Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 28 Noiembrie 2011
nikolen, utilizator
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 14:15, 29 Noiembrie 2011
1. Odata cu depasirea plafomului devii platitor de TVA. Modul de facturare nu este optional; vei factura cu TVA clientului (daca ar fi si el platitor de TVA nu ai mai factura TVA).
2. Poti ramane in continuare pe norma de venit.
Multumesc pentru raspunsul prompt!
As mai avea o intrebare: Daca firma careia ii facturez din UE ar fi fost platitoare de TVA, n-as mai fi platit TVA in Romania 24% desi depaseam 35000Euro ?
Asa este. Sunteti platitor de TVA si, daca si partenerul e platitor de TVA la el in tara, se factureaza cu taxare inversa si nu veti plati TVA, dar aveti dreptul de deducere a TVA aferenta cumpararilor facute in Romania.

In Romania, pentru a face achizitii intracomunitare trebuie sa fii inscris ca platitor de TVA.
nikolen a scris:

As mai avea o intrebare: Daca firma careia ii facturez din UE ar fi fost platitoare de TVA, n-as mai fi platit TVA in Romania 24% desi depaseam 35000Euro ?


Daca firma beneficiara ar fi fost platitoare de tva, ar fi trebuit sa va inregistrati in scopuri de tva cf art 153 1 chiar daca nu s-a atins plafonul de 35000 euro. Acest lucru inseamna ca nu sinteti platitor de tva pt operatiunile din Romania, iar factura catre partenerul dvoastra din UE ar fi fost fara tva (neimpozabila in Romania).
La momentul atingerii plafonului ar fi trebuit sa va inregistrati in scopuri de tva cf art 153, ceea ce inseamna ca sinteti platitor de tva pt intreaga actvitate. Factura catre partenerul dvoastra ar fi fara tva, daca el este platitor de tva in statul membru.

Atentie, plafonul de 35000 nu se refera la incasari, ci la valoarea facturilor reprezentind servicii efectuate (indiferent daca sint incasate sa nu). Daca pfa a inceput activitatea in anul curent, plafonul de 35000 euro se calculeaza proportional cu numarul de luni de activitate din acest an.

Alte discuții în legătură

Am obligatia de a ma inregistra ca platitor de tva ? ga-ga ga-ga buna ziua ! am obligatia pentru a putea emite factura de prestari servicii -construcii montaj in Ue -( beneficiarul este stabilit in Ue el va plati tva ... (vezi toată discuția)
Livrari servicii intracomunitare pt. neplatitori tva mihai_006 mihai_006 [b]O firma neplatitoare TVA, in ce conditii poate efectua livrari de servicii (software) intracomunitare?[/b] Este posibila sau necesara inscrierea in ROI ... (vezi toată discuția)
Pfa norma de venit, intracomunitar, declaratii robilix robilix buna ziua am un pfa cu norma de venit, neplatitor de tva deoarece prestez servicii si in tarile UE am depus cererea pentru cif de tva, eu ramanand ... (vezi toată discuția)