avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA PFA la norma, servicii intracomunitare, TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

PFA la norma, servicii intracomunitare, TVA

Buna ziua,

Lucrez in IT ca programator. Am un PFA la norma de venit si un contract de prestari servicii cu o firma din UE. Serviciile le prestez in strainatate. Firma respectiva nu e platioare de TVA.

Intrebarea mea ar fi ce se intampla dupa ce depasesc plafonul de 35 mii euro pe an pentru incasari?
Voi deveni platitor de TVA, dar voi putea factura TVA firmei cu care colaborez desi nu e platitoare de TVA?

Alta intrebare: o data ce devin platitor de TVA voi fi trecut cu PFA in sistem real ?

Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 28 Noiembrie 2011
nikolen, utilizator
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 14:15, 29 Noiembrie 2011
Multumesc pentru raspunsuri. As mai avea o intrebare: Este vreun site unde pot verifica daca firma la care prestez servicii din UE e sau nu platitoare de TVA?

Am numarul de VAT al firmei, pe care l-am verificat pe site-ul [ link extern ] .
Ei mi-au spus ca nu sunt platitori de TVA dar cum ma pot asigura de lucrul asta? Nu prea am incredere in persoana de contact, care nu e contabila.
Va rog sa-mi confirmati ca am inteles bine:
Iau un exemplu concret pentru servicii lunare in valoare de 100 Euro:

Nu am depasit plafonul de 35 mii euro:
1) firma careia ii prestez servicii in UE nu e platitoare de TVA: facturez 100 Euro. Nu platesc nimic TVA statului roman
2) firma careia ii prestez servicii in UE e platitoare de TVA: identic cu cazul 1), facturez 100 Euro. Nu platesc nimic TVA statului roman

Am depasit plafonul de 35 mii euro.
3) firma careia ii prestez servicii in UE nu e platitoare de TVA: facturez 100 Euro + 24 euro VAT = 124 euro pe luna. Platesc la statul roman cei 24 euro reprezentand TVA-ul.

4) firma careia ii prestez servicii in UE e platitoare de TVA: facturez 100 Euro. Nu platesc nimic TVA statului roman
1. Consider ca, beneficiarul serviciilor este obligat de legislatia tarii lui sa se inregistreze in scopuri de tva pt serviciile intracomunitare primite pt care beneficiarul este obligat la plata tva (similar legislatiei noastre) inainte de primirea serviciilor, echivalentul art. 153^1, alin 1, lit. c) din codul fiscal.
Trebuie sa va inregistrati in scopuri de tva cf art 153 1 si in ROI. Veti factura fara tva in baza art 133 alin 2 cu mentiunea "neimpozabil in Romania.

2. trebuie sa va inregistrati in scopuri de tva cf art 153 1 si in ROI. Veti factura fara tva in baza art 133 alin 2 cu mentiunea "neimpozabil in Romania.


3. ca la 1, numai ca veti fi inregistrat in scopuri de tva cf art 153. Puteti deduce tva aferent achizitiilor din Romania.

4. trebuie sa va inregistrati in ROI si veti deduce tva aferent achiztiilor din Ro. Veti factura fara tva in baza art 133 alin 2 cu mentiunea "neimpozabil in Romania.
Ultima modificare: Marți, 29 Noiembrie 2011
t.simona, utilizator
Deci in nici unul din cele 4 cazuri nu facturez TVA beneficiarului de servicii din UE si nu platesc nimic TVA la statul roman ? M-am inregistrat in scopuri de TVA si in ROI .
Ultima modificare: Marți, 29 Noiembrie 2011
nikolen, utilizator
Nu veti factura cu tva, intrucat locul prestarii serviciului este considerat a fi in tara membra ue unde este stabilit beneficiarul, conform regulei generale de la art. 133, alin 2, cod fiscal, iar persoana obligata la plata taxei este beneficiarul, in tara sa.

Puteti consulta pliantul 12 din infotva de pe site mfinante.ro.

Ultima modificare: Marți, 29 Noiembrie 2011
t.simona, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am obligatia de a ma inregistra ca platitor de tva ? ga-ga ga-ga buna ziua ! am obligatia pentru a putea emite factura de prestari servicii -construcii montaj in Ue -( beneficiarul este stabilit in Ue el va plati tva ... (vezi toată discuția)
Livrari servicii intracomunitare pt. neplatitori tva mihai_006 mihai_006 [b]O firma neplatitoare TVA, in ce conditii poate efectua livrari de servicii (software) intracomunitare?[/b] Este posibila sau necesara inscrierea in ROI ... (vezi toată discuția)
Pfa norma de venit, intracomunitar, declaratii robilix robilix buna ziua am un pfa cu norma de venit, neplatitor de tva deoarece prestez servicii si in tarile UE am depus cererea pentru cif de tva, eu ramanand ... (vezi toată discuția)