avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Contract de inchiriere persoana juridica
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Contract de inchiriere persoana juridica

Buna ziua. Ma intereseaza sa stiu daca dupa noul cod civil, contractul de inchiriere incheiat sub semnatura privata (fara a fi prezentat la ANAF, deoarece proprietarul este persoana juridica, iar persoanele juridice nu pot inregistra contractele de inchiriere la ANAF, doar cele fizice), are titlu executoriu? Mai exact, ce inseamna acest titlu executoriu: recuperarea datoriilor sau si evacuarea la expirarea contractului? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 16:30, 9 Ianuarie 2012
Nu poate fi evacuat decat cu hotararea instantei. N
A incercat cineva sa inregistreze un asemenea contract la organele fiscale?
O im­por­­tantă modificare pe care o introduce noul Cod Civil în materia contractului de locaţiune priveşte caracterul e­xecutoriu al acestui contract.

Un contract de locaţiune încheiat pe durată determinată, în formă autentică sau prin înscris sub semnătură privată şi înregistrat la organul fiscal competent, reprezintă titlu executoriu pentru restituirea bunului în­chi­riat .

Legiui­to­rul a considerat oportună această re­glementare ţinând cont de abuzu­ri­le frecvente ale locatarilor ce refuzau restituirea bunului închiriat la înceta­rea contractului, rezultând într-un număr important de acţiuni în eva­cu­are înregistrate de locatori pe rolul instanţelor judecătoreşti competente.

Stiu si deja folosit.


(3) La împlinirea termenului de preaviz, obligația de restituire a bunului devine exigibilă, iar contractul de locațiune încheiat în condițiile prevăzute la art. 1.809 alin. (2) sau (3), după caz, constituie, în condițiile legii, titlu executoriu cu privire la această obligație.


Art. 1.798. - Contractele de locațiune încheiate prin înscris sub semnătură privată care au fost înregistrate la organele fiscale, precum și cele încheiate în formă autentică constituie titluri executorii pentru plata chiriei la termenele și în modalitățile stabilite în contract sau, în lipsa acestora, prin lege.


2) În privința obligației de restituire a bunului dat în locațiune, contractul încheiat pe durată determinată și constatat prin înscris autentic constituie, în condițiile legii, titlu executoriu la expirarea termenului

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de inchiriere. clauza privind caracterul de titlu executoriu prin vointa partilor gabrieladina gabrieladina Urmatoarea clauza:\"Prezentul contract reprezinta titlu executoriu prin vointa expresa a partilor\", este legala si ce consecinte implica in cazul in care este ... (vezi toată discuția)
De cand e contractul de inchirere titlu executoriu? alinaione alinaione buna ziua. am un contract de inchiriere facut cu niste chiriasi care nu plaresc chiria. contractul e inregistrat la fisc si e facut in martie 2012. In 2014 am ... (vezi toată discuția)
Caracterul executoriu al contractului de inchiriere georgi_ciungulescu georgi_ciungulescu Buna ziua, Contractul de inchiriere constituie titlu executoriu? Multumesc pentru raspuns. (vezi toată discuția)