avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Balcoane si logii incalzite ( inchise )
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Balcoane si logii incalzite ( inchise )

Buna seara. Va supun atentiei urmatoarea intrebare. Care este baza legala pentru a modifica si a pune la intretinere suprafata incalzita ( balcoane, loggii, camari si alte spatii ), care nu mai sunt separate de usi sau pereti de camerele apartamentului ? Blocul are centrala proprie, nu RADET. In speranta ca m-am facut cat de cat inteles, va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Jean Valjean , utilizator 14:16, 30 Noiembrie 2011
Faceti o comisie si masurati suprafata incalzita.
Baza legala este cadastru, asta pentru suprafata utila, dar mai trebuie inventariate si suprafata radianta a corpurilor de incalzit si facut raportul lor.
De adaugat la suprafata utila a apartamentului este numai suprafata balcoanelor, logiilor.
Restul incintelor din interiorul apartamentului sunt deja cuprinse in suprafata utila.

Apartamentele nu au avut repartitoare?
Ultima modificare: Miercuri, 30 Noiembrie 2011
elga50, moderator
Suntem un "bloc vechi" cu centrala proprie ( noi ne producem apa calda ). Nu am avut niciodata repartitoare ( nici blocurile din zona centrala nu am auzit sa aiba ). Va intrebam pentru ca, sa dau un exemplu mai bine : un apartament are cadastru pe x metrii patrati. Isi inchide balconul si logia; x + 6 metrii patrati balconul + 4 metrii patrati logia. Ambele sunt incalzite de calorifere. Rezulta ca, la x sa zicem 70 metrii patrati, adaugam inca 10 metrii. Calculul iarna se face dupa numarul de metrii patrati la noi, nu stiu cum este in alte parti. Oricum, metoda de calcul este agreata de Primarie din cate am inteles. Revin : ma intereseaza baza legala, prin care aceste suprafete pot sa fie cuprinse la intretinere. Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Noiembrie 2011
Jean Valjean, utilizator
Pentru ca dv. calculati caldura la pausal, in functie de cota-parte indiviza, acesta este principiul de calcul din HG 1588/2007.
Ca sa recalculati cota-parte indiviza ar trebui legal sa aveti un document de la cadastru pentru acel apartament. Altfel puteti face si o comisie din conducerea asociatiei si sa masurati dv. suprafata apartamentului, recalculandu-i si cota-parte indiviza, dar nu e un calcul legal, adica inscris intr-un act.
Aveti grija ca prin aceasta actiune trebuie sa modificati si acordul de asociere, acolo unde sunt inscrise cotele-parti indivize ale tuturor apartamentelor, or in acest caz va trebuie un document legal.

Dar, aceasta actiune este cu totul insuficienta pentru ca omul respectiv, dar poate si altii, si-a modificat si suprafata radianta prin adaugarea de noi calorifere.
De aceea v-am spus ca trebuie sa inventariati toate apartamentele si sa stabiliti SET-ul fiecarui apartament.

Calculul caldurii se va efectua mai corect tinand cont de acesti noi parametri din unele apartamente.

Nu este corect sa va rezumati numai la suprafata apartamentului pentru ca in unele apartamente s-au montat calorifere noi, mult mai eficiente decat cele vechi care s-or mai fi si colmatat de atata vreme cata a trecut peste ele. Daca nu luati in calcul tipul si marimea caloriferelor, ati face treaba pe jumatate, incorect pentru cei care nu au modificat nimic in apartament, nici suprafata, nici calorifere.

Recalcularea cotei-indivize nu este suficienta chiar si pentru calculul la pausal.

Dupa parerea mea ati putea sa apelati la o firma de repartitoare - ei sunt abilitati sa faca asemenea inventarieri - care sa va faca contra cost o inventariere a sistemului de incalzire, cu calcularea SET-ului in fiecare apartament si acest SET sa-l folositi ca baza de calcul a caldurii pe post de cota-parte indiviza.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Noiembrie 2011
elga50, moderator
Multumesc frumos pentru raspuns. Consider ca este corect si pertinent punctul dvs, de vedere. Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Caldura la metru patrat laurentiuo laurentiuo stiu ca energia termica (caldura) se imparte la metri patrati pe care ii are fiecare apartament. intrebarea mea este: se imparte si la metrii patrati care ... (vezi toată discuția)
Calcul energie termica stef55 stef55 Buna dimineata, Spuneti va rog daca un apartament si-a montat un calorifer pe balcon iar alt apartament si-a anulat caloriferul din bucatarie si l-a montat pe ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura radianta ContSters122354 ContSters122354 cum se poate calcula caldura radianta in functie de nr de elementi de calorifer dintr-un apartament ? trebuie cartea tehnica a blocului daca da de unde se ... (vezi toată discuția)